18 Ιουνίου, 2015

Η Πρόεδρος της Βουλής έχει αποκλίνουσα ατζέντα από αυτή του Πρωθυπουργού

του Χάρη Θεοχάρη Οι σημερινές γενιές έχουν μάθει να ανήκουν στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, να ταξιδεύουν και να κινούνται ελεύθερα, να μπορούν να εργάζονται σε ένα μεγάλο γεωγραφικό χώρο ενώ η σφαίρα επιρροής της χώρας μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο περιορισμός τους στα όρια της Ελλάδος ισοδυναμεί με απώλεια εδαφών.

Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει πολλές δυσκολίες να κατανοήσει το ρόλο της Προέδρου της Βουλής, να απεκδυθεί το μανδύα του δικηγόρου και να φορέσει την τήβεννο της Προέδρου. Είναι λυπηρό να μετατρέπεται πάλι το Κοινοβούλιο σε Ανάκτορo. Οι ρόλοι του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής είναι ρόλοι συναινετικοί αλλά η η σημερινή Πρόεδρος έχει προσωπική ατζέντα, αποκλίνουσα από την ατζέντα του Πρωθυπουργού και υποσκάπτει-υποκαθιστά τη διαπραγματευτική προσπάθεια. Αυτά τόνισε σήμερα ο κ. Χάρης Θεοχάρης στη ραδιοφωνική εκπομπή Γιάφκα και στον Σπύρο Χαριτάτο στον Alpha 9.89.

Αναφερόμενος στην αντίδραση της Προέδρου της Βουλής στην έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε ότι αυτή σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη χρονική συγκυρία της υποβολής- την ημέρα παρουσίασης των συμπερασμάτων της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος. «Της χάλασε το show», τόνισε χαρακτηριστικά. «Η ίδια ήλπιζε να έχει μια μέρα να συζητηθούν τα όσα θα παρουσίαζε στην Επιτροπή Αλήθειας».

Σχολιάζοντας την προοπτική επανόδου σε εθνικό νόμισμα, αναρωτήθηκε πώς, αν χρειαστεί, θα μπορέσει να φέρει η κυβέρνηση εις πέρας ένα τέτοιο δύσκολο εγχείρημα με την ανικανότητα που τη χαρακτηρίζει. Ο μόνος που έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο είναι ο κ. Λαπαβίτσας ο οποίος σε μια στιγμή ειλικρίνειας μίλησε για δελτία στα καύσιμα και τρόφιμα. Ευτυχώς όμως, ο κόσμος, και αν ακόμα δεν έχει την πλήρη εικόνα, έχει ένστικτο που του λέει ότι μια έξοδος από το ευρώ θα ισοδυναμεί με Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι σημερινές γενιές έχουν μάθει να ανήκουν στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, να ταξιδεύουν και να κινούνται ελεύθερα, να μπορούν να εργάζονται σε ένα μεγάλο γεωγραφικό χώρο ενώ η σφαίρα επιρροής της χώρας μας έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο περιορισμός τους στα όρια της Ελλάδος ισοδυναμεί με απώλεια εδαφών.
Αναφερόμενος στο θέμα του ασφαλιστικού, σημείωσε ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα έχει δομικά προβλήματα. Τα όποια μπαλώματα δεν αντιμετωπίζουν τα μακροπρόθεσμα προβλήματα. Στο Ποτάμι έχουμε πρόταση για ένα σύστημα με τρεις πυλώνες και επεξεργαζόμαστε σχέδιο σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το φορολογικό σύστημα.

Στην ερώτηση ακροατή ως προς το τι έκανε ο ίδιος ως ΓΓΔΕ για τη μεγάλη φοροδιαφυγή, ο κ. Θεοχάρης απάντησε ότι κατά το 2013, υπήρξε αύξηση των εισπράξεων των οφειλών της τάξης του 35%, ενώ οι εισπράξεις από τους μεγάλους οφειλέτες έγγιζε το 65%. Είχαμε σχέδιο, δώσαμε εμφαση και φτιάξαμε ειδική μονάδα για τους μεγάλους οφειλέτες, δήλωσε.
Κλείνοντας ανέφερε ότι σήμερα δεν περιμένουμε τίποτα από το Eurogroup και το θέμα θα αντιμετωπιστεί σε επίπεδο Πρωθυπουργών- Αρχηγών Κρατών. 

Ακούστε την πλήρη συνέντευξη παρακάτω:

* Ο Χάρης Θεοχάρης είναι βουλευτής Β' Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

18 Ιουνίου 2015, Alpha radio

Σχετικά