15 Απριλίου, 2018

Kι όμως χρειαζόμαστε Συνταγματικό Δικαστήριο!

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου-τέρατος που έμεινε γνωστό ως "ΕΦΚΑ-Κατρούγκαλος", η αντιπολίτευση είχε προβάλει μέσω των εισηγητών της αλλεπάλληλες ενστάσεις αντισυνταγματικότητας των διατάξέων του. Η πλειοψηφία των λαϊκιστών κάγχαζε με περισσή άγνοια και τις απέρριπτε με τη θρασύτητα που τους διακρίνει. Ακόμη και η κ. Μεγαλοοικονόμου το είχε καταγγείλει ως αντισυνταγματικό, ενώ πολλοί βουλευτές θύμισαν στον κ. Κατρούγκαλο την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επαναλάμβανε την πάγια θέση της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων, ότι η αρχή της ισότητας πρέπει να τηρείται. Είναι η ίδια αρχή την οποία ο Υπουργός επικαλείτο ενώ την παραβίαζε!

Επιπλέον, το σύνολο των κοινωνικών φορέων επεσήμανε την αντισυνταγματικότητα των βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου. Εις πείσμα των ενστάσεων, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε. Αφού διαφημίσθηκε ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας στην οικονομική ανέχεια χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά εξασφαλίζοντας ένα τεράστιο πλεόνασμα από τις ληστρικές εισφορές που επέβαλε, εν τέλει, μετά από δύο χρόνια, φαίνεται ότι κηρύσσεται αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφαίνεται με σημαντική καθυστέρηση, μιας και δεν μπορεί να κηρύξει αυτεπάγγελτα την αντισυνταγματικότητα ενός νόμου αλλά μπορεί να φθάσει σ’ αυτήν, δικάζοντας την προσφυγή κάποιου που θίγεται απ’ αυτόν, και παρεμπιπτόντως να κρίνει διατάξεις του ως αντισυνταγματικές.

Είναι η πολλοστή φορά στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που νόμοι τους κηρύσσονται αντισυνταγματικοί. Θα είναι πολλοί περισσότεροι στο μελλον. Απο «κάθε λέξη του Συντάγματος» που υπόσχονταν ότι θα ήταν, κατήντησαν να είναι μια μόνιμη απειλή για το Σύνταγμα.

Σκεφθείτε, λοιπόν, πόσος κόπος και πόση οδύνη θα είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε ένα Συνταγματικό Δικαστήριο στη θέση του ΣτΕ, το οποίο θα μπορούσε να επιληφθεί, αυτοδικαίως, του ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων. Είναι εκείνη η μεταρρύθμιση που διαρκώς απωθείται τόσο από τους εχθρούς του κράτους δικαίου όσο και από άλλους που παραμένουν δέσμιοι παρωχημένων δικαιοπολιτικών προσεγγίσεων. Ειδικοί και μη ισχυρίζονται ότι ένα τέτοιο δικαστήριο θα περιόριζε το δικαιώματα των πολιτών, παραβλέποντας το γεγονός ότι πελατειακού χαρακτήρα πλειοψηφίες που διαμορφώνονται εντός της Βουλής παραβιάζουν ενσυνειδήτως και συστηματικά το Σύνταγμα.
Νομίζω ότι είναι η ώρα να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση.

Σήμερα, υπάρχει επαρκής τεχνογνωσία που μπορεί να μας οδηγήσει σε ενδυνάμωση των θεσμών και της Δημοκρατίας. Την κατέχουν όλες εκείνες τις δυτικές χώρες (Γερμανία, ΗΠΑ) που τα συνταγματικά τους δικαστήρια, κάθε άλλο παρά για τις τυραννικές τους διαθέσεις, είναι γνωστά.

Είναι η ώρα να επιχειρήσουμε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που δεν θα επιτρέψουν, στο μέλλον, να υπάρξουν εθνολαϊκιστές που θα παίξουν στα ζάρια την υπόσταση και την αξιοπρέπειά μας.

* Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου «Π στο τετράγωνο - Πρόοδος στην Πράξη»

Πηγή: Εφημερίδα Φιλελεύθερος