4 Ιουνίου, 2018

Μα, 2 ευρώ η βενζίνη;

Γιώργος Δημακόπουλος

Ελλάδα, το κράτος με τα υψηλότερα κέρδη από πετρέλαιο-βενζίνη!

Ξέρεις ποιο κράτος βγάζει αναλογικά το μεγαλύτερο κέρδος από τα καύσιμα; Η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η βενζίνη Euro-super 95 με τιμή 0,59 € το λίτρο προ φόρων, φτάνει στα 1,62 € μετά φόρων. Για κάθε λίτρο βενζίνης, στο κρατικό ταμείο μπαίνουν 1,02 €. Αντίστοιχα το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας υπολογίζεται κατά μέσο όρο μόλις στα 9,38 λεπτά €.

Χαρακτηριστικά η χώρα παραγωγός πετρελαίου βγάζει λιγότερα από 25 λεπτά €. ανά λίτρο. Στα προβλεπόμενα έσοδα για το 2018 ο κρατικός προϋπολογισμός υπολογίζει σε έσοδα 4,5 δισ. € από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα (βενζίνη, πετρέλαιο, μαζούτ, αέριο κλπ). Στον ειδικό φόρο κατανάλωσης υπολόγισε συν 24% ΦΠΑ (φόρο στον φόρο!) και κάνε λογαριασμό. Ποια κυβέρνηση θα κάνει επενδύσεις σε ήλιο, αέρα, νερό, θάλασσα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και να χάσει τα 5,6 δισ. € από το πετρέλαιο; Πώς θα πληρώσει μετά τις συντάξεις;

Όταν ο υπουργός κος Σταθάκης λέει ότι «κερδοσκοπία σαφώς και υπάρχει, και δουλειά της κυβέρνησης είναι να την αντιμετωπίσει, αλλά μέχρι εκεί» ξεχνά να μας πει ότι ο πιο μεγάλος «κερδοσκόπος» είναι το δημόσιο ταμείο. Είναι να αναρωτιέσαι αν ο κος Σταθάκης που προχθές δήλωνε στα κανάλια ότι «φέτος, δεν μπορούμε τώρα» (να μειώσουμε τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα), είναι ο ίδιος με τον κο Σταθάκη και τον κο Τσακαλώτο και άλλους 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που στις 28/07/2014 είχαν καταθέσει τροπολογία στην Βουλή «για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο επίπεδο του Μαρτίου του 2011, δηλαδή στα 60 € τα 1.000 λίτρα». Γιατί ο Σταθάκης, ο Τσακαλώτος, ο Κουρουμπλής κλπ μπορούσαν τότε να μειώσουν τον ΕΦΚ, και τώρα δεν μπορούν; Ρητορική η ερώτηση. Τώρα είναι κυβέρνηση. Για αυτό δεν μπορούν. Τώρα έχουν αυτοί να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Για αυτό δεν μπορούν.

Αλλά ας πάρει ένα κόμμα  την τροπολογία και την ας την επανα-καταθέσει στην βουλή αυτούσια χωρίς καν να σβήσει το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ και τις υπογραφές των βουλευτών του και ας απαντήσουν οι υπογράφοντες «τι να σου κάνω μωρέ;». Αν όχι την τροπολογία έστω την ερώτηση από το 2013 στην βουλή 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι αγωνιούσαν για τους πολίτες «Οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται καθημερινά θα συνεχίσετε να επιβάλετε Ε.Φ.Κ. 670 € το χιλιόλιτρο στην αμόλυβδη και ΦΠΑ επί του ΕΦΚ 23%;» αλλά τώρα με 700 € ΕΦΚ και ΦΠΑ επί του ΕΦΚ 24% (αυξήσεις που ψήφισαν αυτοί) πανηγυρίζουν. Την ίδια ερώτησηείχαν καταθέσει και 41 βουλευτές της ΝΔ επί Σαμαρά για να έχουν και αυτοί άλλοθι ότι προστατεύουν τους πολίτες. Από την μια ερωτήσεις για τα ακριβά καύσιμα και από την άλλη «Ναι-σε-όλα» και είχαν φτάσει το πετρέλαιο θέρμανσης στο ​1,28 €!

Υπάρχει λύση στο πρόβλημα; Να βρούμε γρήγορα τους «υδατάνθρακες» του Καμμένου; Αλλά πριν ας γνωρίζουμε ότι από τα 125 εκ. βαρέλια πετρελαίου που έχει αποδώσει ο Πρίνος τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο υπολογίζονται περίπου 500 εκ. δολάρια. Μόνο; Μόνο! Το 2014 σε άρθρο της La Tribune με τίτλο «Η Ελλάδα σύντομα βασίλισσα του πετρελαίου» ο τότε πρωθυπουργός κος Σαμαράς υποσχόταν ότι τα επόμενα 30 χρόνια η χώρα θα έχει φορολογικά έσοδα ύψους 150 δισ. € (LOL) από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ενώ το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος εκτιμούσε ότι τα επόμενα 15 χρόνια τα έσοδα του κράτους ίσως να έφταναν τα 18 δισ. €. (ξανά LOL). Να το κάνουμε ταλιράκια, 18 δισ. σε 15χρόνια είναι 1,2 δισ. € τον χρόνο, μισό ΕΝΦΙΑ ή σύμφωνα με τον αισιόδοξο Σαμαρά 5 δισ. € τον χρόνο. Όσα βγάζει από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης! Η συμμετοχή του δημοσίου στην πληρωμή των συντάξεων είναι 12 δισ. € τον χρόνο! Και πώς θα ξεπληρώσουμε το χρέος και θα ζούμε σαν εμίρηδες που υπόσχονταν διάφοροι; Εμίρηδες μας υπόσχονταν ή κακομοίρηδες;

Το μόνο όφελος που πιθανά μπορεί να έχει η χώρα από την εξόρυξη των υποτιθέμενων 2,2 δισ. βαρελιών πετρελαίου είναι ότι ενδεχομένως να βγάλουμε την χασούρα από τους εξοπλισμούς και τις αερομαχίες  με την Τουρκία για τα κρυμμένα πετροδόλαρα στο Αιγαίο. Αν εξορύξεις (συνεκμεταλλευτείς νομικά δίκαια ότι υπάρχει στο Αιγαίο) λύνεις (;) το πρόβλημα με τις γκρίζες ζώνες και τα πεταμένα λεφτά για στρακαστρούκες. Ή μάλλον κόβεις το άλλοθι.

Υ.Γ. Όσοι «ευαίσθητοι ελληναράδες» Μπουταροφάγοι περνάνε στην ΠΓΔΜ για να φουλάρουν βενζίνη με 1,1€ ας ξέρουν ότι η ΟΚΤΑ, ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στη ΠΓΔΜ, ανήκει στα ΕΛΠΕ. «Ελληνική» βενζίνη αγοράζουν. Γιατί είναι φτηνότερη η βενζίνη εκεί; Γιατί δεν πληρώνει τις συντάξεις τους!

Λίγο πολύ όλοι όταν αναλαμβάνουν να κυβερνήσουν ξέρουν ότι για να καλύψεις τις κρατικές δαπάνες είτε θα μειώσεις τους φόρους όπως έλεγες προεκλογικά και θα περιμένεις μέσω της αύξησης της κατανάλωσης της παραγωγής και του ΑΕΠ να πιάσεις τους στόχους σου για να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις ή θα ανεβάσεις και άλλο τους φόρους για να είσαι σίγουρος. Στο τέλος της χρονιάς πιθανότατα το ίδιο ταμείο θα κάνεις. Όμως όλες οι κυβερνήσεις επιλέγουν το δεύτερο, γιατί η περίπτωση να μην πληρωθούν στην ώρα τους μισθοί και συντάξεις σημαίνει ότι θα πέσουν την ίδια στιγμή. Για αυτό τον λόγο θα έχουμε πάντοτε την πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη.

* Ο Γιώργος Δημακόπουλος είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ

Πηγή: AthensVoice