10 Φεβρουαρίου, 2017

Καλές ειδήσεις από τον κόσμο

Σώτη Τριανταφύλλου

Τι κάνουμε τόσο στραβά επιτέλους;

Ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Ήθελα, πράγματι, να σταχυολογήσω καλές ειδήσεις από τον κόσμο, αλλά η επιχείρηση απέτυχε. Έμοιαζε με αυτό που πρότεινε ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ: να λέμε «ωραίες ιστορίες» για την Ευρώπη –εννοώντας να μην καταστροφολογούμε, να μην είμαστε αχάριστοι κι απαισιόδοξοι – όμως, αυτές τις μέρες, τα παρηγορητικά λόγια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακούγονται σαν μια απελπισμένη προσπάθεια μαγικής σκέψης· και πέφτουν στο κενό.

Πολλοί άνθρωποι έχουν πάψει να διαβάζουν εφημερίδες, να ακούνε ειδήσεις και να ενημερώνονται: αν η αδιαφορία για την πολιτική είναι είτε ένδειξη πως όλα πηγαίνουν πολύ καλά είτε πως όλα πηγαίνουν πάρα πολύ άσχημα, σίγουρα, στην περίπτωσή μας, συμβαίνει το δεύτερο. Έτσι, δεν χάνουν μόνο τις άσχημες εγχώριες ειδήσεις, αλλά και τις καλές, εκείνες που θα μπορούσαν να μας χρησιμεύσουν ως παράδειγμα: Τι κάνουν σωστά μερικές χώρες με αποτέλεσμα να ευημερούν; Και τι κάνουμε εμείς τόσο στραβά επιτέλους;

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, ή εβδομάδες, δεν μπορώ να το καθορίσω με ακρίβεια, πίστευα ότι η επιμονή της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές είναι καταστροφική – κι ότι πρέπει να μάθουμε, επιτέλους, όπως συμβαίνει στις περισσότερες πολιτισμένες χώρες, να δίνουμε την ευκαιρία στους εκλεγμένους πολιτικούς να εφαρμόζουν το πρόγραμμά τους. (Υπό αυτή την έννοια, οι διαδηλώσεις εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ μού φαίνονται ένδειξη ελλειμματικής πολιτικής κουλτούρας: ο άνθρωπος, ή μάλλον το τέρας, εξελέγη· είναι φυσικό να θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμα επί του οποίου εξελέγη). Αλλά, δεν είμαστε όπως οι περισσότερες πολιτισμένες χώρες – γι’ αυτό έχω αρχίσει να πιστεύω ότι οι εκλογές αποτελούν μια συζητήσιμη προοπτική.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι μέλος της Επιτροπής Διαλόγου