23 Ιανουαρίου, 2015

Οι κυβερνώντες πρέπει να λογοδοτούν

του Βασίλη Γκολφινόπουλου Το Ποτάμι πιστεύει ότι οι κυβερνώντες οφείλουν να λογοδοτούν για τις πράξεις τους και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν απέναντι στους πολίτες.

Ο Βασίλης Γκολφινόπουλος μιλάει στην εφημερίδα "Πελοπόννησος"

Γιατί επιμένει ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ στην αρχή της λογοδοσίας;

Πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωση όσων βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, είτε στην κεντρική διοίκηση του κράτους είτε στην αυτοδιοίκηση, να δίνουν λογαριασμό στους πολίτες γιατί με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η νομιμότητα. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ δεν περιορίζεται στην οικονομική λογοδοσία, αλλά πιστεύει ότι οι κυβερνώντες οφείλουν να λογοδοτούν για τις πράξεις τους και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν απέναντι στους πολίτες. Διαφορετικά επιτρέπεται στον καθένα που ασκεί εξουσία να λειτουργεί αυταρχικά. Τέτοιες και άλλες συμπεριφορές είναι που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση με τα μνημόνια. Αν μας ικανοποιεί αυτή η κατάσταση δεν έχουμε παρά να συνεχίσουμε όπως πάμε μέχρι σήμερα.

Ποια θεωρείτε τη σημαντικότερη απειλή για την Ελλάδα των μνημονίων;

Πιστεύω ότι είναι η μετανάστευση των νέων επιστημόνων μας στο εξωτερικό. Σας το λέει ένας άνθρωπος που σπούδασε και εργάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Επέστρεψα όμως συνειδητά στην Ελλάδα γιατί ήθελα να μεταφέρω στην πατρίδα μου τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισα. Οι νέοι Έλληνες επιστήμονες είναι το σημαντικότερο εθνικό κεφάλαιο. Η πράξη έχει δείξει ότι ένα μικρό ποσοστό αυτών που μεταναστεύουν στο εξωτερικό επιστρέφουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς, το φαινόμενο πλήττει έντονα την σημερινή γενιά νέων επιστημόνων μας και θα πλήξει και την επόμενη. Προσωπικά μιλώντας, παροτρύνω τις νέες και τους νέους μας να μείνουν στην πατρίδα μας και να παλέψουν για να πραγματοποιήσουν τα επαγγελματικά όνειρά τους. Αυτή θα είναι η δική τους –μεγάλη- συνεισφορά στην δημιουργία μιας πραγματικά σύγχρονης χώρας.

Ποιος είναι ο Βασίλης Γκολφινόπουλος και γιατί να τον εμπιστευτούμε;

Γεννήθηκα στην Πάτρα πριν από 42 χρόνια. Με τη σύζυγό μου Μαρία έχουμε αποκτήσει δύο γιους, τον Σπύρο και τον Θάνο. Ο πατέρας μου, Σπύρος, ήταν αυτοκινητιστής του ΚΤΕΛ, και η μητέρα μου Νάσια Τσιλίρα, δασκάλα του Αρσακείου.
Πήγα σχολείο στο Πειραματικό. Ο υγρός στίβος ήταν το στοιχείο μου και αισθάνομαι τυχερός που πανηγύρισα με το ΝΟΠ δύο Πανελλήνια Πρωταθλήματα Νέων Υδατοσφαίρισης. Σπούδασα Χειροπράκτης στη Μεγάλη Βρετανία. Από το 2004 μέχρι σήμερα εκλέγομαι πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Χειροπρακτών και από το 2010 ταμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χειροπρακτών. Ασχολούμαι για πρώτη φορά με τα πολιτικά πράγματα, με «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ». Για τέσσερα πράγματα δεσμεύομαι απέναντι στους Αχαιούς: Ειλικρίνεια, συνέπεια, πολύ δουλειά και λίγα λόγια.

* Ο Βασίλης Γκολφινόπουλος είναι υποψήφιος στην Αχαΐα

23 Ιανουαρίου 2015, Πελοπόννησος

Σχετικά