3 Απριλίου, 2015

Katainen σε Γραμματικάκη: Το νέο ταμείο Γιούνκερ μπορεί να βοηθήσει εάν η κυβέρνηση σταθεροποιήσει την κατάσταση και ενδιαφερθούν οι επενδυτές

Ποτάμι

Την Τρίτη, 31 Μαρτίου, παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για την απασχόληση, ανάπτυξη, επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα, κ. J. Katainen τις προτεραιότητές του για το επόμενο διάστημα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το νέο σχέδιο Γιούνκερ για επενδύσεις.

Σε σχετική παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης, επεσήμανε ότι «το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις μπορεί να δημιουργήσει πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, ειδικά στην πράσινη οικονομία». Εξέφρασε ωστόσο τον φόβο του ότι «παρά τις καλές προθέσεις, κάποια κράτη δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις δυνατότητες του νέου ταμείου. Αυτό οφείλεται στο υψηλό κίνδυνο των επενδύσεων λόγω των ιδιαίτερων πολιτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών που κυριαρχούν - όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες».

Ο κ. Γραμματικάκης πήγε μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα διατυπώνοντας ένα ερώτημα που αφορά το ενδεχόμενο ενός πιο ενεργού ρόλου του ταμείου στα κράτη που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής. Συγκεκριμένα, ο κ. Γραμματικάκης αναφερόμενος σε ένα πιθανό τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα τόνισε: «μόνον αν αυτό το νέο πρόγραμμα έχει ισχυρό αναπτυξιακό χαρακτήρα μπορούμε να ελπίζουμε σε ισχυρή ανάκαμψη, όπως και σε μια πειστική λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους». Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού ρώτησε τέλος τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής αν «θα μπορούσε το ταμείο να παίξει έναν ουσιαστικότερο ρόλο στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος και να συμπληρώσει έτσι τα σοβαρά κενά που παρουσίασαν τα προηγούμενα δύο».

Ο κ. Katainen στην απάντησή του συμμερίστηκε την ανησυχία του κ. Γραμματικάκη για την αξιοποίηση του ταμείου στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «το ταμείο αυτό μπορεί να βοηθήσει εάν η γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα είναι αρκετά σταθερή ώστε να παρακινηθεί ο ιδιωτικός τομέας να σκεφτεί τις επενδύσεις στην Ελλάδα». Ο κ. Katainen προσέθεσε επίσης: «Αλλά δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε κάποιον να επενδύσει κάπου. Ελπίζω λοιπόν η κυβέρνηση να μπορέσει να σταθεροποιήσει την κατάσταση ώστε οι ιδιώτες επενδυτές να σκεφτούν τις επενδύσεις. Αν υπάρχει κάποιος ιδιώτης επενδυτής που θέλει να επενδύσει τότε μπορεί να μοιραστεί τον κίνδυνο με το ταμείο και ελπίζω να γίνει αυτό σύντομα».