12 Ιουλίου, 2017

Η σούπα της ομοψυχίας

Guest Αρθρογράφος

Όποιος παρακολουθούσε τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό, θα νόμιζε ότι διεξαγόταν σε μια κανονική χώρα του Δυτικού κόσμου. Εκεί όπου τα κόμματα ανταλλάσσουν απόψεις σε πολιτισμένο επίπεδο, χωρίς κορώνες και αλληλοκατηγορίες. Εκεί όπου τους ενώνει το κοινό καλό της πατρίδας και δεν χωρούν μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Έγινε λοιπόν μια συζήτηση όπου κυριάρχησαν οι φιλοφρονήσεις, επικροτήθηκε η στάση της ελληνικής και κυπριακής πλευράς, πλέχθηκε το εγκώμιο του Έλληνα ΥΠΕΞ και, βεβαίως, συμφωνήθηκε ότι υπεύθυνος για το ναυάγιο είναι η Τουρκία. Και τώρα ας αλληλοχειροκροτηθούμε. Μπράβο μας, τα καταφέραμε και αυτή τη φορά!

Η συνεδρίαση έμοιαζε περισσότερο με Βουλή των Εφήβων, όπου ακούγονται διάφορα ωραία, μακριά όμως από τον κόσμο της πραγματικότητας. Αναμασήματα και εύκολα λόγια προκειμένου να είμαστε αρεστοί. Το μόνο που δεν ειπώθηκε είναι ότι «μια άλλη λύση είναι εφικτή». Κοινώς, ήταν μια σούπα. Μια σούπα που είχε ως μόνο στόχο να χαϊδευτούν τα αφτιά ενός ακροατηρίου που που έχει γαλουχηθεί με φράσεις όπως «τουρκική προκλητικότητα», «τουρκική αδιαλλαξία». Ήταν σε επανάληψη οι συζητήσεις που γίνονταν για την οικονομική κρίση. Όπως για όλα έφταιγαν οι κακοί ξένοι που επιβουλεύονται τις τύχες της χώρας, έτσι για το «Βατερλό» φταίει αποκλειστικά ο Ερντογάν.

Ξεχνώντας ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ τορπίλισε τις προχωρημένες συζητήσεις τον περασμένο Ιανουάριο, αγνοώντας ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει αλλάξει στάση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και από εκεί που ήταν διαπρύσιος υποστηρικτής της λύσης έχει μετατραπεί στον υποψήφιο που ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2018. 0 μόνος παράγοντας από όλους που έσωσε την τιμή της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν το ΑΚΕΛ, το οποίο έχει κάνει αισθητά βήματα στην κατεύθυνση του ρεαλισμού. Οι φιλελεύθεροι τι λένε; Οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις τι κάνουν; Το κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που έχει δώσει μάχες για την ελληνοτουρκική προσέγγιση σε όλα τα επίπεδα και είχε ταχθεί υπέρ του Σχεδίου Ανάν γιατί σιωπά και ανέχεται τα πάντα;

Εν τέλει, αυτό που υπηρέτησε (και) η χθεσινή συνεδρίαση είναι η διατήρηση του status quo, αυτό δηλαδή που επιδιώκουν διακαώς ο κ Κοτζιάς, ένα σημαντικό κομμάτι της ΝΔ και στο σύνολο τους οι εθνικιστικοί κύκλοι της χώρας. Ο μόνος που διαφοροποιήθηκε κάπως ήταν, ως συνήθως, ο επικεφαλής του Ποτάμιου. Ηταν πολΰ μόνος ο κ Θεοδωράκης!

Συντάκτης: Ανδρέας Παπαδόπουλος

Πηγή: Ελευθερία του Τύπου (στήλη «Ανανεωτικά»)