2 Νοεμβρίου, 2018

Οι νέοι πρέπει να τολμήσουν

Τάσος Παππάς

Ολόκληρη η περίοδος της μεταπολίτευσης χαρακτηρίστηκε από την ασυνεννοησία των πολιτικών δυνάμεων από τα ήσσονος μέχρι τα μείζονος σημασίας ζητήματα. Πάντοτε αδυνατούσαν να βρουν μια κοινή συνισταμένη, ενώ την ίδια στιγμή επιδίωκαν να μεταλαμπαδεύσουν τις ‘’αρχές και αξίες’’ της ασυνεννοησίας στους νεότερους και το πέτυχαν. Αποτέλεσμα αυτής της ασυνεννοησίας; Η πτώχευση του 2010, η κατάρρευση δηλαδή όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και ενός συστήματος αξιών ανίκανο να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχής και τις αναγκαιότητες της κοινωνίας.

Σήμερα όμως τι κάνουμε; Οχτώ ολόκληρα χρόνια μετά την πτώχευση μας που βρισκόμαστε; Αλλάξαμε ή απλώς προσποιούμαστε πως αλλάζουμε, ενώ στην πραγματικότητα παραμένουμε ίδιοι ή ίσως και χειρότεροι; Κι εμείς οι νεότεροι διαφέρουμε από την γενιά που μας οδήγησε στην πτώχευση ή ακολουθούμε πιστά τα δικά τους μονοπάτια;

Δυστυχώς μια σύντομη απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι πως οι νέοι σήμερα που ασχολούμαστε με την πολιτική δεν έχουμε κάνει την παραμικρή προσπάθεια να ανακόψουμε την μόδα της πολιτικής ασυνεννοησίας και να συμφωνήσουμε σε βασικούς πυλώνες της επόμενης ή νέας Ελλάδας.

Είναι πλέον αναγκαίο οι νέοι να προχωρήσουμε ή καλύτερα να τολμήσουμε να ανατρέψουμε το τωρινό σκηνικό και να συμφωνήσουμε στα ελάχιστα όσον αφορά τους τομείς εργασίας, φορολογίας, εκπαίδευσης, ασφαλιστικού συστήματος και εξωτερικής πολιτικής. Ο καθένας με την δική του ιδεολογική αφετηρία μπορεί να συμβάλλει σε έναν γόνιμο διάλογο και να συνταχθεί επιτελούς μια agenda την οποία η νέα γενιά θα μπορεί να ακολουθήσει σε όποιον δημοκρατικό κομματικό φορέα και αν ανήκει ο καθένας.

Για αυτούς τους λόγους λοιπόν θα πρέπει να τεθεί ως ζήτημα η διεξαγωγή κοινού συνεδρίου των κομματικών νεολαίων(κοινοβουλευτικών και μη) προκειμένου να μπορέσουμε να διατυπώσουμε τεκμηριωμένες απόψεις για καίρια ζητήματα και να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έτσι το μέλλον των ονείρων μας. Αναμφισβήτητα, η κρίσιμη απάντηση στα σημερινά προβλήματα μας είναι πως "Οι νέοι πρέπει να τολμήσουν…".

*Ο Τάσος Παππάς είναι μέλος του «Ποταμιού».