8 Αυγούστου, 2017

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος

Ποτάμι

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αγκαζέ με τους ΑΝΕΛ υπερασπίζεται τον παλιό κόσμο. Υπερασπίζεται όλα τα λάθη που έχουν κάνει παλιότερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Κρατικίστικη παιδεία, ισχυρές συντεχνίες, συμφέροντα και κομματικές παρεμβάσεις» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, μιλώντας για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών επεσήμανε: «Οι παιδαριώδεις διάλογοι μεταξύ τους, όπως αποκαλύπτονται σήμερα από τον κ. Βαρουφάκη, τρομάζουν. Οι άνθρωποι αποδεικνύονται όχι μόνο τυχοδιώκτες, αντιδημοκράτες και τριτοκοσμικοί, αλλά και επικίνδυνα άσχετοι». Ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε, μάλιστα, ότι ο κ. Τσίπρας φέρει μεγάλη ευθύνη για τις επιλογές του, τις οποίες πλήρωσε ο ελληνικός λαός με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ καθώς «ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν κάποιο περιθωριακό γραφικό στέλεχος». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «ο πρωθυπουργός ήξερε πολύ καλά τα σχέδια για τα οποία μιλά απαξιωτικά τώρα».

Για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου ανέφερε ότι σε ζητήματα Παιδείας «η υποκρισία μερικών είναι μεγάλη» καθώς «στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και μετά ξιφουλκούν εναντίον των ιδιωτικών σχολείων και των μη κρατικών πανεπιστημίων». Όπως τόνισε: «Κοινωνική δικαιοσύνη, όμως, υπάρχει όταν όλοι έχουν μπροστά τους όλες τις ευκαιρίες και δεν είναι ανάγκη να αναζητήσουν λύσεις στο Λονδίνο ή την Βοστώνη».

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι: «Πολλοί στην ΝΔ νοιάζονται μόνο για την επόμενη ανακαίνιση του κομματικού κράτους και δείχνουν την ίδια ανοχή σε συμφέροντα και συντεχνίες» και παράλληλα «αδιαφορούν για τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπερφορολογούνται για να διατηρούνται οι κομματικές πελατείες στο δημόσιο». Το Ποτάμι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν είναι «δέσμιο ούτε από συμφέροντα, ούτε από συντεχνίες» και είναι έτοιμο να προχωρήσει σε μεγάλες τομές, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ακόμα και σε επιμέρους θέματα λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πεδίο συμφωνίας με μια κυβέρνηση που παίζει συνεχώς παιγνίδια με τους θεσμούς», ενώ υπογράμμισε ότι στα θέματα δικαιοσύνης «ο δρόμος που έχουν πάρει οι κυβερνώντες είναι πλέον πολύ επικίνδυνος». Αναφερόμενος στην υπόθεση Καμμένου σημείωσε ότι το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας καλύπτει τον υπουργό Άμυνάς του «μαρτυρά πολλά». «Δεν είναι η πρώτη φορά που τον καλύπτει, ούτε και η τελευταία. Θα υπάρξουν και άλλες. Μπροστά στο μοίρασμα της εξουσίας κάθε νομικό ή ηθικό εμπόδιο καταρρέει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του επικεφαλής του Ποταμιού:

Κύριε Θεοδωράκη, μόλις τελείωσε η φετινή κοινοβουλευτική περίοδος, με την κυβέρνηση να δείχνει πολύ παραγωγική τουλάχιστον στο φίνις. Έξι νομοσχέδια σε μόλις δύο εβδομάδες.

Ναι, ζήσαμε την καλοκαιρινή επιθεώρηση «Ψηφίστε – Τροποποιήστε – Τελειώσατε». Νομοσχέδια που συζητούνται «στα πεταχτά», μέσα σε βροχή τροπολογιών για άσχετα θέματα. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι οι τροπολογίες στοιχίζουν ακριβά στη χώρα. Και δεν μιλώ μόνο για τα ρουσφέτια. Είναι αποσπασματικές αποφάσεις, οι περισσότερες μη κοστολογημένες… Κάποιες από αυτές μοιάζουν με αυθαίρετες προσθήκες στο νομικό οικοδόμημα.

Η σύγκρουση πάντως για την Παιδεία και την Υγεία στη Βουλή ήταν οξεία. Από τη μια μεριά η κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και από την άλλη οι υπόλοιποι.

Οι κόσμοι είναι όντως δύο, αλλά δεν ξέρω αν είναι αυτοί που λέτε. Είναι ο παλιός ο κόσμος και είναι και το μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγκαζέ με τους ΑΝΕΛ υπερασπίζεται τον παλιό κόσμο. Υπερασπίζεται όλα τα λάθη που έχουν κάνει παλιότερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Κρατικίστικη παιδεία, ισχυρές συντεχνίες, συμφέροντα και κομματικές παρεμβάσεις. Ο νόμος Γαβρόγλου διώχνει ξανά του νέους, στερεί την ελπίδα από τους άξιους και κρατά τη χώρα μακριά από την Ευρώπη. Είναι ένας νόμος που χτυπά την εξωστρέφεια, την αριστεία, την έρευνα. Όλα όσα αποστρέφονται οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Κι εσείς μιλήσατε, για μια ακόμα φορά, για μη κρατικά Πανεπιστήμια.

Η χώρα χρειάζεται καλά δημόσια πανεπιστήμια και χρειάζεται και μη κρατικά που θα λειτουργούν με κανόνες και όχι με ένα απλό χαρτί του Υπουργείου Εμπορίου όπως συμβαίνει τώρα. Η υποκρισία μερικών είναι μεγάλη. Στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και μετά ξιφουλκούν εναντίον των ιδιωτικών σχολείων και των μη κρατικών πανεπιστημίων. Κοινωνική δικαιοσύνη, όμως, υπάρχει όταν όλοι έχουν μπροστά τους όλες τις ευκαιρίες και δεν είναι ανάγκη να αναζητήσουν λύσεις στο Λονδίνο ή τη Βοστώνη.

Υπάρχουν όμως αναταράξεις και στον Δικαστικό κλάδο οι σχέσεις του οποίου φαίνονται να διαταράσσονται με την κυβέρνηση. Εκτιμάτε ότι η κατάσταση θα ηρεμήσει ή θα έχουμε και άλλα επεισόδια αργότερα;

Δυστυχώς ναι. Και λέω δυστυχώς γιατί καλό θα ήταν να μην μπλέκαμε ο ένας στα πόδια του άλλου. Άλλο πολιτική, άλλο Δικαιοσύνη. Η προσπάθεια ελέγχου της Δικαιοσύνης είναι ένα παλιό αμάρτημα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, όμως ο δρόμος που έχουν πάρει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πλέον πολύ επικίνδυνος. Δεν υπάρχει δημοκρατική χώρα με καθυποταγμένη τη Δικαιοσύνη, εκτός και αν θέλουν να μας κάνουν Τουρκία, Πολωνία ή Βενεζουέλα. Ούτε υπάρχει άλλη ευνομούμενη χώρα στην οποία ένας υπουργός θα παρέμβαινε σε δικαστικές υποθέσεις σπρώχνοντας έναν ισοβίτη προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση και η κυβέρνηση θα έκανε πως δεν τρέχει τίποτα. Η κάλυψη του κ. Καμμένου από τον κ.Τσίπρα μαρτυρά πολλά. Δεν είναι η πρώτη φορά που τον καλύπτει, ούτε και η τελευταία. Θα υπάρξουν και άλλες. Μπροστά στο μοίρασμα της εξουσίας κάθε νομικό ή ηθικό εμπόδιο καταρρέει.

Με την οικονομία όμως κάτι φαίνεται να κινείται. Η πρώτη έξοδος στις αγορές μετά από τρία χρόνια, δεν είναι ένδειξη κάποιας σταδιακής βελτίωσης;

Μακάρι να είναι. Αλλά πρέπει να δούμε τι μας στοιχίζουν αυτές οι καθυστερήσεις που λέτε. Μας στοιχίζουν δεκάδες δις κάθε φορά. 80 δις χάθηκαν το ’15. Και τώρα γυρνάμε στις αποφάσεις του ’14 και το θεωρούμε επιτυχία!

Άλλη λύση από την έξοδο στις αγορές υπάρχει;

Τις αγορές, ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και η παρέα τους, κάποτε τις ξόρκιζαν με νταούλια και ζουρνάδες! Και τώρα πανηγυρίζουν. Προσέξτε, εμείς δανειστήκαμε με 4,6%, ενώ η Πορτογαλία και η Κύπρος, που είχαν τα ίδια προβλήματα με εμάς, διαπραγματεύονται τα ίδια ομόλογα με τόκους αρκετά κάτω από το 2%. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να παραδεχθεί ότι έλεγε ψέματα όταν αποκαλούσε έγκλημα την έξοδο στις αγορές με αντίστοιχο επιτόκιο το 2014 ή να αποδεχθεί ότι και εκείνος διαπράττει έγκλημα. Πάντως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να μας εμπιστευτούν πλήρως οι αγορές. Για να δανείζεται η χώρα με βιώσιμα επιτόκια, χρειάζεται να είναι ανταγωνιστική και με υγιή δημόσια οικονομικά. Χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, εκσυγχρονισμός του κράτους και χτίσιμο εμπιστοσύνης. Πράγματα που δεν πάνε με τις προχειρότητες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Πρόσφατα είπατε ότι το 2015 η χώρα κατρακύλησε στον γκρεμό αλλά βρέθηκαν κάποια χέρια και την σήκωσαν. Παλιότερα είπατε ότι στα παρά 5' γλιτώσαμε το χάος. Πως κρίνετε τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη;

Εκείνο το εξάμηνο η χώρα παίχτηκε «στα ζάρια». Από τον Ιούνιο του 2015 είχαμε καταγγείλει αυτά τα σχέδια και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας λοιδορούσαν. Οι παιδαριώδεις διάλογοι μεταξύ τους, όπως αποκαλύπτονται σήμερα από τον Βαρουφάκη, τρομάζουν. Οι άνθρωποι αποδεικνύονται όχι μόνο τυχοδιώκτες, αντιδημοκράτες και τριτοκοσμικοί, αλλά και επικίνδυνα άσχετοι. Ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν κάποιο περιθωριακό γραφικό στέλεχος. Ήταν υπουργός Οικονομικών και ο άνθρωπος στον οποίο ο κ. Τσίπρας είχε αναθέσει τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της χώρας. Ο πρωθυπουργός ήξερε πολύ καλά τα σχέδια για τα οποία μιλά απαξιωτικά τώρα. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει με δεκάδες δισεκατομμύρια την «περήφανη» διαπραγμάτευσή του και δικαιούται να μάθει όλη την αλήθεια γι’ αυτή τη σκοτεινή περίοδο. Δεν αρκούν οι ειρωνικές ευχές του κ. Τσίπρα για «καλές πωλήσεις στο βιβλίο του».

Με όσα λέτε, καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ούτε σε επιμέρους θέματα…

Εμείς μπήκαμε στην πολιτική για να υπηρετήσουμε τον άνθρωπο, όχι το σύστημα. Και πόσο μάλλον ένα σύστημα συντηρητικό και λαϊκίστικο. Δεν μπορεί να υπάρξει πεδίο συμφωνίας με μια κυβέρνηση που παίζει συνεχώς παιγνίδια με τους θεσμούς. Τώρα λένε ότι θα μεταφέρουν και την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε όλα προέχει το μικροκομματικό τους συμφέρον. Πήγαν να μοιράσουν τις τηλεοπτικές άδειες κάνοντας συμφωνίες με νέα συμφέροντα, αφού πρώτα είχαν ξεζουμίσει τα παλιά. Και τώρα ετοιμάζονται να επιτεθούν στα τοπικά ΜΜΕ, που ήδη βιώνουν πολύ δύσκολα την κρίση.

Να υποθέσω μήπως ότι αισθάνεστε πιο κοντά στη ΝΔ;

Τα προεκλογικά λόγια είναι εύκολα. Όταν όμως η ΝΔ ήταν κυβέρνηση έκανε τα δικά της μεγάλα λάθη. Το κομματικό κράτος έχει τρεις σφραγίδες. ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πολλοί στην ΝΔ νοιάζονται μόνο για την επόμενη ανακαίνιση του κομματικού κράτους. Και δείχνουν την ίδια ανοχή σε συμφέροντα και συντεχνίες. Αδιαφορούν για τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπερφορολογούνται για να διατηρούνται οι κομματικές πελατείες στο δημόσιο. Εμείς μιλάμε για μια επανάσταση στο δημόσιο. Με εκδίωξη των κομματικών εγκάθετων που βασανίζουν τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους. Η ΝΔ, παρά τα λόγια, δεν θα τολμήσει ποτέ να προχωρήσει σε μεγάλες τομές και εδώ είναι η χρησιμότητα του Ποταμιού. Εμείς δεν είμαστε δέσμιοι, ούτε από συμφέροντα, ούτε από συντεχνίες.

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον του Ποταμιού; Γιατί μπορεί προσωπικά η δημοτικότητά σας να είναι υψηλά, όμως τα ποσοστά που σας δίνουν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι και τα καλύτερα.

Μην έχετε καμία ανησυχία για το Ποτάμι. Θα είμαστε δυνατοί και στην επόμενη Βουλή. Κανένα άλλο Κίνημα δεν έχει πολεμηθεί τόσο. Θυμηθείτε πόσο μας λοιδόρησαν. Μέχρι και αποστασίες βουλευτών προκάλεσαν. Όμως αντέχουμε. Ο κόσμος ξέρει ότι είμαστε η χρήσιμη δύναμη. Είμαστε ο άλλος δρόμος. Εκπροσωπούμε όλους εκείνους που αναζητούν τολμηρές προοδευτικές λύσεις. Στη λειτουργία του κράτους, στην οικονομία, στο περιβάλλον... Λύσεις που δεν μπορούν να δώσουν οι παραδοσιακοί «αριστεροί» και «δεξιοί». Λύσεις που δεν μπορούν να δώσουν οι παλιοί υπουργοί.

Θα ήθελα κλείνοντας να μου επιτρέψετε μια προσωπική ερώτηση. Πηγαίνουν όλα καλά με την υγεία σας;

Σας ευχαριστώ για την έγνοια σας. Ναι, πηγαίνουν όλα καλά.

Πηγή: eleftheria.gr