5 Ιουνίου, 2016

Και τώρα τι; Έξι προτεραιότητες για την κυβέρνηση

Γιώργος Μαυρωτάς

Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές δεν ξέρουμε ακόμα αν θα γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 7.5 δις καθότι υπάρχουν κάποιες ουρές με προαπαιτούμενα. Ελπίζω να μη δούμε το περσινό έργο που δεν μας άρεσε καθόλου με τη γενναία διαπραγμάτευση να τραβάει ως την τελευταία στιγμή στεγνώνοντας τον κόσμο και κλείνοντας τις τράπεζες. Έχοντας καταπιεί την κάμηλο των 5.5 δις μέτρων μου φαίνεται αστείο να βάζουμε σε κίνδυνο την όλη διαδικασία διυλίζοντας τον κώνωπα μερικών εκατομμυρίων για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι κλείνει η αξιολόγηση και παίρνουμε την πρώτη δόση. Η κυβέρνηση θα έχει αγοράσει χρόνο τουλάχιστον μέχρι το 2017. Ελπίζουμε να αξιοποιήσει το χρόνο αυτό διορθώνοντας κι όχι συνεχίζοντας τα λάθη του παρελθόντος δικά της αλλά και των προηγούμενων. Χρειάζεται λοιπόν αλλαγή στρατηγικής και κυρίως στα παρακάτω ζητήματα:

  • Να πάψει να βλέπει τον ιδιωτικό τομέα ως κάτι κακό που πρέπει σε κάθε ευκαιρία να το δαιμονοποιεί. Ο ιδιωτικός τομέας είναι αόρατος για την κυβέρνηση και τον θυμάται μόνο όταν είναι να τον φορολογήσει. Κι εκεί τον θυμάται γενναιόδωρα. Την αποστροφή αυτή απέναντι σε οτιδήποτε ιδιωτικό τη βλέπεις στην αλλεργία των στελεχών όταν αναφέρονται στην ιδιωτική εκπαίδευση στην ιδιωτική ασφάλιση κλπ. Στην Ευρώπη όμως η ανάπτυξη έρχεται μέσα από την ιδιωτική οικονομία. Στην Βόρεια Κορέα μπορεί όχι. Τέρμα πια οι πιασμένες καρέκλες στις οποίες στηρίχτηκε το πελατειακό σύστημα όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ψηφίστηκε για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο κι όχι να το επεκτείνει και στα δικά του παιδιά.
  • 2 Η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για επενδύσεις είναι το δεύτερο στοιχείο. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται νέο χρήμα κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με υπουργούς που ο ένας κλαίει ο άλλος ματώνει κι ο τρίτος με μισή καρδιά τις αποδέχεται όταν πια δεν μπορεί να τις σαμποτάρουν άλλο. Οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάρει διδακτορικό στην παρεμπόδιση επενδύσεων και στο διώξιμο επενδυτών.
  • Το τρίτο στοιχείο είναι οι αξιοκρατικές ανοιχτές διαδικασίας παντού. Τέρμα πια οι «πιασμένες καρέκλες» στις οποίες στηρίχτηκε το πελατειακό σύστημα όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ψηφίστηκε για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο κι όχι να το επεκτείνει και στα δικά του παιδιά. Για τις θέσεις ευθύνης κριτήριο πρέπει να είναι η τεχνοκρατική επάρκεια κι όχι τα κομματικά διαπιστευτήρια. Πρέπει λοιπόν να φτιάξουμε τους θεσμούς εκείνους που εξασφαλίζουν την αξιοκρατία έναντι της ημετεροκρατίας
  • Η ποιότητα του διαλόγου είναι το επόμενο θέμα. Για σημαντικά θέματα χρειάζονται συναινέσεις οι οποίες μπορεί να προκύψουν μόνο μέσα από ειλικρινή διάλογο κι όχι προσχήματα διαλόγου. Όσο μεγαλώνει η δεξαμενή των ανθρώπων που συνεισφέρουν στη συζήτηση για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας τόσο βελτιώνεται η ποιότητα των λύσεων. Οι βέλτιστες λύσεις συνήθως βρίσκονται έξω από τα ιδεολογικά συρματοπλέγματα που έχουν ταλανίσει για πολλά χρόνια τη χώρα μας σε διάφορους τομείς όπως η Παιδεία.
  • Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται βέβαια σωστές κοινοβουλευτικές διαδικασίες ώστε να ανέβει η ποιότητα του νομοθετικού έργου. Όχι άσχετες τροπολογίες όχι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου όχι σχεδόν αποκλειστικά κατεπείγοντα νομοσχέδια. Η ποιότητα του κοινοβουλευτισμού είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα που δεν χρειάζεται χρήματα παρά μόνο πολιτική βούληση για να διορθωθεί.
  • Τελευταίο και ίσως σημαντικότερο είναι η προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα πάταξη γραφειοκρατίας περιορισμός φοροδιαφυγής επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης διαφάνεια παντού κλπ). Το Ποτάμι έχει πει επανειλημμένα από την ίδρυσή του ότι οι απαιτούμενες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα θέλουν ευρύτερες συναινέσεις. Δεν αρκεί το 51% στη Βουλή, χρειάζεται το 51% στην κοινωνία. Πρέπει λοιπόν το πολιτικό σύστημα τουλάχιστον οι δυνάμεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό να περάσει από την εποχή των συγκρούσεων στην εποχή των συνθέσεων. Κι αυτό χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία τώρα που οι αυταπάτες έχουν διαλυθεί.
  • Πηγή: Kontra news

    * Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής.