31 Μαρτίου, 2017

Μα πόσο Πασόκ πια;

Γιώργος Δημακόπουλος

Την Τρίτη στη Βουλή είχαν amber alert, έψαχναν να βρουν την εξαφανισμένη κ. Γεννηματά. Είχε ξανασυμβεί στη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης. Η συζήτηση χθες αφορούσε τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου, και η κ. Γεννηματά πήρε τον όρκο της σιωπής. Τι να πεις για τον πρώην σύντροφο... Να τον υπερασπιστείς; Να τον «καταδικάσεις»; Να πεις ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελβετία είναι τηλεφωνικοί αριθμοί, όπως είχαν συμπεράνει για τον κ. Άκη ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Βενιζέλος πριν μερικά χρόνια αθωώντας τότε το σύντροφο Άκη; Μοιραία, η σιωπή είναι χρυσός! Να τα έχουμε καλά με όλους, κούτσου κούτσου ball, να μη μας κουνήσει κανείς από την καρέκλα, να χρυσώνουμε το χάπι για όλους, όλοι μια παρέα Πασοκάρα ήμασταν, ρε παιδιά, να ξαναγίνουμε, μπας και πάρουμε και κανένα ψηφαλάκι. Τι άλλο από σιωπή και αλληλεγγύη μπορεί να κάνει μια πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας για έναν πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας;

Στις εκλογές του 2015 το Πασόκ-Δησύ εξέλεξε 17 βουλευτές με την ψήφο των πολιτών. Σήμερα ανακοίνωσε ότι έγινε η 3η κοινοβουλευτική δύναμη! Βρήκε στο δρόμο 2 περαστικούς βουλευτές και έφτασε στους 19. Και έχει και άλλους 3 στον προθάλαμο για αργότερα. Μάλλον ο νεολογισμός του james doran περί Pasokification, θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Ο όρος pasokification μέχρι τώρα όριζε το φαινόμενο «της ταχείας συρρίκνωσης του σοσιαλιστικού κόμματος στους καιρούς της λιτότητας». Προτείνω να συμπληρωθεί στον όρο, «η τεχνητή μεγέθυνση του μέσω υφαρπαγής εκλεγμένων βουλευτών άλλων κομμάτων». Αν δεν σε ψηφίζουν οι πολίτες, υπάρχει η λύση να «δανείζεσαι» βουλευτές από τα άλλα κόμματα.

Την επόμενη της προανακριτικής για τον κ. Παπαντωνίου, η σιωπηλή κ. Γεννηματά δέχτηκε στα γραφεία του Πασόκ τον μέχρι και πριν 40 ημέρες (εκλεγμένο με λίστα) βουλευτή του Ποταμιού κ. Μπαργιώτα. Αυτός αναζητώντας «βούληση και πολιτική γενναιότητα από όλους» για να ξαναγίνει μεγάλη πάλι η Πασόκαρα, έγινε ο 19ος βουλευτής του κόμματος που θεωρούσε υπεύθυνο για την ηθική χρεοκοπία και σαπίλα, μέχρι και πριν 40 ημέρες! Εκλέχτηκε ως πρώτος μεταξύ των σταυρών των πολιτών της Λάρισας που ψήφισαν Ποτάμι, πήρε την έδρα και την πήγε βόλτα στο Πασόκ. Μάλλον ο κ. James Doran θα πρέπει να αναζητήσει ένα νέο όρο για να περιγράψει το φαινόμενο να ψηφίζεις Ποτάμι και να σου βγαίνει ΝΔ όπως ο κ. Φωτήλας, ή να βγαίνει Πασόκ όπως ο κ. Μπαργιώτας. Πιο απλά, πώς γίνεται αυτός που πήρε μόλις 3.762 από το σύνολο των 13.743 σταυρών των υποψήφιων βουλευτών του Ποταμιού, από τις 9.764 ψήφους του στη Λάρισα, να «δικαιούται» να πάρει την έδρα ως κτήμα του και να την παραδώσει σε άλλο κόμμα; (Αφήνουμε στην άκρη το θέατρο με τη δήθεν ανεξαρτητοποίηση. Σαράντα ημέρες άντεξε.) Αν οι Λαρισαίοι ήθελαν να ψηφίσουν Πασόκ θα ψήφιζαν απευθείας, αν οι Πατρινοί θέλαμε να ψηφίσουμε ΝΔ θα το κάναμε απευθείας, δεν θα ψηφίζαμε Ποτάμι.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην Athens Voice

*Ο Γιώργος Δημακόπουλος είναι στέλεχος στο Ποτάμι