18 Σεπτεμβρίου, 2015

Η ψήφος στο Ποτάμι είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη και θετική ψήφος

Κωνσταντίνος Γκράβας

Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Γκράβα στο vimapress.gr και στον Γιάννη Καλαϊτζίδη

Τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε λιγότερο από 8 μήνες. Τι σημαίνει αυτό για την πραγματική οικονομία;

Από το 2010 και μετά συντηρούνται δύο πράγματα: η πολιτική και η οικονομική αβεβαιότητα, όπου η μια διαδέχεται την άλλη όπως η ...μέρα διαδέχεται τη νύχτα. Οι αλλεπάλληλες κάλπες (δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ενδιάμεσα η κάλπη του δημοψηφίσματος) κοστίζουν πολλαπλάσια στην πραγματική οικονομία, ειδικά δε με τις τράπεζες σχεδόν κλειστές λόγω της αψυχολόγητης απόφασης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα τέλη Ιουνίου για ένα άκαιρο και άστοχο δημοψήφισμα. Η πραγματική οικονομία έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα και όχι κάθε ένα-ενάμιση χρόνο εκλογικές αναμετρήσεις απλώς για επίλυση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση «παντός καιρού» με ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας (εφόσον τετραετίας φαντάζει για τη χώρα μας σενάριο ουτοπικό) που θα βάλει μπροστά την οικονομία και την παραγωγή. Για να σταθεί η πραγματική οικονομία γερά στα πόδια της θα πρέπει να προσφέρουμε ευκαιρίες και να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να επιχειρήσουν στη χώρα μας. Η Ελλάδα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε ανθρώπους που δημιουργούν , παράγουν, καινοτομούν. Έχει ανάγκη η κοινωνία μας να στηριχθεί σε αυτούς και στους νέους, που θα βγουν δυναμικά μπροστά παραμερίζοντας το παλαιό κομματικό σύστημα.

Ήρθε το τρίτο μνημόνιο με την υπογραφή της αριστεράς αυτή τη φορά. Το Grexit έχει φύγει οριστικά από το κάδρο ή παραμένει; Και αν ναι έως πότε;

Είναι στο χέρι μας να κλείσουμε οριστικά το κεφάλαιο του Grexit και να ακυρώσουμε τη θεωρία των δύο άκρων: του κ. Σόιμπλε και των υπερσυντηρητικών κύκλων, από τη μία πλευρά, του κ. Βαρουφάκη και άλλων πρώην υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ακραίες πολιτικοοικονομικές απόψεις, από την άλλη. Όλων όσοι, από διαφορετικές μεν αφετηρίες με ίδια όμως στόχευση, επεξεργάζονταν σενάρια εναλλακτικού συστήματος πληρωμών, σχέδια ...Α ή Β για απομόνωση της χώρας από την Ευρωζώνη, για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής, θα πρέπει η χώρα να χτίσει μια βάση αξιοπιστίας και σοβαρότητας με στόχο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τις δυνάμεις εκείνες που έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα με τη χώρα μας, δυναμώνοντας έτσι τη φωνή της Ελλάδας στις διεργασίες που εξελίσσονται δυναμικά στην Ευρωζώνη με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του ευρώ.

Το Ποτάμι είναι το σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα που οραματίζεται μια σύγχρονη Ελλάδα μέσα σε μια μεγάλη και δίκαιη Ευρώπη. Και το Ποτάμι ως υπεύθυνη δύναμη αυτό ακριβώς θέλει να εξασφαλίσει στις εκλογές της Κυριακής.

Με ένα δυνατό Ποτάμι στη Βουλή, η Ελλάδα θα παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Στην προηγούμενη Βουλή κάναμε εποικοδομητική αντιπολίτευση, καταθέταμε για όλα τα ζητήματα πλήρεις προτάσεις, στηρίξαμε ανοικτά χωρίς ενδοιασμούς τη χώρα στην Ευρώπη. Το αποδείξαμε ότι εμείς μπορούμε!

Τελικά πόσο αριστερά ήταν αυτή η πρώτη φορά αριστερά;

Η νεανική ανεργία είναι η πιο βαθιά πληγή της ελληνικής κοινωνίας. Η αύξηση των φτωχών εξελίχθηκε με γεωμετρική πρόοδο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το σημαντικό κοινωνικοοικονομικό κόστος δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο καθώς: Περισσότεροι νέοι αδυνατούν να ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια ή να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αναζητούν ευκαιριακή απασχόληση χαμηλών προσόντων δίχως μεσο-μακροπρόθεσμη προοπτική.

Επιπλέον, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν κανένα οικογενειακό προγραμματισμό. Σε αυτά προστίθενται οι ψυχολογικές επιπτώσεις της υποτίμησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η αποθάρρυνση, αλλά και η χαλάρωση των αντιστάσεων προς ακραίες και δημαγωγικές πολιτικές ρητορικές. Γίνονται έτσι οι «φτωχοί νέοι» μαζί με τους «νέους φτωχούς» δεκτικοί στα φαινόμενα εξτρεμισμού, υποσκάπτοντας τη δημοκρατική δομή και κουλτούρα της κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν κατανοώ συνθήματα περί αριστεράς και δεξιάς. Εμείς λέμε να πάρει το πολιτικό σύστημα επιτέλους την κατάσταση «πρώτη φορά στα σοβαρά».

Το Ποτάμι έχει πει πως θα συνεργαστεί το ίδιο επώδυνα και με τα δύο μεγάλα κόμματα. Τι σας ενώνει και τις χωρίζει με τους δύο μεγάλους και ποιόν θα προτιμούσατε από τους δύο;

Δεν μας ενδιαφέρει ούτε το μοντέλο 4-2-1 της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ , ούτε το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που συνυπήρχαν χωρίς να κυβερνούν. Ένα ισχυρό Ποτάμι με ποσοστό πλησίον του 10%, θα ακουστεί και θα επιβάλει καλύτερα τους όρους συνεργασίας με γνώμονα το συμφέρον των πολλών. Θα προτείνουμε τη δημιουργία ενός μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, όπου δεν θα είναι πλειοψηφία οι παλιοί υπουργοί. Δεν θα έχουν δηλαδή τις θέσεις εργασίας -τα υπουργεία- τα ίδια «κουρασμένα» πρόσωπα των προηγούμενων δύο κυβερνήσεων. Σε μια τέτοια κυβέρνηση, το Ποτάμι ως νέος παίκτης θα παίξει τον αποφασιστικό ρόλο της ατμομηχανής των επωφελών μεταρρυθμίσεων για το «γενικό καλό» της κοινωνίας μας.

Τελικά το Ποτάμι σε ποιό χώρο κινείται;

Το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του Ποταμιού βρίσκεται στο χώρο του ριζοσπαστικού μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Ως δημοκρατικό κόμμα, το Ποτάμι οφείλει να είναι πολυσυλλεκτικό και απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις των άκρων. Στο πλαίσιο αυτό, χτίζουμε μια ευρεία πολιτική συμμαχία που εκτείνεται από τις παρυφές της ευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής αριστεράς, μέχρι τα όρια του προοδευτικού κοινωνικού φιλελευθερισμού, βεβαίως όχι του «νεοφιλελευθερισμού».

Θέλω εδώ να επισημάνω ότι Κέντρο δεν σημαίνει απλώς δύο αρνήσεις: ούτε Αριστερά, ούτε Δεξιά. Είμαστε η πολιτική δύναμη που έχει μεταρρυθμιστικό πρόσημο, μετριοπαθές αλλά και ριζοσπαστικό πρόγραμμα για τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Για να πάει ο τόπος πραγματικά μπροστά.

Πόσο ψυχοφθόρος ή άχαρος είναι ο ρόλος των υποψηφίων Βουλευτών σε αυτές τις εκλογές, δεδομένου πως οι Βουλευτές δηλώνονται σε λίστα.

Δεν είμαι «επαγγελματίας» πολιτικός, εθισμένος στο κυνήγι του σταυρού. Μπήκα στην πολιτική γιατί πιστεύω στη δύναμη του καλού. Πιστεύω στη δύναμη της νέας, άφθαρτης, ικανής και έντιμης γενιάς, που θα εξασφαλίσει μια καλύτερη Ελλάδα για τα παιδιά μας, για όλους μας.

Δημοσκοπικά βλέπουμε το Ποτάμι να παρουσιάζει μια πτώση από τις περσινές Ευρωεκλογές έως τώρα. Που οφείλεται αυτό;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί σας. Είμαστε πολύ κοντά στο ποσοστό που είχαμε επιτύχει στις προηγούμενες εκλογές και στις Ευρωεκλογές. Εκτιμώ μάλιστα ότι σημαντικό ποσοστό των αναποφάσιστων θα τιμήσει με την ψήφο του το καθαρό Ποτάμι, ως παράγοντα σταθερότητας για την επόμενη ημέρα. Η ψήφος στο Ποτάμι είναι ψήφος αισιοδοξίας για το μέλλον αυτής της γενιάς και των παιδιών μας.

Πόσο δύσκολο ή πόσο εύκολο είναι να ανακάμψει η οικονομία μετά από αυτό το καταστροφικό 8μηνο, δεδομένου πως το τελευταίο τρίμηνο του ’14 είχε κλείσει με ανάπτυξη, μείωση έστω και λίγο της ανεργίας και η αγορά έδειχνε τουλάχιστον να βρίσκεται σε μία ηρεμία με ανοδική τάση.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας που ως σύνθημα προβάλλεται σε κάθε προεκλογική περίοδο με έντονα γράμματα από όλα τα παλαιά κόμματα καθ’ όλη τη διάρκεια της πενταετίας των μνημονίων, δυστυχώς δεν ...διατάσσεται. Η οικονομία δεν μπορεί να πάρει μπροστά, ούτε με πρωθυπουργικά διαγγέλματα, ούτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και την αγαπημένη διαδικασία του κατεπείγοντος που χρησιμοποιούσαν στα δύσκολα οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Προϋπόθεση για να είναι εφικτή η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι η άρση της επιβολής ελέγχου κεφαλαίων (capital controls) το συντομότερο δυνατόν. Και αυτό προϋποθέτει όλα να δουλέψουν ρολόι! Με σχέδιο, συνέπεια και φυσικά με αναγκαία συνθήκη την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στη συνέχεια, μονόδρομος για να πάρει μπροστά η οικονομία είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η προσέλκυση επενδύσεων. Το Ποτάμι έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ολοκληρωμένες προτάσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη: Μείωση φορολογικών και εργοδοτικών εισφορών έως και κατά 1/3 για τις επιχειρήσεις με κριτήριο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στήριξη των καινοτόμων νέων επιχειρήσεων και startups, κλιμακωτή μείωση φορολογίας έως και 50% για 7 χρόνια και για επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Κλείνοντας γιατί κάποιος να προτιμήσει το Ποτάμι;

Η ψήφος στο Ποτάμι είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη και θετική ψήφος. Επαναλαμβάνω ότι είναι μια ψήφος αισιοδοξίας για το μέλλον αυτής της γενιάς και των παιδιών μας. Το Ποτάμι, τόσο με τον πολιτικό λόγο και τις θέσεις του στα διάφορα ζητήματα, όσο και με τα πρόσωπα που προτείνει, πρεσβεύει την ανάγκη για πραγματική ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Για να θυμηθούμε τον Αριστοτέλη, στην άσκηση της εξουσίας θα πρέπει να προσκληθούν οι άριστοι από τους «μέσους» ανθρώπους. Σήμερα ο πυρήνας της εκτελεστικής εξουσίας δεν χρειάζεται τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο, από ανθρώπους της εργασίας, που έχουν δουλέψει σκληρά, δημιουργήσει, επιτύχει, που γνωρίζουν από στοχοθέτηση και χρονοδιαγράμματα.

Η «καινούρια μεταπολίτευση» στην οποία πιστεύω, προϋποθέτει ότι η Βουλή έχει ανάγκη από ριζική ανανέωση. Πιστεύουμε ότι η ανανέωση αυτή είναι καλό να φέρει στον πολιτικό στίβο καθαρά και καινούργια πρόσωπα. Το Ποτάμι είναι ο Δούρειος Ίππος που θα φέρει ανθρώπους νέους στην πολιτική, άφθαρτους και έντιμους, που αδιαφορούν αν η χώρα θα πάει πιο δεξιά ή πιο αριστερά, αλλά νοιάζονται η Ελλάδα να πάει μπροστά. Το Ποτάμι είναι η μεταρρυθμιστική μηχανή που θα βοηθήσει να βγει η χώρα από τα μνημόνια και θα συμπαρασύρει το πολιτικό σύστημα να συνεννοηθεί μαζί μας ώστε να ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια υπέρ των χαμένων της πενταετίας των μνημονίων.

Και επειδή κανείς δεν έχει πιστοποιητικό από τον ...παράδεισο, ή κάποιο φωτοστέφανο πάνω από το κεφάλι του, σημασία -μείζονα μάλιστα- έχουν για εμάς οι θεσμοί. Το Ποτάμι απαιτεί αλλαγές στους θεσμούς: Σοβαρό Κράτος, υπεύθυνη Πολιτεία ως υπερκείμενο οικοδόμημα που διασφαλίζει ακεραιότητα, ισονομία, ισοπολιτεία και δικαιοσύνη για όλους.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το δυνατό και καθαρό Ποτάμι είναι απαραίτητο για να πάει η χώρα πραγματικά μπροστά.

* Ο Κωσταντίνος Γκράβας, υποψήφιος με Το Ποτάμι στην Β' Αθηνών

vimapress.gr