29 Δεκεμβρίου, 2017

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ διδάσκουν νέες μορφές πελατειασμού

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Ο πελατειασμός πέρα από ιδεολογία στην Ελλάδα υπήρξε είχε και αξιόλογες πρακτικές εφαρμογές. Πολλές μορφές έκφρασής του αναπτύχθηκαν τα χρόνια που «δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα», ιδίως στα λεγόμενα ρετιρέ του κράτους (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ, κλπ).

Η επιτροπεία επιχειρεί, μέσα από τα μνημόνια, να περιορίσει το «μη μισθολογικό κόστος» που αποτελεί ένα από τα παράθυρα ρουσφετολογικών παροχών, ελέγχοντας τις παροχές σε είδος αλλά, εδώ, συναντάει την ευρηματικότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ευρηματικότητα που αναπτύσσεται λόγω στενότητας πόρων και αφορά την πελατειακή διαχείριση της μιζέριας και της εξαθλίωσης, ανέφερε μιλώντας στον Άρη Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΙ ο Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γάλα σε κονσέρβες το οποίο δικαιούνται οι εγραζόμενοι σε «βαρέα και ανθυγιεινά» στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο μετρ του πελατειασμού κ. Σκουρλέτης, προσπαθώντας να κάμψει τις αντιδράσεις των συμβασούχων στην καθαριότητα το καλοκαίρι, εν μέσω των απεργιών τους, τροποποίησε την αρχική διάταξη που προέβλεπε την μηνιαία παροχή κονσερβών γάλακτος και κάλεσε τους εργαζόμενους που δεν τις είχαν πάρει, τα τελευταία 5 (!) χρόνια, να περάσουν από το ταμείο να τις πληρωθούν σε χρήμα. Οι αντιδράσεις ήταν υποτονικές τότε, διότι ελάχιστοι θεώρησαν σημαίνον ένα «ρουσφετάκι» της κυβέρνησης στους εργαζόμενους σ’ έναν δύσκολο κλάδο. Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, και ο «σοβαρός» κ. Χουλιαράκης εξαίρεσε το ίδιο αυτό γάλα από το η μισθολογικό κόστος. Άλλες παροχές ουσίας (πχ εργοδοτικές εισφορές) κόβονται, το γάλα όμως όχι.

Η λογική των ρουσφετοπρακτών λαϊκιστών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παραμένει σταθερή: Πρώτα εξαθλιώνεις και, στη συνέχεια, μοιράζεις φραγκοδίφραγκα στους εξαθλιωμένους. Η τακτική είναι δοκιμασμένη σε τροτοκοσμικές «δημοκρατίες» τύπου Βεναζουέλας. Το ερώτημα είναι εάν θα αποδώσει και σ’ εμάς. Εάν, δηλαδή, θα συμφιλιωθούμε με την πελατειακή διαχείρση της μιζέριας που λανσάρει και εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας.

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης:

*Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Π²