3 Δεκεμβρίου, 2016

Κρίση σημαιών

Γιώργος Κακλίκης

Μετά τις μεγαλοϊδεατικές κορώνες του κ. Ερντογάν -με σαφή σκοπό και τον προσεταιρισμό του εθνικιστικού MHP του κ. Μπαχτσελί, εν όψει των συνταγματικών αλλαγών- η εθνικιστική πλειοδοσία συνεχίστηκε, με τον ηγέτη του κεμαλικού CHP κ. Κιλιτσντάρογλου να αναφέρεται στα 18 νησιά του Αιγαίου «τα οποία κακώς φέρουν τη σημαία της Ελλάδας».

Και η σημαία της Κύπρου εντάχθηκε στην πλειοδοσία εθνικισμού. Ο Τούρκος πρόεδρος θεώρησε παρανομία την έπαρση, στους διεθνείς ιστούς, της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την εικόνα ολόκληρης της Μεγαλονήσου, επικαλούμενος ένα φάντασμα που μόνο η Τουρκία βλέπει ενώ σύμπασα η διεθνής κοινότητα αγνοεί πλήρως. Είχαν προηγηθεί παρεμφερείς δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Γιλντιρίμ. Η εικόνα συμπληρώθηκε με τη δήλωση του κ. Τσαούσογλου ότι «τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος». Με την πρόσφατη αυτή μεθόδευση διεκδικήσεων έξω από κάθε έννοια δικαίου, σημειώνεται ένα τουρκικό άλμα από το πεδίο των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο σε εκείνο της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του αρχιπελάγους.

Η Αγκυρα πιστεύει ότι είναι ισχυρή και διεθνώς ανέλεγκτη. Γι’ αυτό και ακολουθεί την τακτική του απαίδευτου εφήβου που κάνει bullying στα παιδιά της γειτονιάς του. Παράλληλα, ο πολιτικός της κόσμος επιδίδεται σε πλειοδοσία εθνικισμού για να έχει την εύνοια του απόλυτου εξουσιαστή της πολιτικής ζωής της χώρας και για να θυμίζει την ύπαρξή του στην εκλογική του πελατεία.

Ιστορικά και καθ' έξιν επιτήδεια η Τουρκία, επιβεβαιώνει τον καιροσκοπισμό της και την ιδιότητα του ταραξία της διεθνούς σταθερότητας. Προκαλώντας τους γείτονές της και περιφρονώντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις έστω και αν τα κείμενα αυτά ρητά ορίζουν ότι τα πέρα από τα τρία μίλια νησιά του Αιγαίου δεν της ανήκουν και ότι το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων έχει περάσει τελεσίδικα από την ιταλική στην ελληνική κυριαρχία.

Το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφώς ευνοϊκό για την Ελλάδα. Ομως χρειάζεται όχι μόνο επαγρύπνηση αλλά και διεθνής δραστηριοποίηση για την ευαισθητοποίηση φίλων, εταίρων και συμμάχων. Για να μη βρεθεί απροετοίμαστη η διεθνής κοινότητα όπως βρέθηκε με το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, έρμαιο των διαθέσεων ενός ευρωπαϊκά ανώριμου και αναξιόπιστου ασιάτη έμπορου χαλιών.

*Ο Γιώργος Κακλίκης είναι Πολιτικός Υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Πηγή: Έθνος