26 Μαΐου, 2017

Η παραδοχή της εξαπάτησης είναι αναγκαία

Ανδρέας Αθανασάκης

Οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΝΔ εξαπάτησαν τους Έλληνες με τον εχθροπαθή και αντιμνημονιακό τους λόγο με σκοπό να αναλάβουν την εξουσία. Μόλις ανέλαβαν την εξουσία έκαναν τα ίδια και χειρότερα από αυτά για τα οποία κατηγορούσαν τους προηγούμενους. Σκοπός λοιπόν η εξουσία. Και μέσο για την επίτευξη του σκοπού το ψέμα, η δημιουργία μίσους, η ανακίνηση των παθών.

Μόλις ανέλαβαν την εξουσία ξέχασαν αυτά που έλεγαν και έγιναν μνημονιακότεροι των προηγούμενων. Χωρίς να μεταρρυθμίζουν το κράτος, χωρίς πραγματικό πρόγραμμα και σχέδιο, κόλλησαν στην εξουσία επιβαρύνοντας τον ελληνικό λαό με φόρους, περικοπές, απώλεια θέσεων εργασίας, κλείσιμο επιχειρήσεων.

Πολλοί Έλληνες αρνούνται να παραδεχτούν ότι εξαπατήθηκαν. Ότι η αλήθεια δε βρίσκεται σε επαναστατικές διακηρύξεις, τραγούδια και μουσικές, αλλά στη σκληρή δουλειά, τη σοβαρότητα και τις συνεργασίες που απαιτούνται για να ξεπεραστεί η κρίση. Γι’αυτό και αντί να κάνουν την απαραίτητη αυτοκριτική, αντί να βάλουν τη λογική να δουλέψει και το συναίσθημα να ακολουθήσει, εξακολουθούν να σκέφτονται συνθηματολογικά και συνομωσιολογικά.

Πονάνε τα μέτρα; Φταίνε οι ξένοι, ο Σόιμπλε, το κεφάλαιο, ο καπιταλισμός.

Ο Λουκάς Παπαδήμος σπούδασε στο ΜΙΤ φυσική, έκανε μεταπτυχιακό στο πεδίο των ηλεκτρολόγων μηχανικών και διδακτορικό στα οικονομικά. Όταν η πατρίδα τον χρειάστηκε, αποδέχτηκε το κάλεσμα και ανέλαβε την Πρωθυπουργία βγάζοντας σε πέρας το PSI και κρατώντας τη χώρα στο ευρώ. Συμβολίζει την Ελλάδα της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας και της εργατικότητας. Αυτή είναι η Ελλάδα που πλήττεται με την τρομοκρατική επίθεση στο πρόσωπό του. Αλλά αυτή είναι και η Ελλάδα που αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για να βγούμε από το τέλμα στο οποίο έχουμε περιπέσει.

Το «ασ’το για αργότερα» και “η αριστεία είναι ρετσινιά” μας οδήγησαν σε μία παρακμή η οποία έχει βγάλει στην επιφάνεια τον χειρότερό μας εαυτό. Μόνη διέξοδος να αντιληφθούμε τους σκοπούς αυτών που με το ψέμα και τον λαϊκισμό μας χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν την εξουσία και να δούμε τη σοβαρότητα και την φιλοπονία ως φάρμακο για την παρακμή.

Η παραδοχή της εξαπάτησης είναι οδυνηρή. Αλλά και αναγκαία αν θέλουμε, επιτέλους, να προχωρήσουμε και να ανακάμψουμε.

Υ.Γ. Η εγκληματική επίθεση απέναντι στον πρώην Πρωθυπουργό απαιτεί κινητοποίηση στους κρατικούς μηχανισμούς. Να προστατευθούν πιθανοί στόχοι, να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες, να αποφευχθούν επόμενα χτυπήματα της εγχώριας και της ξένης τρομοκρατίας. Ακροαριστεροί, ακροδεξιοί και ακραίοι θρησκευτικοί φονταμενταλιστές αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία. Οι υπηρεσίες έχουν χρέος να κινηθούν με μεθοδικότητα για την προστασία των Ελλήνων πολιτών.

* Ο Ανδρέας Αθανασάκης είναι υπεύθυνος για τον Τομέα Δημόσιας Τάξης και Πολιτικής Προστασίας του Ποταμιού.