26 Αυγούστου, 2016

«Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι αναγκαία μια νέα αθλητική πολιτική»

Τομέας Νέας Γενιάς και Αθλητισμού

Με την Τελετή Λήξης των 31ωνΟλυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σηματοδοτείται στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη, όπως πάντα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η νέα τετραετία του ελληνικού αθλητισμού, η λεγομένη προολυμπιακή περίοδος. Το νέο ορόσημο ακούει στο όνομα Τόκυο 2020. Οι Βραζιλιάνοι έκαναν καλούς και έντιμους αγώνες. Ελπίζουμε για το φίλο βραζιλιάνικο λαό που θυσίασε πολλά για αυτήν την υπόθεση να διδαχτεί από τα δικά μας λάθη και να αξιοποιήσει πλήρως τις αθλητικές και άλλες υποδομές, καθώς και την Ολυμπιακή εμπειρία.

Η ελληνική παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η συγκομιδή των μεταλλίων ήταν απολύτως επιτυχής και χάρισε χαρά και υπερηφάνεια σε όλους τους Έλληνες. Ο ελληνικός αθλητισμός, παρά την κρίση, έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή και επιμονή. Το άρθρο του Γιώργου Μαυρωτά, «Γιατί ο αθλητισμός αντέχει την κρίση;», εισφέρει εξαιρετικά χρήσιμη ανάλυση για την αντοχή της αθλητικής Ελλάδας σε συνθήκες κρίσης.

Οι αθλητικές επιτυχίες στο Ρίο οδήγησαν την Κυβέρνηση σε αμήχανους πανηγυρισμούς. Εν σχέσει προς την ακολουθούμενη αθλητική πολιτική, πρόκειται για πανηγυρισμούς εκτός τόπου και χρόνου, που συγκαλύπτουν την εμφανή κυβερνητική ανεπάρκεια στη χάραξη αθλητικής πολιτικής, η οποία να δίνει απαντήσεις στην προϊούσα κρίση, που όλοι γνωρίζουμε ότι ταλανίζει την αθλητική δραστηριότητα στη χώρα μας. Επίσης εκτός τόπου και χρόνου είναι οι επίμονες επιθέσεις που δέχθηκαν ολυμπιονίκες μας από την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσεκτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων, στο σύνολό τους, της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής φανερώνει την ύπαρξη, αλλά και τη σταδιακή μεγέθυνση φαινομένων υποχώρησης της αθλητικής Ελλάδας. Σημάδια κάμψης, ανοργανωσιάς, υποχρηματοδότησης, κατάρρευσης των αθλητικών υποδομών και έλλειψης βάθους ως προς το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού. Σημειώνουμε για παράδειγμα, τη μεγάλη απόσταση των περισσότερων ομαδικών αθλημάτων από το επίπεδο συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες, την απουσία μας ή την περιορισμένη παρουσία μας σε αθλήματα με ιδιαίτερη παράδοση, όπως η πάλη, η πυγμαχία, κάποια αγωνίσματα στίβου (όπως ο ακοντισμός ανδρών και γυναικών, η δισκοβολία γυναικών και οι δρόμοι μεσαίων αποστάσεων), οι καταδύσεις, την ανάγκη αναδιοργάνωσης της άρσης βαρών, το τζούντο, του taekwo​​n​ do, του κανόε καγιάκ​ ​κ.α. Οι διακρίσεις ήρθαν είτε σε αθλήματα που διατηρούν υψηλά επίπεδα οργάνωσης, παρά τις δυσκολίες, όπως η κωπηλασία (3 πληρώματα στους τελικούς), η ιστιοπλοΐα και η γυμναστική, είτε χάρη στη σκληρότατη μοναχική προσπάθεια αθλητών με ελάχιστη υποστήριξη ή χορηγική βάση. Επισημαίνουμε ότι, η Κατερίνα Στεφανίδη είχε την υποστήριξη του οργανωμένου αθλητικού περιβάλλοντος των ΗΠΑ και κατόρθωσε προς τιμήν της, αποτελώντας παράδειγμα για όλους, να συνδυάσει εξειδικευμένες μεταπτυχιακές σπουδές, αθλητισμό και οικογένεια. Σημειώνουμε ακόμα, τέλος, και τα ελλείμματα στην εξειδικευμένη προπονητική βάση των πρωταθλητών που χρησιμοποιούσαν ως προπονητή τον πατέρα, σύζυγο ή τον πιστό φίλο.

Ο ρόλος της ΕΟΕ στις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών ήταν κομβικός κι αποφασιστικός και πρέπει να εξακολουθήσει να είναι.

Είναι προφανές ότι το κρατικοδίαιτο μοντέλο οργάνωσης του ελληνικού αθλητισμού πνέει τα λοίσθια και είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ένα νέο μοντέλο αρμονικής σύζευξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του κράτους αποτελεί την απάντηση για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού. «Το Ποτάμι» έχει επεξεργασθεί λεπτομερές σχέδιο εφαρμοστέας αθλητικής πολιτικής. Το New Deal για τον ελληνικό αθλητισμό. Το σχέδιο αυτό πολύ σύντομα θα δημοσιοποιηθεί και τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η Κυβέρνηση αντί για μεγάλα λόγια και ποδοσφαιρικές σκιαμαχίες, το ελάχιστο που θα όφειλε να κάνει τώρα, θα ήταν να αναγνωρίσει και να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στις επιτυχίες των αθλητών μας. Οφείλει δε επιπρόσθετα να θεσπίσει άμεσα πλαίσιο αποτελεσματικών κινήτρων για τις αθλητικές χορηγίες.

«Το Ποτάμι» με ανακοινώσεις του έχει συγχαρεί τους Ολυμπιονίκες για τις επιτυχίες τους. Οφείλουμε όμως να εξάρουμε, με την ευκαιρία αυτή, την προσπάθεια όλων των αθλητών μας. Αναφέρουμε τον Βύρωνα Κοκαλάνη για την 5η θέση στο RS:X, την εθνική ομάδα πόλο για την 6η θέση, το πλήρωμα της εθνικής ομάδας γυναικών στην κωπηλασία στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών για την 4ηθέση με τις Σοφία Ασουμανάκη και την Κατερίνα Νικολαίδου, το πλήρωμα της εθνικής ομάδας ανδρών στην κωπηλασία στην τετράκωπο ελαφρών βαρών για την 6η θέση με τους Παναγιώτη Μαγδανή, Στέφανο Ντούσκο, Σπύρο Γιάνναρο και Γιάννη Πέτρου και το πλήρωμα της εθνικής ομάδας ανδρών στην κωπηλασία στην τετράκωπο άνευ πηδαλιούχο για την 8η θέση με τους Γιάννη Χρήστου, Γιώργο Τζιάλα, Διονύση Αγγελόπουλο και Γιάννη Τσίλη, τον Κώστα Φιλιππίδη για την 7η θέση στο επί κοντώ, τη Βούλα Παπαχρήστου για την 8η θέση στο τριπλούν, το ντουέτο με τις Ευαγγελία Πλατανιώτη και Εβελίνα Παπάζογλου στη συγχρονισμένη κολύμβηση για την 10ηθέση, αλλά και την πολύ καλή εμφάνιση και την όλη καλή αθλητική προσπάθεια πολλών άλλων αθλητών μας, όπως της Κέλλυς Αραούζου με την κατάκτηση της 11ης θέσης στα 10χλμ ανοικτής θαλάσσης,​ ​του Παναγιώτη Γκιώνη, της Βασιλικής Βουγιούκα​,​ της ομάδας ρυθμικής γυμναςτικής, της Αλεξίας Παπά με την κατάρριψη του πανελλήνιου ρεκόρ στον τελικό 10χλμ, του Μάκη Μίτα στη σκοποβολή για την 13η θέση, της Βίκης Μιλλούση στη δοκό ισορροπίας κ.ά.

Θεωρούμε ότι η προσπάθεια των παραπάνω αθλητών μας είναι άξια επαίνου και δημόσιας αναγνώρισης.

Έρχεται τώρα η σειρά των Παραολυμπιακών Αγώνων, τους οποίους θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον και προσοχή. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην εθνική παραολυμπιακή αποστολή.