19 Σεπ, 2015

Η ψήφος στο Ποτάμι είναι ψήφος αισιοδοξίας

Κωνσταντίνος Γκράβας

“Η ψήφος στο Ποτάμι είναι ψήφος αισιοδοξίας”, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Η ΑΞΙΑ” ο Κωνσταντίνος Γκράβας. Ο συντονιστής του τομέα Οικονομίας & Ανάπτυξης του Ποταμιού περιγράφει το ρόλο που μπορεί να έχει το Ποτάμι σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ απαντά στο πώς μπορεί να δρομολογηθεί γρήγορα η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

1) Κύριε Γκράβα σας κατηγορούν ότι το "ΠΟΤΑΜΙ" είναι συστημικό κόμμα, Τι τους απαντάτε;
Τι ακριβώς εννοούν αυτοί που «μας κατηγορούν» με τη λέξη «συστημικό»; Κούφιες λέξεις συχνά χρησιμοποιούνται για να καλύψουν την ένδεια ουσιαστικών επιχειρημάτων στο δημόσιο διάλογο,καθώς οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προσπαθούν να βάλουν ψευδεπίγραφες ταμπέλες σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό Κίνημα όπως είναι το Ποτάμι. Ίσως να τους βολεύει να μας κατατάσσουν στο«σύστημα», ωστόσο εμείς δημιουργηθήκαμε μετά τα μνημόνια των παλαιών κομμάτων εξουσίας. Δεν ανακατευτήκαμε σε υποθέσεις διαφθοράς, ούτε κάναμε συναλλαγές με τη διαπλοκή.

Ένα πάντως είναι βέβαιο: Η έλευση των «αντισυστημικών» κομμάτων στην εξουσία ήταν τόσο «αντισυστημική», όσο ψευδές και φαιδρό απεδείχθη το δίλλημα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» που κυριάρχησε στον πολιτικό λόγο των παλαιών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ). Η «αντιμνημονιακή» ρητορική και οι μαξιμαλιστικές κορώνες περί σκισίματος των μνημονίων αποτέλεσαν ίσως τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη στην περίοδο της μεταπολίτευσης και την ασφαλέστερη είσοδο στο «σύστημα».

2) Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν "ΠΟΤΑΜΙ"; Τι καινούριο έχετε να προσφέρεται;
Η ψήφος στο Ποτάμι είναι ψήφος αισιοδοξίας για το μέλλον αυτής της γενιάς και των παιδιών μας. Το Ποτάμι, τόσο με τον πολιτικό λόγο και τις θέσεις του σταδιάφορα ζητήματα, όσο και με τα πρόσωπα που προτείνει, πρεσβεύει την ανάγκη για πραγματικήανανέωση του πολιτικού συστήματος. Για να θυμηθούμε τον Αριστοτέλη, στην άσκηση της εξουσίας θα πρέπει να προσκληθούν οι άριστοι από τους «μέσους» ανθρώπους. Σήμερα ο πυρήνας της εκτελεστικής εξουσίας δεν χρειάζεται τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο, από ανθρώπους της εργασίας, που έχουν δουλέψει σκληρά, δημιουργήσει, επιτύχει, που γνωρίζουν από στοχοθέτηση και χρονοδιαγράμματα. Η «καινούρια μεταπολίτευση» στην οποία πιστεύω, προϋποθέτει ότι η Βουλή έχει ανάγκη από ριζική ανανέωση. Πιστεύουμε ότι η ανανέωση αυτή είναι καλό να φέρει στον πολιτικό στίβο καθαρά και καινούργια πρόσωπα. Το Ποτάμι είναι ο Δούρειος Ίππος που θα φέρει ανθρώπους νέους στην πολιτική, άφθαρτους και έντιμους, που αδιαφορούν αν η χώρα θα πάει πιο δεξιά ή πιο αριστερά, αλλά νοιάζονται η Ελλάδα να πάει μπροστά.

Το Ποτάμι είναι η μεταρρυθμιστική μηχανή που θα βοηθήσει να βγει η χώρα από τα μνημόνια και θασυμπαρασύρει το πολιτικό σύστημα να συνεννοηθεί μαζί μας ώστε να ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια υπέρ των αδικημένων της πενταετίας των μνημονίων.

3) Ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του "Ποταμιού" σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό;
Η επίτευξη αυτοδυναμίας στις εκλογές της Κυριακής εκτιμώ ότι είναι σχεδόν αδύνατη. Οι πολίτες ζητάνε από το πολιτικό σύστημα να συνεννοηθεί. Να συνεννοηθεί όμως υπέρ των πολλών και όχι για λογαριασμό των κομματικών στρατών. Οι πολίτες θέλουν τις κυβερνήσεις συνεργασίας που θα διορθώσουν τις αδικίες της περιόδου των μνημονίων. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι, τόσο η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μόλις το περασμένο φθινόπωρο, όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο δραματικό για την οικονομία και την κοινωνία τελευταίο επτάμηνο, απέτυχαν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια. Το Ποτάμι μπορεί να αποτελέσει τονκαινούριο «παίκτη» που θα είναι ο πόλος συνεννόησης και, σε περίπτωση που σχηματισθεί μία κυβέρνηση συνεργασίας, θα αρθρώνει έναν ευθύ ορθολογικό, ευρωπαϊκό λόγο, προσανατολισμένο σε μεταρρυθμίσεις.

Ένα δυνατό Ποτάμι, με ποσοστό πλησίον του 10% εφόσον μας τιμήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους, θαακουστεί και θα επιβάλει καλύτερα τους όρους συνεργασίας με γνώμονα το συμφέρον των πολλών. Θα προτείνουμε τη δημιουργία ενός μικρού και ευέλικτουκυβερνητικού σχήματος, όπου δεν θα είναι πλειοψηφία οι παλιοί υπουργοί. Δεν θα έχουν δηλαδή τις θέσεις εργασίας -τα υπουργεία- τα ίδια «κουρασμένα» πρόσωπα των προηγούμενων δύο κυβερνήσεων. Σε μια τέτοια κυβέρνηση, το Ποτάμι θα είναι η μηχανή των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

4) Επειδή είστε οικονομολόγος. Με ποιο τρόπο μπορεί να επανακκινηθεί η οικονομία;
Η επανεκκίνηση της οικονομίας που ως σύνθημα προβάλλεται σε κάθε προεκλογική περίοδο με έντονα γράμματα από όλα τα παλαιά κόμματα καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας των μνημονίων, δυστυχώς δεν…διατάσσεται. Η οικονομία δεν μπορεί να πάρει μπροστά, ούτε με πρωθυπουργικά διαγγέλματα, ούτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και την αγαπημένη διαδικασία του κατεπείγοντος που χρησιμοποιούσαν στα δύσκολα οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Προϋπόθεση για να είναι εφικτή η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι η άρση της επιβολής ελέγχου κεφαλαίων (capital controls) το συντομότερο δυνατόν. Και αυτό προϋποθέτει όλα να δουλέψουν ρολόι! Με σχέδιο, συνέπεια και φυσικά με αναγκαία συνθήκη την επιτυχή ολοκλήρωση τηςανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Στη συνέχεια, μονόδρομος για να πάρει μπροστά η οικονομία είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η προσέλκυση επενδύσεων. Το Ποτάμι έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ολοκληρωμένες προτάσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη: Μείωση φορολογικών και εργοδοτικών εισφορών έως και κατά 1/3 για τις επιχειρήσεις με κριτήριο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στήριξη των καινοτόμων νέων επιχειρήσεων και startups, κλιμακωτή μείωση φορολογίας έως και 50% για 7 χρόνια και για επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

5) Ποια είναι η άποψή σας για το τραπεζικό σύστημα της χώρας; Πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση;
Το τραπεζικό σύστημα της χώρας υπέστη ένα πρωτοφανές σοκ με την επιβολή του ελέγχου κινήσεως κεφαλαίων, τα περίφημα capital controls, για τα οποία φέρει βαρύτατες ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έβγαλε τη χώρα εκτός προγράμματος και την έφτασε στο χείλος της άτακτης χρεοκοπίας ρισκάροντας την παραμονή της Ελλάδας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Είναι επιτακτική ανάγκη να δρομολογηθεί ως πρώτη προτεραιότητα η νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στις 21 του μηνός, καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το δύσκολο αυτό εγχείρημα σε εξαιρετικά στενό χρονικό πλαίσιο. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, δηλαδή λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές, θα πρέπει μεταξύ άλλων να έχει ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τηνανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν μετάθεση της διαδικασίας για μετά το 2015 θα μπορούσε να επαναφέρει τον κίνδυνο «κουρέματος» των καταθέσεων, κάτι το οποίο για το Ποτάμι αποτελεί «κόκκινη γραμμή».