2 Οκτωβρίου, 2018

Και Ναι και Όχι

Γιώργος Κακλίκης

Στην Ελλάδα οι υπέρ και κατά της συμφωνίας των Πρεσπών θα διασταυρώσουν ξανά τα ξίφη.

Οι προσδοκίες του Zόραν Zάεφ και μεγάλου μέρους της Δύσης, για ουσιαστική επικράτηση του “ναι” δεν ευοδώθηκαν. Το μικρό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες έκοψε τα φτερά σε όσους αισιοδοξούσαν  για την
κατάληξη του δημοψηφίσματος.

Οι αντίθετοι προς το “ναι” πολίτες της ΠΓΔΜ “ψήφισαν” ουσιαστικά από το σπίτι. Ακολουθώντας τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και την “ουδέτερη” προτροπή του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου VMRO, απέφυγαν απλώς να κατευθυνθούν στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας χαιρέτισε την συντριπτική υπερίσχυση του “ναι” βρίσκεται  όμως τώρα προ διλήμματος. Είτε να προχωρήσει στη διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών με την ελπίδα ότι τα απαιτούμενα δύο τρίτα των βουλευτών του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ θα έχουν συγκεντρωθεί τη στιγμή της κρίσιμης ψηφοφορίας. Είτε να καταφύγει στη λύση των εκλογών προκειμένου να ξεκαθαρίσει τον ευρωατλαντικό ορίζοντα της χώρας του μία ώρα νωρίτερα.

Tα δυτικά κέντρα, αντίθετα θα επανέλθουν με ποικίλους τρόπους προκειμένου να οδηγήσουν σε αίσιο τέλος την πορεία που πήρε μεγάλη ώθηση με την υπογραφή της συμφωνίας αλλά και χώρισε στα δύο τις κοινωνίες Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Στην Ελλάδα οι υπέρ και κατά της συμφωνίας θα διασταυρώσουν ξανά τα ξίφη. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους όμως θα ξέρουν όλοι το βάρος της ευθύνης. Οι ελιγμοί εσωτερικού προορισμού θα χάσουν την κομματική τους αξία όταν βρεθούν μπροστά σε εκλογικές ευθύνες ή σε έξωθεν πιεστικές απαιτήσεις.

Η εξέλιξη της Κυριακής που πέρασε πρέπει να οδηγήσει όλους τους παράγοντες της πολιτικής ζωής της χώρας όχι σε θριαμβολογίες ή υπεκφυγές αλλά σε μια σοβαρή συνεννόηση για την προαγωγή των συμφερόντων της Ελλάδας και όχι των κομμάτων τους.  Αυτό που απαιτείται τώρα είναι η εξεύρεση  μιας εθνικής συνισταμένης για το θέμα αυτό ώστε η χώρα να διατηρήσει και να αυξήσει το κύρος της ώστε τόσο η φωνή της να έχει αντίκρισμα σε διεθνές επίπεδο όσο και  η ίδια να μπορεί να παίξει τον  ρόλο που θεωρεί ότι της αρμόζει.

*Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου.

Πηγή: Έθνος