25 Απριλίου, 2019

Με χολιγουντιανές συλλήψεις συνηγόρων, απλώς εκτονώνεται η ανθρωποφαγία της κοινής γνώμης

Βασίλης Σωτηρόπουλος

Συνέντευξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή με Το Ποτάμι στο Κlik και τον Κώστα Μορφίρη

Δικηγόρος, ακτιβιστής, μπλόγκερ, υπερασπιστής των αδυνάμων και τώρα υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Ποιος είναι τελικά ο Βασίλης Σωτηρόπουλος; Διαβάστε και μάθετε γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Είναι δικηγόρος ο οποίος έχει διατελέσει Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης ενώ ειδικεύεται σε θέματα διαδικτύου, προστασίας προσωπικών δεδομένων και ελευθερίας της έκφρασης με πολλές επιτυχίες μέχρι σήμερα αλλά και υποθέσεις που αποτελούν πλέον ιστορικά δεδικασμένα. Από το 2005 έχει το blog για νομικά θέματα "E-Lawyer", ενώ το 2008 ίδρυσε τις νομικές υπηρεσίες κοινωνίας της πληροφορίας Data&Protection. Πέρα από αυτά όμως ο Βασίλης είναι ακτιβιστής ενώ θεωρείται και ένας δικηγόρος ο οποίος μάχεται συστηματικά υπέρ των πιο αδύναμων και απροστάτευτων συμπολιτών μας. Πρόσφατα αποφάσισε να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι και έτσι μας δίνει σήμερα την ευκαιρία να μας εξηγήσει το γιατί αλλά και να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Γιατί αποφάσισες να μπεις ενεργά στην πολιτική και πιο συγκεκριμένα γιατί ως ευρωβουλευτής;

Eίναι μια πάρα πολύ συνειδητή απόφαση, παρόλο που κάποιοι αιφνιδιάστηκαν. Όπως ξέρεις, είμαι δικηγόρος με δικό μου γραφείο. Έχω ολοκληρώσει τον κύκλο μου ως "Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης" στην Περιφέρεια Αττικής από το 2015 έως το 2019 που κατάργησε τον θεσμό ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιο πριν ήμουν το "Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης" από το 2012 έως το 2014 που με "κατάργησε" ο δήμος Αθηναίων. Ασχολούμαι στενά με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ως δικηγόρος, αλλά και ως μπλόγκερ, γράφοντας στο e-lawyer από το 2005. Για μένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νιώθω ότι είναι κάτι πάρα πολύ κοντά. Δεν το βλέπω ως κάτι μακρινό. Για να καταλάβεις και ως ασκούμενος δικηγόρος είχα υπηρετήσει στις Βρυξέλλες, στον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων. Παρ` όλο που έκανα όλες τις σπουδές μου στη Νομική Αθήνας..

Και γιατί με το Ποτάμι;

Λοιπόν, αυτό είναι κάτι που θέλω να σας βάλει σε σκέψη. Είναι η πρώτη φορά που ταυτίζομαι απόλυτα με ένα κόμμα. Το Ποτάμι είναι το πιο ευρωπαϊκό κόμμα απ` όλα τα κόμματα της Βουλής αυτή τη στιγμή. Δεν λαϊκίζει καθόλου, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Έκανε όλες τις τολμηρές επιλογές σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων, ζητώντας ευθέως γάμο ομόφυλων και παιδοθεσία, κάτι που καμία άλλη πτέρυγα της Βουλής δεν υποστήριξε. Με τις Πρέσπες έμεινε τόσο πιστό στις αρχές του και, κυρίως, στην εθνική γραμμή της "σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό" που έχασε βουλευτές του και έχασε και την ιδιότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας! Ε, εγώ είμαι ακριβώς αυτής της λογικής. Χωρίς να με ενδιαφέρει καθόλου το πολιτικό κόστος. Θέλω οι συμπολίτες μου που τα πιστεύουν όλα αυτά, να εκπροσωπηθούν. Και κανείς άλλος δεν μπορεί να τους εκπροσωπήσει καλύτερα από το Ποτάμι. Θα δεις, όλοι εκεί θα καταλήξετε αν κάτσετε να το σκεφτείτε σοβαρά.

Το κίνημα που επέλεξες ως όχημα εδώ και πολύ καιρό φυλλορροεί, τι είναι αυτό που σε κάνει αισιόδοξο σε ότι αφορά την πορεία του στις ευρωεκλογές;

Έχω καταλήξει στο Ποτάμι μέσα από μία διαδρομή σκέψης. Θέλω Ευρώπη, χωρίς ακροδεξιούς και λαϊκίστικούς αστερίσκους. Σε αυτό το αποτέλεσμα θα καταλήξουν όλοι όσοι σκέφτονται ακριβώς όπως εγώ. Και δεν είμαστε λίγοι. Οπότε, είναι νομοτελειακό ότι θα ξανασυναντηθούμε στο Ποτάμι. Είμαστε όλοι εμείς που ξέρουμε ποιο είναι το καλό για την Ελλάδα και την Ευρώπη, χωρίς να έχουμε συναισθηματικές πολιτικές εξαρτήσεις. Δηλαδή, το θέμα μας δεν είναι αυτή τη στιγμή να εξακολουθήσει να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ ή απλώς να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ ή να γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης. Ευρωεκλογές έχουμε, αποφασίζουμε για τα επόμενα 5 χρόνια της Ευρώπης! Οι άλλοι θα ψηφίσουν τα υπόλοιπα επειδή παρασύρονται. Ας το κάνουν! Εμείς εκφράζουμε το σωστό και το ποιοτικό. Αυτό, τώρα, είναι το Ποτάμι.

Αν υποθέσουμε ότι εκλέγεσαι, ποιο είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα σου;

Πάμε στην Ευρώπη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θέλω έναν επικαιροποιημένο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το γενικότερο όραμα σου για την Ευρώπη;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Με εθνικά κράτη που διατηρούν την ταυτότητά τους και την Ιστορία τους, αλλά με ενιαίο ομοσπονδιακό στρατό που αυτομάτως καταργεί την υποχρεωτική στράτευση. Με ομοσπονδιακή αστυνομία με άψογο εξοπλισμό για την εσωτερική ασφάλεια. Με ομοσπονδιακή φορολογία και ενιαίο ΦΠΑ σε όλα τα κράτη μέλη. Με Ευρωπαϊκό Αστικό Κώδικα, για να έχουμε όλοι και όλες το ίδιο οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο.

Ποια πιστεύεις ότι πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή απάντηση σε ακραίους πολιτικούς τύπου Ορμπάν;

Ακολουθούμε την ατζέντα Μακρόν σε αυτές τις ευρωεκλογές. Ο Μακρόν έχει προτείνει την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προστασίας της Δημοκρατίας. Αυτό θα είναι ένα νέο ευρωπαϊκό όργανο που θα παρακολουθεί φαινόμενα εκφυλισμού του πολιτεύματος και εκφασισμού και θα επιβάλει κυρώσεις, οικονομικές και άλλες. Είμαι υπέρ των θεσμικών λύσεων. Αν τους κλείσουμε την στρόφιγγα ακολουθώντας αντικειμενικά κριτήρια, θα κρατήσουν τις απόψεις τους για τον εαυτό τους και θα εφαρμόσουν αυτό που πρέπει στον δημόσιο βίο.

Όντας μάχιμος δικηγόρος, ποια είναι η άποψη σου για το δικαστικό σύστημα;

Έχουμε ηρωικούς δικαστικούς λειτουργούς που βάζουν πάνω από όλα το καθήκον τους. Αυτοί είναι ο κανόνας. Υπάρχουν όμως και σημαντικές εξαιρέσεις, ανθρώπων που είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Μεγάλες καθυστερήσεις. Ως δικηγόρος αξιοποιώ πλήρως την ειδική νομοθεσία που μου δίνει την δυνατότητα να ζητάω αποζημιώσεις για τους πελάτες μου όταν μια δικαστική απόφαση καθυστερεί υπέρμετρα. Δεν αρκεί βέβαια αυτό, αλλά είναι μια καλή αρχή.

Ένα σχόλιο για την υπόθεση των ημερών, την «μαφία των φυλακών»;

Με χολιγουντιανές συλλήψεις συνηγόρων, απλώς εκτονώνεται η ανθρωποφαγία της κοινής γνώμης. Θέλω πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας από όλους. Ακόμη και για τους χειρότερους εγκληματίες. Είναι προσβλητικό για τον νομικό μας πολιτισμό να συλλαμβάνονται δικηγόροι που διακονούν επί δεκαετίες την Δικαιοσύνη, όταν αυτό γίνεται καθαρά για επίδειξη δυνάμεως. Η ποινική διαδικασία δεν είναι για εκφοβισμό, αλλά για την τήρηση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου.

Έχεις υπάρξει υπερασπιστής ανθρώπων που πραγματικά έχουν ταλαιπωρηθεί από το σύστημα, ποια είναι η δυσκολότερη στιγμή που έχεις βιώσει εντός δικαστηρίων;

Το να καταδικάζεται κάποιος στην Κομοτηνή για την ίδια πράξη, για την οποία ένας άλλος αθωώθηκε στην Αθήνα. Εκεί έζησα ότι το να είσαι μουσουλμανική μειονότητα σημαίνει στην πράξη ότι έχει λιγότερα δικαιώματα. Είναι ό,τι χυδαιότερο έχω ζήσει ως υπερασπιστής πολιτών.

Για ποια στιγμή νιώθεις πραγματικά περήφανος;

Όταν κερδίσαμε την πρώτη αναγνώριση ταυτότητας φύλου, χωρίς να υπάρχει ακόμη ο σχετικός νόμος. Άλλαξε η ζωή μιας ολόκληρης κατηγορίας συμπολιτών μας. Και ο νομοθέτης μας ακολούθησε. Ήταν μια υπόθεση που πραγματικά άλλαξε κάτι στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το φύλο: ένα άτομο αναγνωρίστηκε ως αγόρι ενώ δεν είχε προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση.

Πώς αντιδράς όταν γίνεσαι μάρτυρας αδικίας;

Δεν γίνεται να το δεις ως ψυχρός επαγγελματίας. Πάντα κάτι μέσα μου "κλοτσάει". Το δύσκολο είναι να αυτοσυγκρατηθώ. Όταν ανακτήσω την αυτοκυριαρχία μου, ξέρω τι πρέπει να κάνω και σε επίπεδο διαδικασίας.

Υπάρχουν πολλές αναφορές σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων στα ελληνικά hot spot. Είναι όντως τα πράγματα τόσο άσχημα;

Από τις καταγραφές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έτσι αποδεικνύεται. Δεν θα έπρεπε όμως να είναι δεδομένου μάλιστα ότι το έτος 2018 καταγράφηκε μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Πρέπει να τελειώσει αυτή η απόκλιση από τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να αποκαταστήσουμε τα δικαιώματα όλων όσοι βρίσκονται εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Θέλω την άποψη σου για τα εξής θέματα:

-Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλος;

Αδιανόητη δολοφονική θηριωδία στο κέντρο της Αθήνας και δεν κουνήθηκε φύλλο. Θυμίζω τι είχε γίνει το 2008 με την υπόθεση Γρηγορόπουλου. Ο Ζακ ήταν γνωστός μου αρκετά χρόνια πριν συμβεί το κακό. Δεν ήταν η περίπτωση που θα συμπαθούσε η κοινή γνώμη, είχε μια ιδιαίτερη στάση ζωής. Με πολλούς φίλους και πολλούς απέναντι. Ήταν ο άνθρωπος που επινόησε τον εαυτό του. Όλοι οι ΛΟΑΤΚΙ λίγο πολύ αναγκαζόμαστε να επινοήσουμε τον εαυτό μας. Τέτοιο τέλος δεν αξίζει σε κανέναν άνθρωπο και σε κανέναν πολιτισμό. Θεωρώ ανεπίτρεπτη και αδικαιολόγητη την καθυστέρηση στην εξέλιξη της υπόθεσης.

-Δίκη χρυσής αυγής;

Ανεπίτρεπτη και αδικαιολόγητη η έλλειψη κρατικής μέριμνας για να έχει αυτό το δικαστήριο όλα τα εφόδια να δικάσει. Πάντως αυτή η πρόεδρος του δικαστηρίου είναι αδέκαστη, την θυμάμαι από όταν ήταν στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Απ` ό,τι ξέρω κάνει καλά την δουλειά της και προσπαθεί να αποφύγει τις καθυστερήσεις.

-Fake news;

Μάχομαι κατά των fake news εδώ και πολλά χρόνια. Το αντικείμενό μου είναι το δίκαιο του Διαδικτύου και από τις πρώτες υποθέσεις που έχω χειριστεί ως δικηγόρος ήταν η καταπολέμηση της ψευδολογίας και κυρίως η απάλειψή της από το Διαδίκτυο. Έχει συμβεί να με βρίζει όλο το twitter επειδή π.χ. πέτυχα να κατέβει δημοφιλές site που αναμετέδιδε συκοφαντίες για καθηγητή πανεπιστημίου. Μετά όμως όλα τα δικαστήρια αναγνώρισαν ότι είχα δίκιο.

-Προσωπικά δεδομένα στην Ελλάδα του 2019;

Έγινε μια μεγάλη επιχείρηση συμμόρφωσης από το 2017 τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα με τον GDPR. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλα κενά, λόγω των προβλημάτων του ρυθμιστή. Η νέα Ευρωβουλή θα ψηφίσει τον νέο ePrivacy Regulation, το επόμενο βήμα του GDPR. Σύντομα και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων θα στελεχωθεί με επαρκές προσωπικό και θα ξανασυστηθούμε όλοι.

-Bullying;

Δέχτηκα έντονο διαδικτυακό bullying, επειδή έβαλα μακεδονικούς υπότιτλους στο βιντεάκι που εξηγώ γιατί είμαι Ποτάμι. Κάποιοι συμπολίτες μας, απλά δεν δέχονται ότι πλέον η εθνική γραμμή είναι η αλήθεια που ακολουθεί όλος ο πλανήτης: στο Χάρβαρντ διδάσκεται η μακεδονική γλώσσα ως νοτιοσλαβική κι όχι ως αρχαιοελληνική. Το bullying στο Διαδίκτυο μας βοηθάει να απαλλασσόμαστε από τα τρολς. Με αυτή την έννοια είναι ευπρόσδεκτο.

Όταν δεν δουλεύεις, με τι ασχολείσαι;

Απολαμβάνω τα δώρα του πολιτισμού: κινηματογράφος, θέατρο, βιβλίο, μουσική, ταξίδια. Τον τελευταίο χρόνο γυμνάζομαι εντατικά. Έχω πολύ αγαπημένους φίλους που αν μας άφηναν, θα σώζαμε τον πλανήτη! Επίσης όταν δεν δουλεύω πηγαίνω και περνάω χρόνο με τη μητέρα μου και γενικά με την οικογένεια.

Αγαπημένη ταινία;

Το Φάντασμα της Ελευθερίας, του Λ. Μπουνιουέλ

Αγαπημένος ηθοποιός;

Ο Σον Πεν. Σε όλα του σκίζει. Κρατάω τον Χάρβυ Μιλκ του και το φετινό "Καθηγητής και ο τρελός".

Τι μουσική ακούς;

Μου αρέσουν πολύ τα soundtracks. Θέλω η μουσική που ακούω να έχει μια αναφορά σε εικόνες. Μου αρέσει πολύ και η κλασική μουσική, αλλά και ο Μάνος Χατζιδάκις.

Αγαπημένο φαγητό;

Οπωσδήποτε το σούσι. Τα ταρτάρ. Το λαβράκι σεβίτσε. Δεν ξέρω, έχω μια ιδιαίτερη προτίμηση στην ... ωμότητα.

Αγαπημένο μέρος στην Αθήνα;

Δεν υπάρχει πιο όμορφος δρόμος στον κόσμο από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Αλλά ζω στην "Μονμάρτη" μας.

Αν δεν ήσουν αυτό που είσαι, τι θα ήθελες να είσαι;

Θα ήμουν συγγραφέας. Μια μέρα θα γίνω. Δεν έχω απωθημένα, όμως, αλήθεια τώρα.

Αγαπημένος προορισμός διακοπών;

Κουφονήσια και Μάλτα.

Έχεις κάποιον ήρωα;

Ναι, πολλούς. Εκείνη την πρώτη γενιά ηγετών μετά τον β` παγκόσμιο πόλεμο και μετά. Τους ιδρυτές - πατέρες. Δεν λέω ονόματα.

Αγαπημένο μότο;

Audiatur et altera pars. Που σημαινει "Ας ακουστεί και η άλλη πλευρά". Οι αρχαίοι το συμπλήρωναν: "μηδενί δίκην δικάσης πριν αν αμφοίν μύθον ακούσης." Είναι μια βασική αρχή όχι μόνο στα νομικά, αλλά γενικά στην διαλεκτική. Να μην ακούς ... μονοφωνικά.

*O Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι δικηγόρος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι.

Πηγή:Klik Magazine