2 Αυγ, 2015

Το μεγάλο στοίχημα είναι να δώσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις δημιουργικές ομάδες της χώρας

Γιώργος Μαυρωτάς

Το Ποτάμι κάνει ένα διμέτωπο αγώνα και είμαστε αισιόδοξοι για τη διεύρυνση της παράταξής μας.

Την Κυριακή 2 Αυγούστου, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς βρέθηκε στο ΣΚΑΪ και στην εκπομπή Σαββατοκύριακο με Δράση, με τους Νίκη Λυμπεράκη και Αχιλλέα Τόπα.
Ο κ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας πως το Ποτάμι τοποθετείται στο κέντρο, που είναι το κέντρο των αλλαγών ενώ σημείωσε ότι είναι ένα νέο πολιτικό κόμμα το οποίο δεν έχει βαρίδια του παρελθόντος και δεν έχει να απολογηθεί για το παρελθόν όπως τα υπόλοιπα κόμματα. Συνεχίζοντας ο βουλευτής του Ποταμιού είπε πως: «Το Ποτάμι κάνει ένα διμέτωπο αγώνα και είμαστε αισιόδοξοι για τη διεύρυνση της παράταξής μας».

Όσο αφορά τις τελευταίες αποκαλύψεις για το τι συνέβη στη διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι παίχθηκε ένα θέατρο του παραλόγου καθώς στο δημοψήφισμα, από τη μία είχαμε αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ για το ΌΧΙ με τον Σόιμπλε στο πρώτο πλάνο και από την άλλη ο κ. Λαφαζάνης «παρακαλούσε» τον Πρωθυπουργό να αποδεχθεί το σχέδιο για GrExit του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Μαυρωτάς επεσήμανε την αναγκαστική ιδεολογική προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία όπως είπε: «Είναι χίλιες φορές καλύτερη από τη συντριβή του αεροσκάφους που δε θα είναι του αεροσκάφους μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του αεροσκάφους της χώρας». Επίσης συμπλήρωσε ότι παρατηρείται μια στροφή της κυβέρνησης προς τον ρεαλισμό η οποία ελπίζουμε να συνεχισθεί. Στη συνέχεια τόνισε ότι: «Το μεγάλο στοίχημα είναι πως θα δώσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις δημιουργικές ομάδες της χώρας» καθώς όπως είπε το επιχειρείν έχει καταστεί ηρωισμός για του Έλληνες πολίτες ενώ μια κρατικοδίαιτη ανάπτυξη δε μπορεί να μας βγάλει από την κρίση.
Σε ερώτηση της κα. Λυμπεράκη για το τι θα κάνει το Ποτάμι εάν πάει η χώρα σε εκλογές ενώ εκκρεμούν ακόμη κάποιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες εν όψει της συμφωνίας, ο κ. Μαυρωτάς επανέλαβε την ξεκάθαρη στάση του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη ότι με τον πιο εμφατικό τρόπο θα είναι προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ωστόσο εδώ σημείωσε ότι αυτό δε θα γίνει με ένα απλό ΝΑΙ σε όλα, αλλά με ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση μιας καλύτερης κατάστασης για τους πολίτες και τη χώρα, με εποικοδομητικές προτάσεις και ισοδύναμα μέτρα όπως αυτές για τον αγροτικό τομέα και αυτές που θα δώσει σύντομα το Ποτάμι για το ασφαλιστικό και την ανεργία.

Ο βουλευτής του Ποταμιού εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Ποτάμι θα αυξήσει τις δυνάμεις του καθώς ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου, ξέρει τι αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και γνωρίζει τα δείγματα γραφής των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Σε αυτό το σημείο τόνισε την υπεύθυνη στάση του Ποταμιού όλους αυτούς τους μήνες και ότι αυτό αναγνωρίζεται από τους πολίτες. Αναφερόμενος στο θέμα των εκλογών, επεσήμανε πως πρέπει να επανεξεταστεί το bonus των 50 εδρών και πως πρέπει να αλλάξει έτσι ώστε να φέρει νέα ήθη στο πολιτικό σύστημα και να διευκολύνει τις μετέπειτα συνεργασίες. Μάλιστα σε σχετική ερώτηση εάν η είναι εφικτή η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ Μαυρωτάς σχολίασε ότι είναι εφικτό με βάση την παρούσα σύνθεση της Βουλής, αρκεί κανείς να μην κοιτάξει το στενό κομματικό του συμφέρον και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κλείσιμο της συζήτησης, αναφέρθηκε στην κα. Κωνσταντοπούλου η οποία φαίνεται να έχει τη δική της ατζέντα θέλοντας να «καπελώσει» τον κ. Τσίπρα η οποία είναι εμφανώς απέναντι στον «Προεδρικό» ΣΥΡΙΖΑ όπως φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και στις τελευταίες συνεδριάσεις στη Βουλή. Για το θέμα του κ. Βαρουφάκη επεσήμανε ότι υπήρξε μια κάλυψη από τον Πρωθυπουργό ως προς την εντολή που έλαβε, αλλά όχι για το είδος του σχεδίου που εκπονήθηκε το οποίο ήταν τουλάχιστον παιδαριώδες, επαναλαμβάνοντας ότι ο ελληνικός λαός πληρώνει ακριβά ένα μάθημα game theory για το οποίο δεν έχει έρθει ακόμα ο λογαριασμός.

Τέλος αναφέρθηκε στο παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας και στάθηκε στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας το οποίο όπως είπε το έχει ξεχάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς όπως είπε ο κ. Μαυρωτάς, δε μπορεί να είναι λύση να προσληφθούν όλοι οι άνεργοι στο δημόσιο όπως θα ήθελε ο κ. Λαφαζάνης, αλλά η λύση είναι α) να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να προσλάβουν υπαλλήλους και β) η υλοποίηση μεγάλων projects και οι αποκρατικοποιήσεις.

* O Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής

2 Αυγούστου 2015, ΣΚΑΪ