10 Νοεμβρίου, 2015

Υπάρχει κι αυτός ο ρατσισμός

Ποτάμι

Πριν από λίγα χρόνια ξεσηκώθηκε το πανελλήνιο εναντίον μιας οικογένειας Ρομά στη Θεσσαλία διότι λέει είχαν κλέψει ένα παιδί, το έβγαζαν στην επαιτεία και εισέπρατταν και επιδόματα.

Λίγες μέρες μετά, το «επαιτεία» εξαφανίστηκε από τις σχετικές κατηγορίες. Και λίγο μετά εντοπίστηκε η φυσική μητέρα στη Βουλγαρία η οποία κατέθεσε πώς όντως είχε αφήσει το παιδί στην οικογένεια των Ελλήνων Ρομά γιατί η ίδια δεν μπορούσε να το μεγαλώσει.
Έτσι ακυρώθηκε και η κατηγορία περί εμπορίας και έκθεσης σε κίνδυνο ανηλίκου.

Όμως, τα στερεότυπα αποδείχθηκαν πιο δυνατά από την αλήθεια.
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν το φιάσκο τους οι διωκτικές αρχές διέρρευσαν μέχρι και βίντεο, το πιο επίμαχο από τα οποία ήταν ένα πανηγύρι όπου η μικρή Μαρία χόρευε χαρούμενη με την οικογένεια των Ρομά!
Αλλά η προκατάληψη γεννάει ρατσισμό. Έτσι το άτυχο το ζευγάρι προφυλακίστηκε. Μάλιστα, πρωτόδικα δεν τους δόθηκε ούτε καν άδεια να παρουσιαστούν στη δίκη τους!

Τελικά, μετά από δύο χρόνια, χτες, το εφετείο αθώωσε οριστικά το ζευγάρι των Ελλήνων Ρομά από τις κατηγορίας της εμπορίας και της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο.
Και η μικρή Μαρία παραμένει έκτοτε στο Χαμόγελο του Παιδιού, μια φιλόξενη γωνιά για τα παιδιά που όμως δεν υποκαθιστά μια πραγματική (φυσική ή θετή) οικογένεια.

Τέλος καλό, όλα καλά;