3 Απριλίου, 2018

Η Μόσχα, η Άγκυρα και η Αθήνα

Γιώργος Κακλίκης

Η απροσδόκητα αρνητική τροπή των ρωσοτουρκικών σχέσεων με την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους αντεστράφη το ίδιο απροσδόκητα μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ενώ οι δύο ηγέτες έτριζαν δόντια, ανταλλάσσοντας μομφές, η επαναπροσέγγιση έγινε σχεδόν πανηγυρικά. Και η Δύση αντίκρισε την “περήφανη” Τουρκία να καταπίνει την κάμηλο και να μεταστρέφεται πλήρως έναντι της Ρωσίας. Κοινές πλέον θέσεις -έστω και με αποκλίσεις- στο συριακό, αγαστή σύμπνοια και, τέλος, εξοπλιστικές συναλλαγές. Η Άγκυρα, μέλος του ΝΑΤΟ, εμφανίζεται έτοιμη να προμηθευτεί από τη Μόσχα αντιπυραυλικές συστοιχίες S-400 και να προωθεί την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Και πάλι με τη ρωσική συνδρομή.

Ξένοι αναλυτές αναλώθηκαν σε εκτιμήσεις της ρωσοτουρκικής συνεργασίας και κάποιοι θεωρούν πλέον ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα που επιλέγει την αντιπαράθεση erga omnes: με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Γαλλία, με τη Γερμανία, με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με το Ισραήλ και με το Κόσοβο!

Ασφαλώς όλα αυτά είναι και θέμα χαρακτήρα του Τούρκου προέδρου. Παράλληλα, όμως, διαμορφώνονται ως γραμμή πλεύσης της χώρας του. Και κάθε άλλο παρά ως προσωποπαγή επιλογή πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Ο πρόεδρος Ερντογάν σκηνοθετεί με απλοϊκό μέν αλλά δυναμικό τρόπο, μία επιθετική μορφή των παλαιών τουρκικών προγραμματισμών. Και είναι εύλογο οι σχέσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να προκαλούν ανησυχίες.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας επισκέπτεται ξανά τον Τούρκο ομόλογό του. Έχει άραγε λόγους να ανησυχεί η Δύση; Έχει λόγους να ανησυχεί η Ελλάδα;

Η συγκυρία και η προσωπικότητα του κ. Ερντογάν δεν οδηγούν σε εφησυχασμό. Παρά το ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε σχέση αρραβώνα που πολύ δύσκολα θα κατέληγε σε γάμο, τίποτα δεν αποκλείει απρόβλεπτες εξελίξεις. Η Ρωσία, χωρίς να εμπλακεί σε περιπέτειες, ασφαλώς θα καλύψει κάθε κενό για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χρησιμοποιώντας τη σχέση της με την Τουρκία. Και η Άγκυρα, στη μέθη του μεγαλοιδεατισμού της και της επετείου των εκατό χρόνων από την ίδρυση του τουρκικού κράτους, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το ειδύλλιο με τη Μόσχα για να χαράξει στην Ιστορία την επανίδρυση που οραματίζεται ο κ. Ερντογάν.

Η, λόγω και έργω, επιθετικότητα της, υπαγορεύει αυξημένη επαγρύπνηση. Και η Ελλάδα δείχνει πως παίρνει μέτρα πρόληψης. Και σ΄αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα δεν θα περιοριστεί στα αμυντικά. Διαθέτει ένα πλέγμα σχέσεων, τόσο με παραδοσιακούς όσο και με νέους φίλους, που ασφαλώς δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτο.

* O Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης ε.τ., μέλος της Επιτροπής Διαλόγου και ειδικός σύμβουλος του επικεφαλής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής

Πηγή: Έθνος (έντυπη έκδοση)