17 Απριλίου, 2019

Κινητήρια ιδέα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία

Θόδωρος Τσίκας

Άρθρο του υποψήφιου ευρωβουλευτή με το Ποτάμι, Θόδωρου Τσίκα, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Η σημερινή Ε.Ε. είναι, σε μεγάλο βαθμό, μια διακρατική-διακυβερνητική συνεργασία. Οι σημαντικότερες αποφάσεις λαμβάνονται σε κλειστές συναντήσεις, μεταξύ εκπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών-μελών, με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ τους και πολλές φορές με βάση τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Είναι λογικό, οι πολίτες να μην δείχνουν το αναγκαίο ενδιαφέρον.

Απαιτείται μια επανεκκίνηση ή μια “Ευρωπαϊκή Αναγέννηση”, όπως την ονομάζει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Με κοινές πολιτικές, που αγγίζουν τον πολίτη. Με κοινή κοινωνική πολιτική, με κοινή οικονομική πολιτική, με κοινή φορολογική πολιτική. Με επιτάχυνση της πολιτικής ενοποίησης, δηλαδή ισχυρές εξουσίες στα ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να προωθούν τις πολιτικές αυτές. Ευρωπαϊκός ελάχιστος μισθός και κοινωνική ασπίδα για κάθε εργαζόμενο. Κοινή αστυνομία συνόρων και ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου. Μηδέν άνθρακας μέχρι το 2050, μείωση στο μισό των φυτοφαρμάκων μέχρι το 2025. Ευρωπαϊκή Υγειονομική Δύναμη για ενίσχυση των ελέγχων στα τρόφιμα. Απαλλαγή του ίντερνετ από την ρητορική μίσους και βίας.

Ο στόχος για μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, για “Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης,” μπορεί να γίνει η κινητήρια ιδέα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Να εμπλακούν ως πρωταγωνιστές για κάτι που επηρεάζει την καθημερινότητα τους.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ