24 Δεκεμβρίου, 2015

«Είναι χρέος μας να δίνουμε στους αδύναμους προτεραιότητα»

Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην προετοιμασία της χριστουγεννιάτικης γιορτής του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Ανάμεσα σε παιδικές φωνές και αγκαλιές βρέθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού επισκέφτηκε για ακόμα μια φορά το «Χαμόγελο του Παιδιού» και συγκεκριμένα το σπίτι στα Μελίσσια όπου φιλοξενούνται 28 παιδιά.

Κατά την παραμονή του στο σπίτι Μελισσίων ο Σταύρος Θεοδωράκης άδραξε την ευκαιρία για δημιουργία που του προσέφεραν τα παιδιά και έφτιαξε μαζί τους χριστουγεννιάτικες ευχετήριες κάρτες, που θα σταλούν από τα παιδιά σε φίλους- που είτε από το υστέρημά τους είτε από το περίσσευμά τους βοηθούν τα σπίτια αγάπης και φροντίδας του Χαμόγελου να παραμείνουν ανοιχτά, έπαιξε μαζί τους και τραγούδησε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού και ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Σταύρος Θεοδωράκης: Το επίπεδο δημοκρατίας σε μια χώρα έχει σχέση με το πώς συμπεριφέρεται στους αδύναμους κρίκους της κοινωνίας. Είναι, λοιπόν, πολύ θλιβερό που σε αυτά τα χρόνια της κρίσης​ έχουμε παραμελήσει τα παιδιά μας. Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι σαν εσάς, υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις δομές κοινωνικής προσφοράς με ελάχιστα μέσα. Εμείς θα είμαστε εδώ, όπως ήμασταν κι εδώ σαν άνθρωποι, να βοηθήσουμε τα παιδιά μας γιατί αλλιώς αυτή η χώρα δεν μπορεί να έχει μέλλον. Και χαίρομαι πάρα πολύ που επισημάνατε ότι πολλά από αυτά τα παιδιά που σήμερα είναι εδώ, αύριο θα είναι στα πανεπιστήμια, αύριο θα είναι μπροστά. Και μου ΄χει δοθεί η δυνατότητα όλα αυτά τα χρόνια αν δω αυτή την πορεία. Και πολύ πρόσφατα ήρθα σ΄ ένα ραντεβού με παιδιά που είχαν φύγει από το «Χαμόγελο» για να δημιουργήσουν στη ζωή τους σημαντικά πράγματα, τα οποία ουσιαστικά οι πρεσβευτές, αν θέλετε, αυτής της προσπάθειας που κάνει το «Χαμόγελο» για την ένταξη αυτών των παιδιών στην κοινωνία. Να 'χετε λοιπόν καλή δύναμη, να 'ναι καλά τα παιδιά μας κι ελπίζω ότι η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα θα προσπαθήσουν να δώσουν την ώθηση σε όλα αυτά τα παιδιά. Γιατί, ξέρετε, υπάρχει κάτι παλιό: ότι δεν πρέπει να έχουμε ίση αντιμετώπιση απέναντι σε όλους. Είμαστε υποχρεωμένοι στους αδύναμους να δίνουμε μια προτεραιότητα κι από αυτό εξαρτάται και το επίπεδο πολιτισμού και δημοκρατίας μιας κοινωνίας. Σας ευχαριστώ πολύ!

Γιαννόπουλος Κώστας: Σας καλωσορίζουμε στο σπίτι μας στα Μελίσσια, κύριε Πρόεδρε. Πρέπει να κρατήσουμε και τους τύπους και σας καλωσορίζουμε στην προσπάθεια που κάνουμε να δώσουμε στα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, στα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ή βασανιστεί τη δυνατότητα να επιβιώσουν, να συνεχίσουν τη ζωή τους, όπως τα παιδιά που κάποτε είχατε δει ως δημοσιογράφος και σήμερα είναι στα πανεπιστήμια. Έχουν προχωρήσει τη ζωή τους, είναι καλά παιδιά και είναι καλοί για τον εαυτό τους και για την κοινωνία. Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, παρόλο που δεν είναι ημέρες που πρέπει να γκρινιάζουμε, να σας ευχηθούμε τα καλύτερα και να σας πούμε πως είστε ο μόνος που επισκέφτηκε το κατώφλι αυτών των σπιτιών, ο μόνος από το Κοινοβούλιο γενικότερα. Θα θέλαμε, λοιπόν, να σας ζητήσουμε να στείλουμε ένα μήνυμα, ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, που για εμάς είστε θεσμικά ιεροί, γιατί πρέπει να καθορίσετε τις τύχες και το μέλλον των παιδιών μας. Θα θέλαμε να στείλετε το μήνυμα πως η παιδική προστασία δεν τυχαίνει της ανάλογης προσοχής τα τελευταία χρόνια, μιλάμε για τα τελευταία χρόνια που είναι η κρίση, αλλά και πριν. Θα πρέπει να γίνει κάτι ούτως ώστε τα δικαιώματα των παιδιών να αντιμετωπιστούν πλέον με μεγαλύτερη σοβαρότητα και μεγαλύτερη πίεση. Και να πούμε ότι τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια δεν πάμε να πούμε τα κάλαντα και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Με αυτό το μήνυμα θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να σας ζητήσω να περάσετε κάποια μηνύματα θετικά γιατί η προστασία των παιδιών είναι ό,τι το καλύτερο υπάρχει αυτήν τη στιγμή για το μέλλον, για το παρόν των παιδιών μας, για να έχουν μέλλον.

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος