19 Δεκεμβρίου, 2016

Καμία κυβέρνηση της κρίσης δεν τόλμησε να αγγίξει το πελατειακό κράτος

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Το θέμα είναι πως στέκεται κάθε φορά η ελληνική πλευρά απέναντι στις συγκρούσεις και διαφωνίες, που είναι γνωστό ότι υπάρχουν μεταξύ των δανειστών, από το πρώτο μνημόνιο, είπε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ. Συμφωνίες που ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει αλλά φροντίζει να χρησιμοποιεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δείξει προς το εσωτερικό της χώρας ότι «κοιτάξτε να δείτε, εγώ διαπραγματεύομαι σκληρά και μοιράζω» όταν ο ίδιος άνθρωπος πέρασε πριν από πέντε μόλις ημέρες 2,5 δις νέους φόρους σε ανθρώπους που είναι ήδη διαλυμένοι, όπως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι άνεργοι οι άνθρωποι που δεν έχουν. Όταν, λοιπόν, στήνεται ένα ολόκληρο σκηνικό για εσωτερική κατανάλωση είναι αναμενόμενο και οι έξω να αντιδρούν.

Αυτά που με τυμπανοκρουσίες εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν γίνονται: το κλείσιμο της αξιολόγησης που θα ολοκληρώνονταν στις 5 Δεκεμβρίου δεν έχει γίνει ακόμα. «Δεν είναι γνωστό από την προηγούμενη εμπειρία μας ότι κάθε τέτοια καθυστέρηση επισύρει έναν βαρύτερο λογαριασμό εις βάρος ημών των ιδίων;» αναρωτήθηκε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης. Αν όλα αυτά τα κάνει ο κ. Τσίπρας για να συμφωνήσει εν τέλει, ποιος ξέρει με ποιους επαχθείς όρους, για να πει «εγώ αντιστάθηκα», το γνωστό, δηλαδή, παραμύθι στον Ελληνικό λαό, δεν νομίζω ότι είναι πλέον κανείς διατεθειμένος να τον πιστέψει, συνέχισε.

Κάθε εβδομάδα ο κ. Τσίπρας αλλάζει το αφήγημά του ως προς το τι ζητά η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει η αξιολόγηση. Για τα εργασιακά, για παράδειγμα, το Ποτάμι πιστεύει σαφώς ότι πρέπει να ισχύει το κοινοτικό κεκτημένο και στην Ελλάδα. Αλλά επισήμως, δεν έχει ακουστεί κάποια αντίθετη γνώμη από κανέναν – ούτε από τους δανειστές, οι οποίοι σε πολλές άλλες περιπτώσεις εκμεταλλευόμενοι την μη προετοιμασία της ελληνικής πλευράς έκαναν εντελώς λανθασμένες συστάσεις.

Είναι απολύτως λάθος να χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προσχηματικά εργαλεία χρήσιμα και σωστά. Όπως είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να περνάει μέτρα όπως οι αυξήσεις των μισθών σε ελλειμματικές δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες εν τέλει έχουν βαρύτατη συνέπεια όχι μόνο στον προϋπολογισμό αλλά και στην αξιοπιστία της χώρας. Κανείς δεν έχει αντίρρηση να δίνεται ό,τι το δυνατό περισσότερο σε όλους. Αλλά πρέπει το κάθε τι που δίνεται να λαμβάνει υπόψη τα όρια και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, είπε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Εκείνο, όμως που έχει σημασία, είπε κλείνοντας, είναι ότι 6 χρόνια τώρα, καμία κυβέρνηση της κρίσης δεν τόλμησε να αγγίξει το πελατειακό κράτος. Το πελατειακό κράτος που όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά τουναντίον, γιγαντώνεται ιδιαίτερα από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη:

* Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου.