27 Μαΐου, 2017

Ιδού η Ρόδος

Γιώργος Κακλίκης

Αν ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποίησε, ως πρόεδρος, τις δύο πρώτες εξόδους του από τις ΗΠΑ επισκεπτόμενος την Τουρκία και την Αίγυπτο, ο πρόεδρος Τραμπ, στη δική του πρώτη έξοδο, στράφηκε προς τη Σαουδική Αραβία. Εντυπωσιακή πρωτοβουλία, σημειολογικά και οικονομικά. Με ποικίλα μηνύματα στα γύρω κράτη.

Εντυπωσιακή και η επίσκεψή του στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Έτσι, ο πρόεδρος Τραμπ, έχοντας προηγουμένως πάρει μια πρώτη γεύση της τουρκικής αντίληψης των διμερών και διεθνών πραγμάτων από την προ ημερών συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, αρχίζει να αποκτά μια άμεση επαφή με ένα μέρος της διεθνούς πραγματικότητας. Και διακηρύσσει αποφασισμένος να ρίξει το ειδικό βάρος της χώρας του στην επικράτηση της σταθερότητας, την εξάλειψη των εστιών τρομοκρατίας και την επικράτηση της ειρήνης. Αυτό δήλωσε και στον Ποντίφικα κατά το σύντομο πέρασμά του από το Βατικανό.

Οι ισορροπίες στον κόσμο βρίσκονται σε δύσκολη καμπή και είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι η διεθνής κοινότητα εύκολα θα αποσείσει τα άχθη που την βαραίνουν. Όμως, δεν είναι παράλογη η ελπίδα πως η πραγματική επαφή του Αμερικανού προέδρου με την εκτός των ΗΠΑ πραγματικότητα θα του δώσει τη δυνατότητα να διαμορφώσει πληρέστερη εικόνα και να κινηθεί κατάλληλα στην επικίνδυνα εύφλεκτη Ανατολική Μεσόγειο.

Μια περιοχή όπου μια ομάδα κρατών άρχισε να εργάζεται συστηματικά για την ειρήνη με πρωτοστάτη ένα μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης και της Ατλαντικής Συμμαχίας: την Ελλάδα που, αυτές τις μέρες, συγκάλεσε στη Ρόδο διάσκεψη μιας σειράς κρατών της γειτονιάς της και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Με αντικείμενο τη δημιουργία ενός ξεχωριστού διεθνούς οργανισμού που, μακριά από τη δημιουργία ενός ακόμα πεδίου αντιπαραθέσεων και με αφετηρία το προηγούμενο του ΟΑΣΕ, θα υφάνει ένα πλέγμα διακρατικής συνεργασίας. Ο παράγων Ελλάδα κινείται για άλλη μια φορά υπέρ της περιφερειακής σταθερότητας. Όχι μόνο επειδή το επιβάλλουν οι καιροί και η ανάγκη αλλά διότι αυτή είναι η πάγια πολιτική της Αθήνας εδώ και δεκαετίες. Την ξεκίνησε με την -κάποτε αντίπαλη- Βουλγαρία διαμορφώνοντας μαζί της σχέσεις φιλίας υποδειγματικές.

Το ίδιο προσπαθεί και σήμερα με όλους τους γείτονές της προωθώντας κάθε μορφή προσέγγισης και συνεργασίας στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων.

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης ε.τ., σύμβουλος του επικεφαλής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου

Πηγή: Έθνος του Σαββάτου