25 Ιουλίου, 2018

Είμαστε μακριά από μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης καταστροφών

Μίλτος Κύρκος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε, στις αρχές Ιουνίου του 2018, την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (RescEU) για την οποία προβλέπονται νέα αποθεματικά μέσα και πόροι, με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ανταπόκριση στις καταστροφές, τις οποίες δεν μπορεί μία χώρα-μέλος να αντιμετωπίσει μόνη της. Παρέμεινε, ωστόσο, η εθελοντική βάση λειτουργίας, ενώ ο επιχειρησιακός έλεγχος θα ανήκει στις εθνικές υπηρεσίες.

«Η εθελοντική συνεισφορά της ΕΕ τόσο στην περίπτωση των φυσικών καταστροφών, όσο και στο προσφυγικό, δεν είναι αρκετή» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε, τον Νοέμβριο του 2017, την ενίσχυση του RescEU, κινούμενη από τις φονικές πυρκαγιές του 2017 στην Πορτογαλία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε, τον Ιούνιο του 2018, τροποποιημένη την πρόταση της Επιτροπής και τώρα τελεί εν αναμονή η συμφωνία ΕΚ και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την τελική υιοθέτηση του RescEU.

«Η Επιτροπή θα πρέπει να δημιουργήσει το rescEU. Στη σύνθεσή του, θα πρέπει να περιλαμβάνονται μέσα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας, πλημμυρών και σεισμών, τρομοκρατικών επιθέσεων και χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών, που θα μπορούν να αναπτυχθούν ταχέως, καθώς και κινητό νοσοκομείο και ιατρικές ομάδες, σύμφωνα με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» ανέφερε ο κ. Κύρκος.

Δίνοντας έμφαση στον πυλώνα της πρότασης της Επιτροπής που αφορά την πρόληψη και την ετοιμότητα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημείωσε ότι «τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ανταλλάσσουν, σε τακτική βάση, εκτιμήσεις κινδύνων σχετικά την εθνική τους ασφάλεια και προστασία, καθώς και περιλήψεις του οικείου σχεδιασμού διαχείρισης των κινδύνων καταστροφών».

Επιπλέον, τόνισε ότι «η Επιτροπή θα πρέπει να μπορεί να απαιτεί από τα κράτη-μέλη την υποβολή ειδικών σχεδίων πρόληψης και ετοιμότητας σχετικά με συγκεκριμένες καταστροφές, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της συνολικής στήριξης της Ένωσης, ιδίως του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ)».

«Θα έπρεπε, λοιπόν να έχουν πρόσβαση στο RescEU όχι όλα τα κράτη-μέλη, αλλά όσα υποβάλλουν σχέδια πρόληψης και ετοιμότητας, προκειμένου με την ευθύνη της Επιτροπής να διασφαλιστεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση της διαχείρισης των φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών. Με απλά λόγια: Δεν έχεις σχέδιο; Φτιάξε εάν θέλεις παραπάνω πόρους» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην αφαίρεση, τελικά, του υποχρεωτικού χαρακτήρα του προγράμματος rescEU, επισήμανει: «Τι κάναμε με όλο αυτό το σχέδιο; Μία επέκταση του εθελοντικού μηχανισμού. Καλύτερο από το τίποτε, αλλά πολύ μακριά από μία πραγματική ενωσιακή πολιτική αντιμετώπισης των καταστροφών, αφού δεν κάνουμε υποχρεωτικά τα σχέδια πρόληψης».

Τη σχετική πρόταση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αρμόδιος Επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της περασμένης χρονιάς στην Πορτογαλία, όπου κανένα κράτος-μέλος δεν μπόρεσε να στείλει βοήθεια. Για αυτόν τον λόγο, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην ενίσχυση του μηχανισμού με εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Καναντέρ και πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πάντως, έχει προβλεφθεί για πρώτη φορά η δυνατότητα χρηματοδότησης των κρατών-μελών, ώστε να επιδιορθώσουν και να αναβαθμίσουν δυνατότητες τις οποίες έχουν. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την επισκευή και συντήρηση του στόλου Καναντέρ που διαθέτει.

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά