7 Οκτωβρίου, 2015

Οι προγραμματικές δηλώσεις του Ποταμιού

Ποτάμι

Δίνοντας ένα διαφορετικό στίγμα, ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων επέλεξε να παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις του Ποταμιού, σα να ήταν ο νικητής των εκλογών και όχι ο επικεφαλής ενός κινήματος του 4% όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απέφυγε την παραδοσιακή στείρα αντιπολιτευτική κριτική, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του Κινήματος, αναφέροντας λεπτομερώς τις προτάσεις για την διακυβέρνηση της χώρας, για την αναδιάρθρωση του κράτους, για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, τους αγρότες, τη φορολογία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη και φυσικά την καταπολέμηση της διαφθοράς, αποδεικνύοντας και στην πράξη ότι το Ποτάμι είναι η πλέον ωφέλιμη πολιτική δύναμη στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Παράλληλα, πέρα από τις προγραμματικές δηλώσεις του Κινήματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Πρέπει να δώσουμε τη μάχη για τα δικαιώματα των πολλών, τη μάχη για τους χαμένους των μνημονίων κόντρα στις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Το Ποτάμι είναι εδώ για να διαλύσει το κομματικό κράτος και να υπερασπισθεί τον κόσμο της δουλειάς».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στο κομματικό κράτος που δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Πρέπει να ανατρέψουμε αυτό μοντέλο που υπηρετούν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με ελάχιστες εξαιρέσεις, το μοντέλο του κομματικού κρατικού παρεμβατισμού».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παράλληλα απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρωθυπουργό εγκαλώντας τον στο θέμα της διαπλοκής και αναφέροντας συγκεκριμένα: «Θα μου επιτρέψετε κ. Τσίπρα να σας πω το εξής. Θα συνιστούσα να πείτε στα στελέχη σας να έχουν μια πιο μετρημένη γλώσσα απέναντι στο Ποτάμι. Κάποιοι που αυτή τη φορά είναι και στο υπουργικό συμβούλιο -ο κ. Σκουρλέτης- έκαναν καριέρα λοιδορώντας το Ποτάμι ως προϊόν της διαπλοκής. Τώρα πια που τα εξώφυλλα μαρτυρούν τις φιλίες, τώρα πια που εσείς κυβερνάτε και οι αποφάσεις σας καταδεικνύουν τις επιλεκτικές σχέσεις με κάποιους ανθρώπους του παλιού συστήματος, τώρα κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν τροπάριο και μιλούν για το ακροδεξιό Ποτάμι», ενώ στη συνέχεια ήταν σαφής, τονίζοντας: «Δεν θέλω να δώσω συνέχεια αλλά λέω ότι αν θέλετε να συνεννοηθούμε, την επόμενη περίοδο να είστε πολύ προσεκτικοί με τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε απέναντι στους πολιτικούς σας αντιπάλους. Γιατί μπορεί να υπάρξουν μετωπικές συγκρούσεις που δεν θα είναι προς όφελος της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας».

Οι βασικές προγραμματικές δηλώσεις του Ποταμιού, όπως τις ανέφερε ο επικεφαλής του Κινήματος, είναι:

-Μικρότερη κυβέρνηση. Η χώρα επιτέλους χρειάζεται μια μικρή κυβερνητική ομάδα 20 ατόμων, χωρίς υφυπουργούς και με ελάχιστους αναπληρωτές υπουργούς.
-Δραστική μείωση των γενικών και ειδικών γραμματέων από 78 που είναι σήμερα στους μισούς και απομάκρυνση των κομματικών διοικήσεων.
-Οι θέσεις ευθύνης στους δημόσιους οργανισμούς, στις επιχειρήσεις, στα νοσοκομεία, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να προκηρύσσονται και να καλύπτονται από το ΑΣΕΠ.
-Οικονομία στα ρετιρέ της εξουσίας.
-Κατάργηση ή συγχώνευση των 490 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που έχουν λιγότερους από 20 εργαζόμενους.
-Ενίσχυση και ανάπτυξη της Ενιαίας Αρχής Προμηθειών για όλο το δημόσιο έτσι ώστε να περιοριστεί η σπατάλη και η διαφθορά στα υπουργεία.
-Επέκταση της Διαύγειας σε κάθε πτυχή του δημοσίου και στις δαπάνες των κομμάτων.
-Απομάκρυνση το ανώτερο μέσα σε 60 μέρες από το δημόσιο των καταχραστών και των διεφθαρμένων όχι με πολιτικές αποφάσεις αλλά μέσω πειθαρχικών συμβουλίων που την ευθύνη θα έχουν ανεξάρτητοι δικαστικοί.
-Για κάθε δύο δημοσίους υπαλλήλους που φεύγουν να προστίθεται ένας ηλικίας έως 30 ετών.

Αναφερόμενος στα φορολογικά θέματα ζήτησε:

-Δημιουργία μιας ενιαίας ΔΟΥ φυσικών προσώπων, για όλη την Ελλάδα και για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
-Εξυπηρέτηση όλων μέσω ΚΕΠ, τηλεφώνου και internet.
-Απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο μέχρι 30.000 ευρώ από τον ΦΠΑ.
-Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων για όλες τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 30.000 ευρώ.
-Κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων για να διευκολυνθούν οι παγωμένες αγοραπωλησίες
-Απαλλαγή από το πόθεν έσχες της πρώτης κατοικίας.
-Επαναπατρισμός των μη φορολογημένων κεφαλαίων του εξωτερικού με πλήρη φορολόγησή τους χωρίς όμως άλλα πρόστιμα.
-Δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα έχουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με αλλαγές που θα γίνονται μόνο κάθε Νοέμβριο.
-Μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων έκανε τις εξής προτάσεις:

-Δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας ανά έτος ώστε σε πέντε χρόνια η ανεργία να είναι της τάξης του 12%.
-Αποκρατικοποιήσεις και όχι κλωθογύρισμα γύρω από τις συμβάσεις, αν δεν έχουμε κάτι σημαντικό να αλλάξουμε.
-Να δημιουργήσουμε νέο πλούτο. Ενέργεια – Τουρισμός – Μεταφορές, οι μεγάλες επενδύσεις. Αγροτική παραγωγή, η διαχρονική επένδυση. Νεανική επιχειρηματικότητα – παιδεία, οι νέες επενδύσεις.
-Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δεχθεί μια σειρά από ελέγχους, να καταχωρούνται σε ένα λευκό μητρώο, ένα είδος «λευκού Τειρεσία» που θα επιτρέπει την άμεση επιστροφή ΦΠΑ άνευ περαιτέρω ελέγχων.
-Μηδενική φορολογία για 5 χρόνια για νέες επενδύσεις που θα δημιουργούν πάνω από 100 θέσεις εργασίας.
-Σύνδεση της φορολογίας με τις νέες θέσεις εργασίας.
-Ο στόχος μέχρι το τέλος της τετραετίας πρέπει να είναι να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων στο 22%.
- Αντικατάσταση, σε βάθος τετραετίας, των εργοδοτικών εισφορών προς τους εργαζόμενους με φόρο στο εισόδημα και κοινωνικό ΦΠΑ.
-Ριζική αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία για μια κοινωνία από το να μη μπορούν οι δημιουργικοί άνθρωποι να αποδεσμευτούν από μια επιχειρηματική αποτυχία.
-Ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος.
-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για 600.000 ανθρώπους που είναι πραγματικά φτωχοί και δωρεάν πρόσβαση τους σε ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας που να καλύπτει επισκέψεις σε γιατρούς, φάρμακα και νοσηλεία.
-Εγγύηση θέσης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών και σχολικά γεύματα σε όλα τα σχολεία, δωρεάν για τους φτωχούς μαθητές.
-Αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση νοσοκομειακών μονάδων με συγχωνεύσεις, και πλάνα αλληλοκάλυψης.

Για τους αγρότες ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε:

-Κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και κατανομή της ενιαίας ευρωπαϊκής βοήθειας με βάση την πραγματική παραγωγή, τα στρέμματα και την καλλιέργεια.
-Μηδενική φορολόγηση των νέων αγροτών για τα πρώτα τρία χρόνια και αφορολόγητο για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα σε αναλογία των κανόνων που ισχύουν και για τους μισθωτούς.
-Κλιμακωτή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και όχι οριζόντιες αυξήσεις στους αγρότες.
-Ενίσχυση των νέων συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρώπης.
-Όσοι αγρότες είναι ενταγμένοι στους νέους πιστοποιημένους συνεταιρισμούς να φορολογούνται με 13% .
-Ειδική πολιτική μικρών νήσων και απομονωμένων περιοχών για την ανάπτυξη της τοπικής κτηνοτροφίας και την παραγωγή κηπευτικών για τοπική κατανάλωση.

Για τη δικαιοσύνη οι προτάσεις του Ποταμιού είναι:

-Θα πρέπει να κάνουμε διορθώσεις στον νόμο Παρασκευόπουλου. Δεν μπορεί οι αποφυλακίσεις να γίνονται χωρίς δικαστική κρίση. Δεν μπορεί να εξισώνεται ο βιαστής και ο έμπορος ναρκωτικών με αυτόν που χρωστάει στο δημόσιο.
-Θα πρέπει να αποδεχθούμε την πρόταση που έχει κάνει η Βουλή του 2012 για νέο σωφρονιστικό κώδικα.
-Ενίσχυση του θεσμού των αγροτικών φυλακών ειδικότερα για τις γυναίκες και τους νέους.
-Βραχιολάκι για τους κρατούμενους που δεν βαρύνονται με σοβαρά αδικήματα και ενίσχυση των θεσμών απεξάρτησης των κρατουμένων.
-Ολοκλήρωση του προγράμματος μηχανογράφησης των δικαστηρίων και της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων που ξεκίνησαν το 2012 και δεν ολοκληρώθηκαν.
-Ενίσχυση της διαιτησίας και κίνητρα για τις διαδικασίες εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.
-Νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας και σε ένας νέος Ποινικός Κώδικας.

Για τον τομέα της παιδείας:

-Μείωση μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς των αποσπάσεων εκπαιδευτικών τουλάχιστον κατά 50%.
-Επέκταση του θεσμού των προτύπων πειραματικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα και κατά προτεραιότητα στις φτωχότερες περιοχές.
-Σύμπραξη δημόσιου, Ε.Ε. και ιδιωτών στην πανεπιστημιακή έρευνα.
-Δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων για την προσέλκυση ξένων σπουδαστών.
-Μη κρατικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέχρι να αλλάξουμε το Σύνταγμα.

Για την καταπολέμηση της διαφθοράς ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι αυτά που προτείνει το Ποτάμι είναι:

-Ο έλεγχος του πόθεν έσχες πρέπει να επιστρέψει στην Αρχή για τον έλεγχο του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και να φύγει από τη Βουλή.
-Να προχωρήσουμε σε όλους τους αναγκαίους ελέγχους και να βάλουμε όλα τα αναγκαία εμπόδια για να μην υπάρχουν τριγωνικές σχέσεις media – πολιτικών – τραπεζών.
-Να τελειώνουμε με τον νόμο για τα κανάλια. Δεν έχουμε ανάγκη από νέους καναλάρχες, αυτή τη φορά του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε ανάγκη από επενδυτές, παλιούς και νέους, που θα τηρούν τους κανόνες χωρίς εξαιρέσεις και θα πληρώνουν στο ελληνικό δημόσιο.

Δείτε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία:

Διαβάστε παρακάτω την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

Κυρίες, κύριοι ακούγοντας τον πρωθυπουργό και ορισμένους εκ των υπουργών του, αναρωτήθηκα αν εκτός από συνθήματα και εκθέσεις ιδεών, έχουν να μας πουν κάτι άλλο οι νικητές των εκλογών. Και εκεί σκέφθηκα να μιλήσω σαν να ήμουν ο νικητής των εκλογών, να ξεχάσω για λίγο ότι είμαι ο επικεφαλής ενός κινήματος του 4% και να πω τα πράγματα σαν να ήμουν ο νικητής. Αν σκέφτεσαι συχνά ότι είσαι εσύ ο νικητής ενώ δεν είσαι τότε οι γιατροί θα σου πουν ότι πάσχεις από κρίση μεγαλείου, αν όμως το κάνεις κάποιες στιγμές ίσως είναι και πράξη ενσυναίσθησης των ευθυνών σου. Πάμε λοιπόν να μιλήσουμε σαν το 4% ήταν 40%.

Μικρότερη κυβέρνηση κυρίες και κύριοι. Το Ποτάμι το πιστεύει και θα προσπαθήσει να το κάνει πράξη. Η χώρα επιτέλους χρειάζεται μια μικρή κυβερνητική ομάδα 20 ατόμων, χωρίς υφυπουργούς και με ελάχιστους αναπληρωτές υπουργούς. Ταυτόχρονα, δραστική μείωση των γενικών και ειδικών γραμματέων από 78 που είναι σήμερα στους μισούς. Απομάκρυνση των κομματικών διοικήσεων. Οι θέσεις ευθύνης στους δημόσιους οργανισμούς, στις επιχειρήσεις, στα νοσοκομεία, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να προκηρύσσονται και να καλύπτονται από το ΑΣΕΠ. Έχουμε μεγάλα περιθώρια οικονομίας στα ρετιρέ της εξουσίας. Κατάργηση ή συγχώνευση των 490 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που έχουν λιγότερους από 20 εργαζόμενους. Ενίσχυση και ανάπτυξη της Ενιαίας Αρχής Προμηθειών για όλο το δημόσιο έτσι ώστε να περιοριστεί η σπατάλη και η διαφθορά στα υπουργεία.

Το συνολικό κόστος της γραφειοκρατίας το υπολογίζουν σε 14 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 7% του ΑΕΠ. Επέκταση της Διαύγειας σε κάθε πτυχή του δημοσίου και στις δαπάνες των κομμάτων πρωτίστως. Κατάργηση της διάταξης Κατρούγκαλου που αφήνει περιθώρια να αμιφισβητηθεί και να νοθευτεί η Διαύγεια. Απομάκρυνση το ανώτερο μέσα σε 60 μέρες από το δημόσιο των καταχραστών και των διεφθαρμένων όχι με πολιτικές αποφάσεις αλλά μέσω πειθαρχικών συμβουλίων που την ευθύνη θα έχουν ανεξάρτητοι δικαστικοί, αλλά ο έλεγχος προθεσμιών είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Και βέβαια θα πρέπει να σκεφτούμε ότι στο δημόσιο έχουν θέση και τα νέα παιδιά. Για κάθε δύο δημοσίους υπαλλήλους που φεύγουν προστίθεται ένας ηλικίας έως 30 ετών.

Φορολογικά

Επιγραμματικά: Δημιουργία μιας ενιαίας ΔΟΥ φυσικών προσώπων, για όλη την Ελλάδα και για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Εξυπηρέτηση όλων μέσω ΚΕΠ, τηλεφώνου και internet.

Απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο μέχρι 30.000 ευρώ από τον ΦΠΑ. Είναι το 40% των επιχειρήσεων και φέρνουν μόλις το 4% των εσόδων του κράτους. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε αποδέσμευση 1.000 εφοριακών οι οποίοι θα πρέπει να ενταχθούν στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων για όλες τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 30.000 ευρώ.

Κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων για να διευκολυνθούν οι παγωμένες αγοραπωλησίες και να μπλοκάρει αυτό το πάγωμα που έχει συμβεί στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε και σ’ ένα τολμηρό μέτρο: χωρίς πόθεν έσχες η πρώτη κατοικία.

Αφού κλείσουμε όλες τις τρύπες και δεν θα μπορεί κανείς να φοροδιαφεύγει θα πρέπει να δώσουμε μια και μόνο μια ευκαιρία για να επιστρέψουν τα λεφτά από τα μπαούλα στην πραγματική οικονομία. Να επενδυθούν δηλαδή τα λεφτά που είναι αδήλωτα. Επαναπατρισμός μη φορολογημένων κεφαλαίων του εξωτερικού με πλήρη φορολόγησή τους χωρίς όμως άλλα πρόστιμα. Και αυτοδέσμευση της κυβέρνησης ότι θα έχουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με αλλαγές που θα γίνονται μόνο κάθε Νοέμβριο.

Εκπόνηση σχεδίου μέχρι το τέλος του επόμενου οικονομικού έτους με τη συμμετοχή Δημάρχων και Περιφερειαρχών έτσι ώστε να γίνει η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Ανεργία

Παρατήρησα κ. πρωθυπουργέ ότι στην προχθεσινή σας ομιλία αναφέρατε μόνο μια φορά τη φράση «θέσεις εργασίας». Ενώ για την ανεργία είχατε μόνο μια αναφορά εκεί που μιλούσατε για τα προγράμματα απασχόλησης. Θα το ξέρετε ότι από το 2008 έως το 2013 χάθηκαν 900.000 θέσεις εργασίας. Νομίζω ότι το πρώτιστο έργο μιας κυβέρνησης είναι να βάλει ως στόχο τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας ανά έτος. Σε πέντε χρόνια να επιστρέψουμε σε ανεργία 12% και όχι σ’ αυτό το τερατώδες νούμερο που έχουμε σήμερα.

Αποκρατικοποιήσεις λοιπόν και όχι κλωθογύρισμα γύρω από τις συμβάσεις, αν δεν έχουμε κάτι σημαντικό να αλλάξουμε. Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε τους μήνες να περνούν και τον Αύγουστο -κ. Σταθάκη- είπε «ναι να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις». Τι κλωσούσε δηλαδή 8 μήνες, αφού δεν άλλαξε ούτε έναν όρο;

Η ανάγκη είναι ο νέος πλούτος. Ενέργεια - Τουρισμός – Μεταφορές, οι μεγάλες επενδύσεις. Αγροτική παραγωγή, η διαχρονική επένδυση. Νεανική επιχειρηματικότητα – παιδεία, οι νέες επενδύσεις.

Οι επιχειρήσεις και κυρίως οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δεχθεί μια σειρά από ελέγχους, να καταχωρούνται σε ένα λευκό μητρώο, ένα είδος «λευκού Τειρεσία» που θα επιτρέπει την άμεση επιστροφή ΦΠΑ άνευ περαιτέρω ελέγχων.

Μηδενική φορολογία για 5 χρόνια για νέες επενδύσεις που θα δημιουργούν πάνω από 100 θέσεις εργασίας. Σύνδεση δηλαδή της φορολογίας με τις νέες θέσεις εργασίας. Ο στόχος μέχρι το τέλος της τετραετίας πρέπει να είναι να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων στο 22%. Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Σουηδίας έχει ήδη φόρο για τις επιχειρήσεις 22%. Επίσης μέχρι το τέλος της τετραετίας θα πρέπει να έχουμε αντικαταστήσει τις εργοδοτικές εισφορές προς τους εργαζόμενους με φόρο στο εισόδημα και κοινωνικό ΦΠΑ. Το συζητούν από καιρό στη Γαλλία. Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να εξαλείψουμε την άλλη μάστιγα της οικονομίας και της κοινωνίας που είναι η μαύρη εργασία.

Ριζική αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία και μεγαλύτερη σπατάλη για μια κοινωνία από το να μη μπορούν οι δημιουργικοί άνθρωποι να αποδεσμευτούν από μια επιχειρηματική αποτυχία.

Ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι το 25% όσων συνταξιοδοτήθηκαν τον Μάιο 2015 είχαν ηλικία κάτω των 55 ετών. Στο Δημόσιο ήταν το 36%. Δηλαδή ακόμη και σήμερα δηλαδή μετά από 5 χρόνια λιτότητας, το ασφαλιστικό σύστημα σπαταλά πολύτιμους πόρους σε ευνοημένες ομάδες ενός καταρρέοντος συστήματος.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, με βάση την αναλυτική πρόταση που έχει καταθέσει το Ποτάμι τον καιρό που ήταν στην αντιπολίτευση και ένα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, για 600.000 ανθρώπους που είναι πραγματικά φτωχοί. Και βέβαια, δωρεάν πρόσβαση όλων αυτών σε ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας που να καλύπτει επισκέψεις σε γιατρούς, φάρμακα και νοσηλεία. Εγγύηση θέσης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών και σχολικά γεύματα σε όλα τα σχολεία, δωρεάν για τους φτωχούς μαθητές, και με μικρή συμβολή για όσους έχουν τη δυνατότητα να την έχουν.

Αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση νοσοκομειακών μονάδων με συγχωνεύσεις, και πλάνα αλληλοκάλυψης. Στόχος τετραετίας θα πρέπει να είναι -και αυτό αφορά την υγεία, αλλά και τις επενδύσεις- η ελληνική παραγωγή φαρμάκων να καλύπτει το 50% της κατανάλωσης και όχι 20% που είναι σήμερα.

Για τους αγρότες κάποια συγκεκριμένα μέτρα

Κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και κατανομή της ενιαίας ευρωπαϊκής βοήθειας με βάση την πραγματική παραγωγή, με βάση τα στρέμματα και την καλλιέργεια. Προσέξτε, από τα 2.5 δις που είναι οι επιδοτήσεις, τα 800 εκατομμύρια τα παίρνουν ιδιοκτήτες γής που δεν είναι αγρότες. Αυτές οι επιδοτήσεις να φορολογηθούν με 50% με αντίστοιχη ελάφρυνση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Αυτά είναι τα ισοδύναμα που ψάχνουμε κατά καιρούς.

Μηδενική φορολόγηση των νέων αγροτών για τα πρώτα τρία χρόνια και αφορολόγητο για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα σε αναλογία των κανόνων που ισχύουν και για τους μισθωτούς.

Άλλο ένα ισοδύναμο: κλιμακωτή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και όχι οριζόντιες αυξήσεις στους αγρότες. Δηλαδή να δοθεί δυνατότητα στον αγρότη να επιλέγει σύνταξη ανάμεσα σε μια βασική και μια πλήρη.

Ενίσχυση των νέων συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρώπης. Όσοι αγρότες είναι ενταγμένοι στους νέους πιστοποιημένους συνεταιρισμούς να φορολογούνται με 13% και βέβαια ειδική πολιτική μικρών νήσων και απομονωμένων περιοχών για ανάπτυξη τοπικής κτηνοτροφίας και παραγωγή κηπευτικών για τοπική κατανάλωση. Να μη χάσουμε ένα προβάδισμα ποιοτικό που έχουμε στην ύπαιθρο.

Δικαιοσύνη

Θα πρέπει να κάνουμε διορθώσεις στον νόμο Παρασκευόπουλου. Δεν μπορεί οι αποφυλακίσεις να γίνονται χωρίς δικαστική κρίση. Δεν μπορεί να εξισώνεται ο βιαστής και ο έμπορος ναρκωτικών με αυτόν που χρωστάει στο δημόσιο. Ο νόμος του κ. Παρασκευόπουλου -θα το ξέρετε- μετράει ήδη δύο νεκρούς.

Και επειδή ξεκίνησα από τις φυλακές: Θα πρέπει να αποδεχθούμε την πρόταση που έχει κάνει η Βουλή του 2012 για νέο σωφρονιστικό κώδικα με τη συμμετοχή και υπό την προεδρία ανά στιγμές του Γιάννη Πανούση και να αλλάξουμε το σωφρονιστικό σύστημα.

Ενίσχυση του θεσμού των αγροτικών φυλακών ειδικότερα για τις γυναίκες και τους νέους. Βραχιολάκι για τους κρατούμενους που δεν βαρύνονται με σοβαρά αδικήματα και ενίσχυση των θεσμών απεξάρτησης των κρατουμένων.

Και βέβαια για τη δικαιοσύνη θα πρέπει με κάθε τρόπο να ολοκληρώσουμε τα προγράμματα μηχανογράφησης των δικαστηρίων και της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων που ξεκίνησαν το 2012 και δεν ολοκληρώθηκαν. Οι εκκρεμείς υποθέσεις υπερβαίνουν το 1.000.000, μόνο στα ποινικά δικαστήρια. Και δεν φταίει η αναλογία δικαστών. Έχουμε 30 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στη Γαλλία στην Ιταλία έχουν πολύ λιγότερους, 12 και 11 ανά 100.000 κατοίκους.

Ενίσχυση της διαιτησίας και κίνητρα για τις διαδικασίες εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για την εφαρμογή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να πάμε σε ένα Νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και σε ένα νέο Ποινικό Κώδικα.

Παιδεία

Θα πρέπει να μειώσουμε και θα μειώσουμε μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε άλλους δημόσιους φορείς και κόμματα τουλάχιστον κατά 50%.

Να επεκτείνουμε τον θεσμό των προτύπων πειραματικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα και κατά προτεραιότητα στις φτωχότερες περιοχές.

Και βέβαια θα πρέπει χωρίς κόμπλεξ και ιδεοληψίες να προχωρήσουμε σε σύμπραξη δημόσιου, Ε.Ε. και ιδιωτών στην πανεπιστημιακή έρευνα.

Αγγλόφωνα τμήματα, όπου μπορούν και όπου θέλουν για την προσέλκυση ξένων σπουδαστών και μη κρατικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέχρι να αλλάξουμε το Σύνταγμα.

Διαφθορά

Υπάρχει ένα ερώτημα. Ο κ. Νικολούδης ξεκίνησε στην προηγούμενη κυβέρνηση να ξεριζώσει τη διαφθορά. Που είναι; Ποιούς ενόχλησε; Γιατί απομακρύνθηκε;

Ο έλεγχος του πόθεν έσχες κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να επιστρέψει στην Αρχή για τον έλεγχο του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, να φύγει από τη Βουλή – και κακώς η ΝΔ τον έφερε στη Βουλή.

Και βέβαια θα πρέπει να προχωρήσουμε σε όλους τους αναγκαίους ελέγχους και να βάλουμε όλα τα αναγκαία εμπόδια για να μην υπάρχουν τριγωνικές σχέσεις media – πολιτικών – τραπεζών. Τα κανάλια πρέπει να πληρώνουν. Πρέπει να τελειώνουμε σύντομα με τον νόμο για τα κανάλια. Δεν έχουμε ανάγκη από νέους καναλάρχες, αυτή τη φορά του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε ανάγκη από επενδυτές, παλιούς και νέους, που θα τηρούν τους κανόνες χωρίς εξαιρέσεις, που θα τηρούν τους νόμους και θα πληρώνουν στο ελληνικό δημόσιο.

Πρέπει να δώσουμε κυρίες και κύριοι τη μάχη για τα δικαιώματα των πολλών, τη μάχη για τους χαμένους των μνημονίων κόντρα στις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Το Ποτάμι είναι εδώ για να διαλύσει το κομματικό κράτος και να υπερασπισθεί τον κόσμο της δουλειάς. Πρέπει να ανατρέψουμε αυτό μοντέλο που υπηρετούν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με ελάχιστες εξαιρέσεις, το μοντέλο του κομματικού κρατικού παρεμβατισμού. Τα μνημόνια αν το σκεφτούμε αυτό το μοντέλο προστάτευσαν. Οριζόντιες περικοπές για όλους -στραγγάλισμα της ιδιωτικής οικονομίας- όλα για την προστασία της ιερής αγελάδας του κομματικού κράτους.

Και βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι το μνημόνιο δεν το πλήρωσαν όλοι το ίδιο. Στους ασθενέστερους οικονομικά τριπλασιάσατε τη φορολογία τα τελευταία 5 χρόνια. Η μεσαία τάξη εξαϋλώθηκε και βέβαια η ανεργία των νέων πέταξε – ένας στους δύο νέους είναι άνεργος. Και εδώ, πέρα από τις δικές μας ευθύνες, πέρα από τις δικές μας προσπάθειες, θα πρέπει να έχουμε τις διεκδικήσεις τις συγκεκριμένες από την Ε.Ε. Εξηγούμαι: χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιδότησης των ανέργων στις χώρες στις οποίες η ανεργία βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα. Συμφωνούν στη σοσιαλιστική ομάδα, συμφωνούν στην Ιταλία και θα πρέπει να το διεκδικήσουμε από κοινού, ότι η ανεργία αυτή η κυκλική και τεράστια ανεργία, για να αντιμετωπιστεί είναι υποχρέωση της Ε.Ε.

Επίσης χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων και της υψηλής φοροδιαφυγής. Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της. Πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή πολιτική και δεν υπάρχει και έχουμε καθυστερήσει. Είναι ανάγκη να το κάνουμε αυτό, δηλαδή να πολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή σε όλη την Ευρώπη, να μην επιτρέψουμε την κίνηση αδήλωτων κεφαλαίων, όχι μόνο για λόγους ανάπτυξης αλλά κυρίως για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Να αισθάνεται ο Ευρωπαίος πολίτης ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στην αντιμετώπιση των ανθρώπων που φοροδιαφεύγουν.

Για τη μετανάστευση και το προσφυγικό δεν θα μιλήσω. Με κάλυψε ο κ. Γιούνκερ. Στις 15 Απριλίου σας θυμίζω από την Μυτιλήνη το Ποτάμι υπέβαλε 5 συγκεκριμένες προτάσεις για την μετανάστευση. Η κυβέρνηση ούτε που γύρισε να κοιτάξει. Ο κ. Γιούνκερ όμως και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τώρα τελευταία -με καθυστέρηση είναι η αλήθεια- έλαβαν αποφάσεις που ταυτίζονται με τις προτάσεις και του δικού μας κινήματος. Ήταν προτάσεις που προώθησε η Σοσιαλιστική Ομάδα, που προώθησαν οι Φιλελεύθεροι και θα αναφερθώ μόνο σε μια, σημαντική, για την οποία τον Απρίλιο φώναζαν. Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια η Ε.Ε., η Τουρκία και η Ελλάδα να κάνουν μια συμφωνία με την οποία να σταματούν οι μεταναστευτικές ροές στα εδάφη της Τουρκίας. Να παρέχονται εκεί όλες οι υπηρεσίες που χρειάζονται οι πρόσφυγες.

Κυρίες κύριοι, για να πάμε στα δικά μας, στα πολύ δικά μας.

Αυτή η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει να είναι αναθεωρητική η επόμενη Βουλή. Συμφωνούμε όλοι. Νομίζω θα μαλώσουμε στο τι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε. Αλλά θα πρέπει να κάνουμε αυτή την κουβέντα. Θα πρέπει να αλλάξουμε τα άρθρα «περί ευθύνης υπουργών» και ασυλίας βουλευτών, να υπάρχει η αίσθηση στον πολίτη ότι αντιμετωπίζεται το ίδιο ένας υπουργός και ένας πολίτης εάν παρανομεί.

Αυτή η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει έναν νέο εκλογικό νόμο. Σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ώστε οι βουλευτές στη Β' Αθήνας, στην Α' Αθήνας να μην έχουν ανάγκη τα κανάλια και να μην έχει κάθε καναλάρχης μια μικρή ομάδα βουλευτών με βάση τις εμφανίσεις που έχουν κάνει προεκλογικά στα κανάλια.

Θα πρέπει να καταργήσουμε το μπόνους των 50 εδρών. Το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει ένα προβάδισμα ανάλογα με το ποσοστό του, μπορούμε να βρούμε μια λύση.

Επειδή είναι ένα πολύ μεγάλο πακέτο, προτείνουμε το εξής: τη σύσταση μιας επιτροπής – όχι κομματικής επιτροπής- αλλά μιας επιτροπής επαϊόντων με τη συμμετοχή κάποιων προσωπικοτήτων από τα κόμματα,. που μέσα σε έξι μήνες θα εκπονήσει ένα νέο σχέδιο για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος. Σύνταγμα, Κανονισμός της Βουλής και εκλογικός νόμος μαζί, και τα τρία. Γιατί θα πρέπει να παραδεχτούμε αυτό που λέει η κοινωνία: ότι αυτό το σύστημα είναι νεκρό, ότι κοστίζει πολύ και κυρίως παράγει πάρα πολλά λάθη. Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να πάρουν θέση. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ πήρε θέση και είναι θετικό, αλλά να το πούμε ξεκάθαρα αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλή με 200 ψήφους, αυτό να δεσμευτούμε και αυτό μπορούμε να κάνουμε.

Ο στόχος για το Ποτάμι είναι να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα και όχι να γίνουμε μέρος του παλιού. Ο λαός μας πρέπει να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του που έχει χαθεί μέσα από τις συνεχείς διαψεύσεις. Οι αυτοδημιούργητοι, οι άνθρωποι που έχουν πέσει και έχουν σηκωθεί μπορούν να αλλάξουν την καταθλιπτική ροή των πολιτικών πραγμάτων.

Και για να προσγειωθώ στην πραγματικότητα γιατί εμείς δεν είμαστε νικητές, εμείς είμαστε ένα κόμμα του 4%. Θα πρέπει να πω το εξής. Οι 11 βουλευτές του Κινήματος μας με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα θα κάνουν τα πάντα για να περισώσουν όσα λογίζονται σημαντικά στη ζωή των πολιτών.

Θα μου επιτρέψετε κ. Τσίπρα να σας πω το εξής. Θα συνιστούσα να πείτε στα στελέχη σας να έχουν μια πιο μετρημένη γλώσσα απέναντι στο Ποτάμι. Κάποιοι που αυτή τη φορά είναι και στο υπουργικό συμβούλιο -ο κ. Σκουρλέτης- έκαναν καριέρα λοιδορώντας το Ποτάμι ως προϊόν της διαπλοκής. Τώρα πια που τα εξώφυλλα μαρτυρούν τις φιλίες, τώρα πια που εσείς κυβερνάτε και οι αποφάσεις σας καταδεικνύουν τις επιλεκτικές σχέσεις με κάποιους ανθρώπους του παλιού συστήματος, τώρα κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν τροπάριο και μιλούν για το ακροδεξιό Ποτάμι.

Δεν ξέρω αν είχατε τον χρόνο και αν είχατε την οποιαδήποτε ευθύνη, αλλά χθες το βράδυ βγήκε από το γραφείο σας μια ανακοίνωση που είναι μνημείο ανευθυνότητας και γκεμπελισμού. Λέει για το Ποτάμι ότι συμπεριφέρεται ως ακροδεξιό κόμμα. Δεν θέλω να δώσω συνέχεια αλλά λέω ότι αν θέλετε να συνεννοηθούμε, την επόμενη περίοδο να είστε πολύ προσεκτικοί με τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε απέναντι στους πολιτικούς σας αντιπάλους. Γιατί μπορεί να υπάρξουν μετωπικές συγκρούσεις που δεν θα είναι προς όφελος της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

Μας απευθύνατε προχθές μια πρόσκληση να σας απαντήσω ειλικρινά: πρώτον δεν σας εμπιστευόμαστε και ξέρετε ότι έχουμε λόγους να μη σας εμπιστευόμαστε γιατί πολλά πράγματα που συμφωνήσαμε και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν έγιναν ποτέ από εσάς τελικά. Εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές προσεγγίσεις των στελεχών σας και οι δικές σας προσωπικά. Στα λίγα καλά θα λέμε «ναι», είμαστε αποφασισμένοι, στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας. Είναι τόσο απλό για μας. Σας ευχαριστώ.