19 Δεκεμβρίου, 2016

«Με την κοινωνία ή με την επικοινωνία;»

Γιώργος Μαυρωτάς

Με τον τίτλο «Με την κοινωνία ή με τον Σόιμπλε;» κυκλοφόρησε η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η «Αυγή» την περασμένη Πέμπτη. Αφορούσε στην ονομαστική ψηφοφορία που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ένα επίδομα που, ειρήσθω εν παρόδω, στο εσωτερικό ανακοινωνόταν ως «13η σύνταξη» ενώ στο εξωτερικό -αφού μας τράβηξαν το αυτί- ως «εφάπαξ βοήθημα». Το δίλημμα λοιπόν είναι: Με την κοινωνία ή με τον Σόιμπλε;

Ας δούμε καταρχάς τι θέλει ο Σόιμπλε. Είναι γνωστό ότι το σχέδιο του γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι να μας δώσει ένα χαρτζηλίκι και να του αδειάσουμε τη γωνιά από την ευρωζώνη. Ποιοι υπηρετούν αυτό το σχέδιο; Όσοι του δίνουν επιχειρήματα για να λέει ότι «οι Έλληνες είναι αδιόρθωτοι», «δεν μπορείς να τους έχεις εμπιστοσύνη» κλπ. Ποιοι είναι αυτοί; Όσοι χρησιμοποιούν τυχοδιωκτικές τακτικές και αυτοσχεδιασμούς. Το είδαμε να συμβαίνει αυτό το πρώτο εξάμηνο του 2015 με την Βαρουφακειάδα, το ξαναείδαμε με τις διαρροές των συνομιλιών του ΔΝΤ την άνοιξη, το ξαναβλέπουμε τώρα με την εξαγγελία των μέτρων χωρίς επαρκή ενημέρωση των θεσμών.

Έτσι, με κουτσαβακισμούς και κουτοπονηριές γεμίζουμε τη φαρέτρα των επιχειρημάτων του κ. Σόιμπλε ώστε να πείσει περισσότερους Ευρωπαίους (ακόμα και συμπατριώτες του) ότι είμαστε αναξιόπιστοι. Άρα λοιπόν το παιχνίδι του Σόιμπλε το παίζει όποιος αντί για συνέπεια και σοβαρότητα, δοκιμάζει τυχοδιωκτικούς αυτοσχεδιασμούς για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Ας δούμε τώρα και το τι θέλει η κοινωνία. Είναι κοινωνικά δίκαιο να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα οι συνταξιούχοι στους οποίους μπαίνουν έστω και κάποια ευρώ στο σπίτι ή οι άνεργοι που δεν μπαίνει ούτε μισό ευρώ; Είναι κοινωνικά δίκαιο να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια στο βοήθημα αυτό και να το παίρνουν και όσοι έχουν κι άλλες πηγές εσόδων; Όχι βέβαια. Απλώς ήταν η εύκολη λύση για άμεσες και γρήγορες παροχές, ώστε να μπορούν να πάνε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειές τους τα Χριστούγεννα έχοντας να πουν κάτι, ένα «αφήγημα».

Η κοινωνία πάντως αυτό που θέλει είναι να ξαναμπεί η οικονομία σε ράγες, να δημιουργηθούν δουλειές, να αλλάξει λίγο το κλίμα. Κι αυτό μπορεί να γίνει όταν κλείσει η 2η αξιολόγηση, αποκτήσει τη σφραγίδα βιωσιμότητας το χρέος και μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Αυτά τα γεγονότα θα διώξουν την αβεβαιότητα που πλανάται πάνω από τη χώρα μας και είναι ο χειρότερος εχθρός του οικονομικού κλίματος. Κι αν δεν φτιάξει η οικονομία, θα συνεχίσει να υποφέρει η κοινωνία.

Για επικοινωνιακούς λόγους λοιπόν ο κ. Τσίπρας καθυστερεί και διακινδυνεύει την επιστροφή της οικονομίας στην ομαλότητα. Με ό,τι συνέπειες έχει βέβαια αυτό για την κοινωνία. Το σωστό λοιπόν δίλημμα που καλείται να απαντήσει ο καθένας μας από δω και πέρα (κυβέρνηση, αντιπολίτευση και πολίτες) είναι: «με την κοινωνία ή με την επικοινωνία;»

Πηγή: Liberal.gr

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής.