15 Οκτωβρίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: «Κανείς από αυτούς που επέλεξε ο κ. Τσίπρας δεν πιστεύει στις μεγάλες αλλαγές»

Ποτάμι

Για τη στάση που πρόκειται να τηρήσει το Ποτάμι στη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου μίλησε σε συνέντευξή του στο Ράδιο ΝΕΤ της Λαμίας και τη δημοσιογράφο Λίλιαν Χαμοπούλου ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού το Ποτάμι θα ψηφίσει μέτρα που πιστεύει πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση όπως για παράδειγμα τα μέτρα για πιο αυστηρούς φορολογικούς ελέγχους. «Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι πάνω απ’ όλα. Τελειώσαμε με αυτό» σημείωσε εμφατικά ο Σταύρος Θεοδωράκης προσθέτοντας όμως ότι «λέμε όχι, στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων».

Παράλληλα εκτίμησε ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εξαντλήσει την τετραετία. «Δεν βλέπω να υπάρχει αυτή η δυναμική που θα επέτρεπε να μείνει η κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια» είπε και συμπλήρωσε: «νομίζω ότι πολύ γρήγορα θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο φθοράς.

Νομίζω ότι κουτσά στραβά θα πάμε μέχρι το Δεκέμβριο για να πάρουμε την αξιολόγηση και μετά θα αρχίσουν οι ανασχηματισμοί και κάποια στιγμή θα υπάρξουν σκέψεις μήπως πρέπει να ξανακάνουμε εκλογές για να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας». «Όμως», πρόσθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «δεν μπορούμε να κάνουμε εκλογές κάθε φορά που ο Τσίπρας έχει μια αδυναμία, αλλά αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Κάθε που υπάρχει μια αδυναμία πολιτική στην Ελλάδα γίνονται εκλογές. Είναι κάτι που το Ποτάμι δεν θέλει, είναι κάτι που το Ποτάμι πολεμάει, αλλά είναι κάτι το οποίο γίνεται».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ακόμη την ανάγκη να ξεκαθαριστούν πράγματα που αφορούν τις οικονομικές εκκρεμότητες στελεχών της κυβέρνησης Τσίπρα και συνέχισε ασκώντας σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τις επιλογές του. Όπως τόνισε «το Ποτάμι έχει πει ότι χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια, μια προσπάθεια που να ξεπερνά τις κομματικές γραμμές για μια συνεργασία. Αυτή τη διάθεση ο κ. Τσίπρας δεν την επέδειξε ποτέ και νομίζω, για να είμαι ειλικρινής, ότι κανείς από τους παράγοντες που επέλεξε δεν πιστεύει σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές. Για να αλλάξει αυτή η χώρα χρειάζεται να συμμαχήσουμε. Δεν βλέπουμε όμως δυνάμεις που θα ενωθούν για να δημιουργήσουν αυτή τη συμμαχία. Ο κ. Τσίπρας έχει άλλη λογική. Θεωρεί ότι μπορεί να κάνει την κυβέρνηση με τα λοιπά του ΠΑΣΟΚ, με δυο-τρεις φίλους του, με δυο-τρία κομματικά στελέχη και άντε να πάρει και ένα-δυο ανθρώπους από την κοινωνία. Έτσι δεν μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση. Είναι σαφές».

«Εμείς έχουμε το χρέος» συνέχισε ο επικεφαλής του Ποταμιού «να καταθέτουμε προτάσεις. Κι αυτό θα κάνουμε. Εμάς το χρέος μας δεν είναι να πάμε απέναντι και να πετάμε πέτρες, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε και μέσα στο σπίτι των άλλων και να λέμε "ναι" θα κάνουμε τη φασίνα. Θα έχουμε υπεύθυνη στάση. Εκεί που είναι σωστό θα λέμε "ναι", εκεί που δεν είναι σωστό, θα λέμε "όχι"».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη

Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Καλό μεσημέρι κ. Θεοδωράκη. Είχαμε τη χαρά να σας έχουμε στην πόλη μας χθες.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι και δική μου χαρά. Βέβαια λίγες ώρες περπάτησα στην πόλη, έφυγα αργά το βράδυ, αλλά είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με στελέχη και εθελοντές από τη Στερεά Ελλάδα για όλα αυτά τα οποία έχουμε να κάνουμε, με αφορμή και το συνέδριο του Δεκέμβρη.
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Ενηλικιωθήκατε είπατε και είναι καιρός να ξεπεράσετε τις παιδικές ασθένειες.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, προχωράμε πάρα πολύ γρήγορα. Είμαστε μόνο κάποιους μήνες στην πολιτική ζωή, αλλά έχουμε βγάλει συμπεράσματα για τις αδυναμίες και θα προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε.
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών δεν ήταν αυτά που περιμένατε, για να ξεκινήσουμε από τις εκλογές.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα μιλάτε για κάποιες παιδικές ασθένειες που τις έχετε εντοπίσει και ήταν αυτές που οδήγησαν και σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δεν το περιμένατε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν προϊόν των δικών μας αδυναμιών. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν κυρίως αποτέλεσμα της συγκυρίας. Έτσι λένε οι περισσότεροι αναλυτές. Βέβαια από εκεί και πέρα δεν σημαίνει ότι εμείς έχουμε κάνει όλα τα σωστά. Έχουμε κάνει αρκετά λάθη, ίσως και στον πολιτικό μας λόγο. Όταν ένα κόμμα είναι 20 μηνών και έχει κάνει τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, φαντάζεστε ότι δεν έχει πολύ χρόνο…
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Την άνεση ώστε να δομηθεί. Ναι, καταλαβαίνω.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όλα αυτά νομίζουμε ότι θα προλάβουμε να τα κάνουμε μέσα σε αυτό το χειμώνα.
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Θα προλάβετε άραγε; Πόσο χρόνο δίνετε στην κυβέρνηση;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό το ερώτημα. Κανείς δεν ξέρει. Φαίνεται ότι είναι μεγάλες οι αδυναμίες του παλιού πολιτικού συστήματος. Εμφανίζονται κάθε μέρα εκκρεμότητες στις σχέσεις των υπουργών και των υφυπουργών με τα οικονομικά τους, με τα πόθεν έσχες, πράγματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν.
Νομίζω πάντως ότι κουτσά-στραβά θα πάμε μέχρι τον Δεκέμβριο για να πάρουμε την αξιολόγηση και μετά θα αρχίσουν οι ανασχηματισμοί και κάποια στιγμή θα υπάρξουν σκέψεις μήπως πρέπει να ξανακάνουμε εκλογές για να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας.
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν εξαντλείται…
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν το βλέπω. Δεν το βλέπω γιατί δεν υπάρχει αυτή η δυναμική που θα επέτρεπε ίσως να μείνει κυβέρνηση για τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχει αυτή η δυναμική. Βλέπετε τώρα τι γίνεται με τους υπουργούς. Νομίζω ότι πολύ γρήγορα θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο φθοράς. Αυτό ξέρετε δεν είναι και πολύ καλό για τη χώρα. Θα ήταν καλό να μπορούσαμε να νιώθουμε ότι υπάρχει μια σταθερότητα. Αριστερή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που μπορεί να κάνει τα αναγκαία βήματα για τη χώρα. Δεν θα έλεγα ότι αυτές τις μέρες που έχουν παρέλθει από τις 20 Σεπτέμβρη, δείχνει ότι υπάρχει πηδάλιο, υπάρχει πορεία της χώρας για έξοδο από την κρίση.
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε κάποτε μια πολιτική σταθερότητα σε αυτή τη χώρα. Το κακό είναι όμως και ρωτώ για τις εκλογές και για το πόσο θα μπορέσει να κρατήσει αυτή η κυβέρνηση, με αγωνία από την πλευρά των ψηφοφόρων, γιατί δυστυχώς βλέπουμε κι εμείς ότι δεν είναι η κατάσταση έτσι όπως θα έπρεπε να είναι σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο της Ελλάδας.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς, όπως ξέρετε, είχαμε προσπαθήσει να αποφύγουμε και τις προηγούμενες εκλογές. Γενικά είμαστε αντίθετοι στη λογική που λέει ότι με το πρώτο πολιτικό αδιέξοδο πάμε σε εκλογές. Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται.
Θα έπρεπε να ήμασταν πιο πιστοί στο πνεύμα του Συντάγματος που λέει εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκλογές κάθε φορά που ο Τσίπρας έχει μια αδυναμία, αλλά αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Κάθε που υπάρχει μια αδυναμία πολιτική στην Ελλάδα γίνονται εκλογές. Είναι κάτι που το Ποτάμι δεν θέλει, είναι κάτι που το Ποτάμι πολεμάει, αλλά είναι κάτι το οποίο γίνεται. Να μην κοροϊδευόμαστε. Αυτό κάνουν.
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρείτε πως μια περίοδος κρίσης της Ελλάδας, πολύ έντονης κρίσης, ίσως θα έπρεπε να είναι περισσότερα κόμματα στην κυβέρνηση; Θα ήταν πιο αποδοτικό;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι θέμα ακριβώς κομμάτων. Γιατί εάν μπαίνανε πάλι με την ίδια λογική, κάνε εσύ τις δουλειές σου να κάνω εγώ τις δικές μου… Το Ποτάμι έχει πει ότι χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια, μια προσπάθεια που να ξεπερνά τις κομματικές γραμμές για μια συνεργασία. Αυτή τη διάθεση ο κ. Τσίπρας δεν την επέδειξε ποτέ και νομίζω, για να είμαι ειλικρινής, ότι κανείς από τους παράγοντες που επέλεξε δεν πιστεύει σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές. Για να αλλάξει αυτή η χώρα χρειάζεται να συμμαχήσουμε. Δεν βλέπουμε όμως δυνάμεις που θα ενωθούν για να δημιουργήσουν αυτή τη συμμαχία.
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Το ερώτημα είναι ότι εντάξει, το Ποτάμι θα ενηλικιωθεί. Το πολιτικό σύστημα γενικώς πότε θα ενηλικιωθεί;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό που λέτε είναι πολύ σωστό. Η χώρα που έχει περάσει ίσως τη μεγαλύτερη κρίση, χωρίς να έχει βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα. Η Πορτογαλία, απ’ όσο ξέρετε, η Ισπανία, σε όλες τις χώρες έχουν βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα. Ποια είναι; Ότι δεν κάνουμε κομματικές κυβερνήσεις, κάνουμε κυβερνήσεις δυνατές με μεγάλες πλειοψηφίες και με ανθρώπους που ξέρουν να λύσουν τα προβλήματα. Ο κ. Τσίπρας έχει άλλη λογική. Θεωρεί ότι μπορεί να κάνει την κυβέρνηση με τα λοιπά του ΠΑΣΟΚ, με κάποιους πρώην ΠΑΣΟΚ, με δυο-τρεις φίλους του, με δυο-τρία κομματικά στελέχη και άντε να πάρει και ένα-δυο ανθρώπους από την κοινωνία. Έτσι δεν μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση. Είναι σαφές.
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Να δούμε λίγο και τα του πολυνομοσχεδίου. Έχετε δηλώσει ότι δεν θα το υποστηρίξετε.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε πει και είμαστε συνεπείς: στη Βουλή θα δώσουμε τη μάχη για ό,τι σημαντικό και θετικό υπάρχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι ό,τι σκέφτεται αυτή η κυβέρνηση εμείς θα το ψηφίζουμε. Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Αυτά που είναι ωφέλιμα για τον ελληνικό λαό ψηφίζονται από το Ποτάμι, αυτά που δεν είναι ωφέλιμα για τον ελληνικό λαό, δεν ψηφίζονται από το Ποτάμι. Ήταν η γραμμή που λέγαμε και πριν, το προηγούμενο 7μηνο. Ότι θεωρούμε κάποια μέτρα ότι μπορούν να κάνουν καλό για τη χώρα; Θεωρούμε ότι κάποια μέτρα δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση; Είναι πολύ απλά τα πράγματα.
Επί παραδείγματι, εμείς θα ψηφίσουμε και καλούμε όλα τα κόμματα να το κάνουν, τα μέτρα για πιο αυστηρούς φορολογικούς ελέγχους. Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι πάνω απ’ όλα. Τελειώσαμε με αυτό.
Πάμε στο επόμενο. Πρέπει να αυξήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές στους νέους επιστήμονες; Στους μηχανικούς, στους δικηγόρους, στους γιατρούς; Εμείς λέμε όχι. Είναι απλά τα πράγματα. Περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει η κυβέρνηση. Εάν θα επιμείνει σε αυτές τις διατάξεις…
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Θεωρείτε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του πολυνομοσχεδίου;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αρκεί να υπάρχουν άνθρωποι με ανοιχτά αυτιά και μάτια.
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Θέληση υπάρχει; Εκεί είναι το ερώτημα.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν ξέρω. Εμείς έχουμε το χρέος να καταθέτουμε προτάσεις. Κι αυτό θα κάνουμε. Ο λαός έχει πάρει κάποιες αποφάσεις, έχει θέσει κάποια θέματα στην αντιπολίτευση, ήταν κάποια κόμματα στην αντιπολίτευση και... Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να συμμετέχει με τους ΑΝΕΛ. Εμάς το χρέος μας δεν είναι να πάμε απέναντι και να πετάμε πέτρες, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε και μέσα στο σπίτι των άλλων και να λέμε «ναι» θα κάνουμε τη φασίνα. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Ούτε φασίνα, ούτε πέτρες. Θα έχουμε υπεύθυνη στάση. Εκεί που είναι σωστό θα λέμε «ναι», εκεί που δεν είναι σωστό, θα λέμε «όχι». Και νομίζω ότι αυτό θέλει και ο ελληνικός λαός από το Ποτάμι. Έτσι δεν είναι;
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Το μέλλον του Ποταμιού ποιο είναι; Σε τι μορφή μιας και ενηλικιώνεστε, τι θα αλλάξει;
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχουμε σκοπό να αλλάξουμε αρκετά πράγματα στην οργάνωσή του….
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Και επειδή μιλάμε όλοι για το κέντρο…
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πιο αποτελεσματικές μορφές οργάνωσης και μετά από 20 μήνες έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας. Το συνέδριο τον Δεκέμβρη θα εκπλήξει τους πάντες, γιατί το Ποτάμι πολύ γρήγορα πρέπει να διαισθάνεται τα προβλήματα και να τα λύνει. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τη χώρα, αφορά και το εσωτερικό του. Είμαστε πολύ μικροί για να έχουμε δυο καρπούζια σε μια μασχάλη αλλά εμείς θα το κατορθώσουμε. Έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε.
Τώρα όσον αφορά το κέντρο που είπατε. Εμείς και το είπα και χθες, καλούμε τις δυνάμεις και τις κεντροδεξιές και τις κεντροαριστερές του προοδευτικού προσανατολισμού όμως, γιατί αντιστοίχως ξέρετε υπάρχουν και οι συντηρητικοί κεντροαριστεροί και οι συντηρητικοί κεντροδεξιοί. Εμείς λέμε οι προοδευτικοί κεντροαριστεροί και οι κεντροδεξιοί, πρέπει να είμαστε σε επαφή, να συζητάμε και να δούμε πώς θα ξεφύγουμε από τη μέγγενη των δυο κομμάτων εξουσίας. Από τη μία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη είναι η Ν.Δ.
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Η Ν.Δ. η οποία σφάζεται αυτή την ώρα. Και εν πάση περιπτώσει δεν είναι καλά τα πράγματα, δυστυχώς ούτε για τα κόμματα, ούτε για τη χώρα, ούτε για τη Βουλή.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάντως πρέπει να καταλάβουμε το εξής: είναι μεγάλη ευθύνη των πολιτικών να αλλάξουν και τα ίδια τα κόμματα. Εάν δεν αλλάξουν τα κόμματα, δεν γίνουν πιο σύγχρονα, πιο δημοκρατικά, δεν θα αλλάξει η χώρα. Ο πολίτης πρέπει επίσης να αλλάξει, να σταθμίσει τις δικές του ευθύνες. Εάν λοιπόν μιλάμε συνέχεια για αλλαγή, αλλά ψηφίζουμε συντηρητικά, ποτέ δεν θα γίνει η αλλαγή αυτή που οραματιζόμαστε.
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Και νομίζω πως αυτό το μήνυμα το έδωσαν και οι ψηφοφόροι, μια μεγάλη μερίδα τουλάχιστον, με την απέχθειά τους προς την εκλογική διαδικασία.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι πολύ λυπηρό και θα πρέπει να μας προβληματίζει. Περίπου ένας στους δυο Έλληνες είπε δεν πάω να ψηφίσω. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αυτή η χώρα δεν θα πρέπει να γίνει μια χώρα μη ενεργών πολιτών. Θα πρέπει οι πολίτες να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Και όταν απέχει το 50% οι πολιτικοί εκφράζουν τις μειοψηφίες.
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Και το υπόλοιπο 50% σχεδόν που πήγε να ψηφίσει θα είχε να επιλέξει από το μη χείρον βέλτιστο. Εν πάση περιπτώσει στους τυφλούς επικρατεί ο μονόφθαλμος.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πολλές φορές συμβαίνει αυτό στην πολιτική ζωή. Είναι κάτι πολύ αρνητικό.
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Πολλές φορές.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ενώ θα έπρεπε, να μπορούσαμε να έχουμε την πολιτική ως ένα στίβο για δημιουργία, έχουμε την πολιτική για να έχουμε τους μονόφθαλμους να επικρατούν των τυφλών ή των κομμάτων.
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Θεοδωράκη. Καλή συνέχεια εύχομαι στο Ποτάμι, στο διάλογο που έχετε ανοίξει.
ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ.
Λ. ΧΑΧΟΠΟΥΛΟΥ: Να είστε καλά.