24 Νοεμβρίου, 2016

«Η μάχη πρέπει να δοθεί μέσα στο Ποτάμι και όχι εκτός»

Σπύρος Δανέλλης

«Η μάχη πρέπει να δοθεί μέσα στο Ποτάμι και όχι εκτός» υποστήριξε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του δημοσιογράφου Γ. Σαχίνη στο Radio 9.84 Ηρακλείου, συμπληρώνοντας πως «εγώ είμαι από κείνους που θεωρούν ότι το Ποτάμι και μπορεί και πρέπει να υποστηρίξει την διαφορετικότητά του, προκειμένου να είναι χρήσιμο σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας».

Αναφορικά με την πορεία του Κινήματος, ο βουλευτής Ηρακλείου τόνισε πως «η διαφορετικότητά μας σε σχέση με τα άλλα κόμματα έγκειται στο ότι ποτέ δεν δημαγωγήσαμε, ποτέ δεν λαϊκίσαμε, αλλά αντίθετα εξακολουθούμε να υπεραμυνόμαστε της αναγκαιότητας των γενναίων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, έτσι ώστε να σταθεί στα πόδια της».

Σύμφωνα με τον Σπύρο Δανέλλη, ο ακρογωνιαίος λίθος της κρίσης που περνάει η χώρα είναι το πελατειακό σύστημα, πράγμα που κάνει την φωνή του Ποταμιού δύσκολο να ακουστεί, υπενθυμίζοντας πως «ο ευρωπαϊκός λόγος - ο γνήσιος μεταρρυθμισμός - δεν υποστηρίζονται αυτή τη στιγμή, από κανένα από τους υφιστάμενους πόλους της Αριστεράς και της Δεξιάς».

Αναφορικά με την κλιμάκωση της πίεσης προς Το Ποτάμι από τα δυο μεγάλα κόμματα, ο κ. Δανέλλης υποστήριξε πως αν επιτύχει «δυστυχώς θα μας επαναφέρει στο γνωστό μεταπολιτευτικό πλαίσιο, δηλαδή της ταύτισης του διπολισμού με τον δικομματισμό». Επέμεινε, ωστόσο, πως θα «πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες και τις δυνάμεις που έχουμε, ώστε ο μεσαίος χώρος να συνεννοηθεί, για να αφυπνίσει τον ψηφοφόρο και τον πολίτη που έχουν απομακρυνθεί, χωρίς ωστόσο να έχουν πάει ακόμη στα άλλα κόμματα».

Σε σχέση με την Κοινοβουλευτική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ 18 και 21 Νοεμβρίου στην οποία συμμετείχε, και συγκεκριμένα για την ομιλία Ερντογάν, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού τόνισε πως «ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε ρητά ότι αν η Τουρκία αντιληφθεί πως δεν υπάρχει αλληλεγγύη και αν δεν υπάρξει σεβασμός στα όσα έχουν συμφωνηθεί με την Ευρώπη, θα αλλάξει την στάση του, σε σχέση με την ανάσχεση των προσφυγικών ροών».

Ο βουλευτής Ηρακλείου εξέφρασε την ανησυχία του καθώς «ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Δύση αντιμετωπίζει το θέμα της τρομοκρατίας με δύο μέτρα και δύο σταθμά, σχεδόν υποκριτικά». Ενώ συμπλήρωσε πως ο Ερντογάν «θεωρεί πως η Δύση χαϊδεύει τους τρομοκράτες που απειλούν την Τουρκία (Κούρδοι του PKK/ Κουρδικό Συριακό Κόμμα/ οπαδούς Γκιουλέν), χωρίς φυσικά να κάνει καμία νύξη για το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο ο ίδιος εξόπλιζε για τόσα χρόνια».

Σύμφωνα με τον Σπύρο Δανέλλη, όλη αυτή η ένταση της ρητορικής του «Σουλτάνου», επενδύεται με τη λαϊκή κυριαρχία και βούληση, την οποία χρησιμοποιεί τεχνηέντως και κατά το δοκούν, ως γνήσιος δημαγωγός και απόλυτος λαϊκιστής.

Σε σχέση, τέλος, με το πρόσφατο ναυάγιο των συνομιλιών στην Ελβετία μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ομολόγου του, ο βουλευτής Ηρακλείου επεσήμανε πως «στο θέμα αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί και να αφυπνίσουμε τους εταίρους μας, ώστε να προλάβουμε οποιαδήποτε κλιμάκωση της επιθετικότητας του Ερντογάν».

* Ο Σπύρος Δανέλλης είναι βουλευτής Ηρακλείου.