7 Μαΐου, 2019

Η περιφρόνηση του Δικαίου

Γιώργος Κακλίκης

Αγνοώντας την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Άγκυρα εξανίσταται που η διεθνής κοινότητα αντιδρά στην πρόθεσή της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Το γεωτρύπανο “Fatih” ετοιμάζεται να υπογραμμίσει την τουρκική παρουσία σε σημεία που η Τουρκία θεωρεί δικά της βάσει του, δικής της επινόησης, διεθνούς δικαίου” που αγνοεί τις συμφωνίες στις οποίες έχει προσχωρήσει το σύνολο σχεδόν των κρατών - μελών των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, περιφρονεί τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεμφόμενη μάλιστα την Ουάσιγκτον “για υιοθέτηση συμπεριφοράς διεθνούς δικαστηρίου που προσπαθεί να περιορίσει τα τουρκικά δικαιώματα”. Και φτάνει στο σημείο να προκαλέσει μια, σημειολογικά, πολύ ενδιαφέρουσα αντίδραση του Ισραήλ στους τουρκικούς παλληκαρισμούς που θέτουν ολόκληρη περιοχή σε πραγματικό κίνδυνο.

Η Κύπρος προειδοποίησε την Τουρκία για το παράνομο των κινήσεων στις οποίες ετοιμάζεται να προβεί. Όμως, παρά ταύτα και παρά τις νουθεσίες τρίτων, η Άγκυρα έφτασε στο εξωφρενικό σημείο να ζητήσει τη συμπαράστασή του ΝΑΤΟ “για την προάσπιση των τουρκικών δικαιωμάτων”.

Η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιφύλαξε στην Ελλάδα και την Κύπρο πολλές φραστικές απειλές χωρίς όμως να προχωρήσει σε κινήσεις αντίστοιχες των ημερών των κεμαλικών κυβερνήσεων. Όμως, ο αυτοπεριορισμός της ουδόλως αποκλείει μία αιφνίδια αλλαγή επιλογών. Τα γεωτρύπανα, δεν τα προμηθεύτηκε για αναψυχή. Θα τα χρησιμοποιήσει όταν θα κρίνει ότι επήλθε η στιγμή για την ευόδωση των επιδιώξεών της.

Είναι ευτύχημα ότι σοβαρές φωνές υψώθηκαν από σημαντικά διεθνή κέντρα σε μια προσπάθεια συγκράτησης της Άγκυρας που κορυφώνει την ανταρσία της έναντι της Δύσης δημιουργώντας ένα ακόμα πιο ρευστό περιβάλλον στην ήδη ευαίσθητη περιοχή της Α. Μεσογείου. Με ψυχραιμία, Αθήνα και Λευκωσία δραστηριοποιούνται προς όλες τις κατευθύνσεις για την αποτροπή ενός ατυχούς περιστατικού που μπορεί να έχει αλυσιδωτές συνέπειες. Από την πλευρά τους, οι δέκτες των παραστάσεών τους καλό είναι να μην εφησυχάζουν. Η Τουρκία χρειάζεται στενή παρακολούθηση σε κάθε κίνησή της που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τα δικαιώματα τρίτων στην περιοχή αλλά συνειδητά εξωθεί τις καταστάσεις σε ατραπούς που μπορεί να οδηγήσουν τη διεθνή κοινότητα σε περιπέτειες.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ