21 Μαρ, 2019

Κι αν είναι χαρισματικός χάρισμά του

Λίνα Παπαδάκη

Kάποιοι είπαν τον Αλέξη Τσίπρα χαρισματικό και σηκώθηκε κουρνιαχτός. Αναρωτιέμαι γιατί. Δηλαδή ποιος αμφιβάλλει ότι ένας άνθρωπος που πήρε μια παρέα και την έκανε κόμμα και στη συνέχεια αυτό το κόμμα το έκανε κυβέρνηση είναι χαρισματικός; Το πραγματικό ερώτημα είναι αν αυτό το λέμε για να τον εκθειάσουμε ή για να τον στηλιτεύσουμε, ή καλύτερα πώς χρησιμοποίησε αυτό το χάρισμά του. Και ο Χριστόδουλος ήταν χαρισματικός και ο Δον Κορλεόνε ήταν χαρισματικός και ο Καντάφι ήταν χαρισματικός και μπορούμε να μιλάμε μια ώρα για χαρισματικούς που χρησιμοποίησαν το χάρισμά τους για το κακό.

Δεν είναι όλοι χαρισματικοί με τον ίδιο τρόπο αλλά όλων ο κοινός τόπος είναι η χειραγώγηση ανθρώπων και λαών. Το χάρισμα του δικού μας προκύπτει από ένα παράξενο χαρμάνι αυτοπεποίθησης, θράσους, άγνοιας κινδύνου, προσαρμοστικότητας, ευφράδειας και φωτογένειας. Νομίζω μάλιστα ότι αυτό το συγκεκριμένο μείγμα της δημόσιας προσωπικότητας του Πρωθυπουργού είναι και το μόνο πραγματικό του εφόδιο. Ένας άνθρωπος χωρίς παιδεία, με περιορισμένες παραστάσεις, με στρεβλή αντίληψη του κόσμου, με μαύρα μεσάνυχτα των διεθνών συσχετισμών, με άγνοια ακόμα και της κοινής αστικής συμπεριφοράς, με αγγλικά Lower και με ελληνικά λίγο καλύτερα, τόλμησε αυτό που ελάχιστοι θα τολμούσαν. Εκτέθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο στα media και τα επίσημα fora όλης της Οικουμένης χωρίς να χάσει στιγμή το θρασύ του χαμόγελο . Τι κατάφερε τελικά δεν είναι θέμα αυτής της συζήτησης.

Ο Σημίτης δεν ήταν χαρισματικός. Ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο Σάκης Πεπονής, η Μαριέτα Γιαννάκου, ο Σταύρος Μπένος, ο Στέφανος Μάνος δεν ήταν χαρισματικοί. Δεκάδες, ίσως εκατοντάδες παλιοί πολιτικοί με παιδεία, κλασσική μόρφωση, ξένες γλώσσες, βαθιά γνώση των θεμάτων τους, ευπρέπεια και προσήλωση στα καθήκοντά τους έκαναν έργο χωρίς ποτέ να καταφέρουν να σαγηνεύσουν τα πλήθη, χωρίς ποτέ να γεμίσουν πλατείες και να ξυπνήσουν πάθη. Μείωσε κανέναν από αυτούς το γεγονός ότι κανείς δεν βρέθηκε να πει ότι ήσαν χαρισματικοί;

Όταν το χάρισμα είναι ένα κέλυφος χωρίς πολιτική αρετή και ηθική της εξουσίας, όταν η ικανότητα να επηρεάζεις το λαό και να ηγείσαι της κοινωνίας χρησιμοποιείται με τρόπο ιδιοτελή και τυχοδιωκτικό, τότε όσοι σε χαρακτηρίζουν χαρισματικό στην ουσία σου απευθύνουν ένα βαρύ κατηγορώ. Γιατί αυτήν την πραγματική δύναμη την ξόδεψες εις βάρος του λαού.

*Η Λίνα Παπαδάκη είναι διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του Ποταμιού.

Πηγή: Τα Νέα

Σχετικά