31 Ιαν, 2017

Η στάμνα πάει πολλές φορές στη βρύση για νερό αλλά μια φορά θα σπάσει

Ποτάμι

«Οι νέες καθυστερήσεις του κ. Τσίπρα και του υπερφίαλου επιτελείου τού δίνουν τη δυνατότητα στους πολέμιους της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, όπως ο κ. Σόιμπλε, να επαναφέρουν τα σενάρια περί Grexit. Οι εκκρεμότητες που αφήνει ο κ. Τσίπρας είναι αυτές που του δίνουν το δικαίωμα. Ελπίζω ότι δεν θα μας φέρει ξανά στην κατάσταση του 2015. Είναι επικίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα το παιχνίδι που παίζουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γιατί η στάμνα πάει πολλές φορές στη βρύση για νερό αλλά μια φορά θα σπάσει» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο ραδιόφωνο Alpha 98.9 και τους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου για την επαναφορά των σεναρίων του Grexit που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση για «χαρτοπαιχτική αντίληψη», ενώ εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας παίζει ένα εσωτερικό παιχνίδι καθώς λέει άλλα εντός της χώρας για να εντυπωσιάσει το κόμμα και την εκλογική του πελατεία και αλλά στους Ευρωπαίους. «Πολλά από αυτού που ζητούν οι δανειστές σήμερα είναι παράλογα. Η κυβέρνηση παρέτεινε την αξιολόγηση και τώρα εξαιτίας της κακής διαπραγματευτικής πολιτικής της οι δανειστές μας αντιμετωπίζουν με καχυποψία και ζητάνε παραπάνω μέτρα για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα τους» τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας θα το τραβήξει ως την τελευταία μέρα της αξιολόγησης και όταν ο κόσμος θα έχει απηυδήσει, στο παρά πέντε, θα υπογράψει. «Θα πει αναγκάστηκα να υπογράψω και ο κόσμος θα πει ανάσανα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι η στάση του Ποταμιού δεν εκβιάζεται και ότι το Κίνημα δεν πρόκειται να παζαρέψει την ψήφο του στη Βουλή, η οποία θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την αξία των αποφάσεων. «Αν κάτι είναι θετικό για τη χώρα θα το ψηφίσουμε, ενώ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ψηφίσουμε ότι είναι αποτέλεσμα κακής διαπραγμάτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ απατάται αν νομίζει ότι θα συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ, θα κάνει συνεχώς λάθη και στα δύσκολα εμείς θα βάζουμε πλάτη. Το Ποτάμι δεν θα επιβραβεύσει την κακή διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε.

Ερωτώμενος για θέματα Άμυνας και Εξωτερικής πολιτικής ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτίμησε ότι μια αδύναμη οικονομικά χώρα αναπόφευκτα θα καταλήξει αδύναμη και στους συγκεκριμένους τομείς. «Η αδυναμία δεν οφείλεται στην απουσία των όπλων αλλά στα 7 χρόνια της οικονομικής κρίσης που από πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια μας έχουν κάνει μια απλή χώρα. Μια χώρα που ζει με δανεικά δίνει την εντύπωση σε ορισμένους ότι είναι πλέον εύκολα εκβιάσιμη» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και ότι είμαστε μια χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, όπου την τελευταία εβδομάδα έχουμε τέσσερις θανάτους, εξέφρασε την άποψη ότι τα πράγματα είναι τραγικά, μιλώντας για ανικανότητα στη διοίκηση και ιδεοληψία στη διαχείριση του προσφυγικού, ενώ παράλληλα εστίασε στην πλημμελή απορρόφηση και αξιοποίηση των κονδυλίων για το προσφυγικό, αλλά και την παντελή απουσία διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα.

Σε ότι αφορά θα θέματα των συνεργασιών και τις συζητήσεις που γίνονται για τη δημιουργία ενός μεγάλου προοδευτικού φορέα τόνισε ότι δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις στην πολιτική αλλά το Ποτάμι έχει σκοπό να επιμείνει στην πρόταση που έχει κάνει. «Η συμπόρευση των δυνάμεων του κέντρου πρέπει να γίνει με άξονα τη δημιουργία κάτι νέου, το οποίο θα προσελκύσει και νέο αίμα και όχι με το να πάμε εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή το αντίστροφο. Η κοινωνία πρέπει καθορίσει τις εξελίξεις και να εκλέξει την ηγεσία. Οι πολίτες, όπως δείχνουν και οι έρευνες, δεν επιβραβεύουν το παρελθόν και ζητούν την επανεκκίνηση του πολιτικού συστήματος» ανέφερε.

Ερωτώμενος για τις αποχωρήσεις ορισμένων βουλευτών του Κινήματος τόνισε: «Όταν λένε “πάμε κάπου που θα είμαστε πιο σίγουρα” σε μια πιο ασφαλή στέγη, τη στιγμή που δεν διαφωνούν πολιτικά είναι θέμα καρέκλας και δεν θα τους επιβραβεύσει ο κόσμος. Είναι κατάπτωση της πολίτικης και έχουν ευθύνη και τα κόμματα που τους υποδέχονται όταν έχουν εκλεγεί με τη σημαία άλλου κόμματος».

Ερωτώμενος να καταθέσει την άποψη του για τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι δεν είχε καταλάβει ποτέ το πόσο διπλή προσωπικότητα είναι. «Είναι ο αμοραλιστής με το αγγελικό πρόσωπο. Λέει τα μεγαλύτερα ψέματα με τον πιο φυσιολογικό τρόπο» τόνισε και ανέφερε ως παράδειγμα την Θεσσαλονίκη όπου αντί να ζητήσει συγνώμη που δεν τήρησε όσα υποσχέθηκε, την επόμενη χρονιά στη ΔΕΘ είπε στον κόσμο «πες μου ένα πράγμα που υποσχέθηκα και δεν τήρησα». «Είναι ένα προσόν που δεν θα πρέπει να επιβραβεύεται από τον κόσμο και δεν θα έπρεπε να είναι προσόν στην πολική» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε ότι η επιβράβευση του από τον κόσμο ως νικητή των εκλογών του Σεπτεμβρίου χρήζει κοινωνιολογικής ανάλυσης. Παράλληλα εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας θα αλλάζει επιτελεία, συνεργάτες και συμμάχους αρκεί να παραμείνει στη θέση του.

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη: