25 Οκτ, 2018

Απαιτούμε πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών Ράικου

Τομέας Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαφάνειας

Ανακοίνωση του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η συζήτηση για τις καταγγελίες της Εισαγγελέως, Ελένης Ράικου, συνεχίζεται καθότι η κυβέρνηση δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις στα όσα καταγγέλθηκαν.

Εάν επαληθευτούν τα καταγγελθέντα, μιλάμε για τρανταχτή περίπτωση απόπειρας χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, κατάργησης της διάκρισης των εξουσιών και της θεσμικής συγκρότησης του κράτους δικαίου.

Είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Δικαιοσύνης να διερευνήσει τάχιστα, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και με όρους απόλυτης αμεροληψίας, τις καταγγελίες αυτές. Σε οποιοδήποτε σοβαρό, ευνομούμενο κράτος, θα είχε ήδη διαταχθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα καταφέρει να εργαλειοποιήσει τη Δικαιοσύνη και να τη θέσει στην υπηρεσία των πονηρών σχεδίων της και του ‘’δόγματος Πολάκη’’ για επικοινωνιακή χρήση ότι τάχα με αυτόν τον τρόπο «πατάσσουν τη διαφθορά» κάνει λάθος. Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης θα συνεχίσουν ως οφείλουν να αντιστέκονται.

Το Ποτάμι θα σταθεί, με όλες του τις δυνάμεις, απέναντι σε όποιον τοποθετεί τις συνταγματικές εγγυήσεις για ανεξαρτησία του δικαστή στην προκρούστεια κλίνη, με όρους κοντόφθαλμης πολιτικής σκοπιμότητας.

Απαιτούμε πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών Ράικου, εδώ και τώρα.