12 Μαΐου, 2016

«Η κυβέρνηση πρέπει εκτός από την επικοινωνία να ασχοληθεί και με την κοινωνία»

Γιώργος Μαυρωτάς

Το βράδυ της Τετάρτης 11 Μαΐου 2016, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς βρέθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό BLUE SKY συμμετέχοντας στο πάνελ της εκπομπής ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ με τον δημοσιογράφο Άκη Παυλόπουλο.

Ο κ. Μαυρωτάς άρχισε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας στο οποίο ξεκίνησε συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους με τον Πρωθυπουργό να την περιγράφει ως οδικό χάρτη, ο οποίος όμως δεν περιέχει το δρόμο αλλά μόνο το τοπίο ασαφώς καθορισμένο. Χαρακτήρισε ως «καρότο» την ανωτέρω συζήτηση και ως «μαστίγιο» τα επικείμενα μέτρα που θα ψηφιστούν το Σαββατοκύριακο στη Βουλή όπως οι νέοι έμμεσοι φόροι, η αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. στο 24%, οι ρυθμίσεις για μη εξυπηρετούμενα αλλά και για εξυπηρετούμενα δάνεια, θέματα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και ο μηχανισμός προσαρμογής, γνωστός ως «κόφτης». Υπενθύμισε πως αντίστοιχος μηχανισμός προβλεπόταν και στη συμφωνία του Αυγούστου, με τη διαφορά πως η απόφαση ενεργοποίησης προβλεπόταν να λαμβάνεται από τον Υπουργό Οικονομικών μετά από γνώμη και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου (Παράρτημα I, υποπαράγραφος Δ.10, σελ. 979) και όχι με την αυτόματη διαδικασία έκδοσης Π.Δ. Εμφανίστηκε ανήσυχος ως προς τη δήλωση Κατρούγκαλου πως ενδεχόμενη ενεργοποίηση δεν θα σημαίνει περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά αυξήσεις φόρων. Ευχήθηκε η αξιολόγηση να κλείσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους και επεσήμανε πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πρέπει να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του ώστε να υπηρετήσει μια πορεία διασφάλισης πλεονασμάτων 3,5% το 2018, που ο Πρωθυπουργός θεωρούσε μη επιτεύξιμα κατά το παρελθόν γιατί οδηγούν σε ασφυκτική λιτότητα. Υπέδειξε πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας στην Κυβέρνηση και στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με χαρακτηριστικά παραδείγματα ο ιδιωτικός τομέας να πάψει να είναι αόρατος και να αντιμετωπίζεται μόνο ως υποκείμενος φόρων και να προκρίνεται η τεχνοκρατική επάρκεια έναντι των κομματικών διαπιστευτηρίων στη στελέχωση του κράτους αλλιώς από τον επόμενο Απρίλιο θα έχουμε ένα διαρκώς ενεργοποιούμενο perpetual (αέναο) μνημόνιο.

Ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του κρίνοντας πως δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική συνοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το επόμενο Σαββατοκύριακο και πως η Κυβέρνηση εξασφάλισε χρόνο με αντάλλαγμα αρκετό «αίμα» για την κοινωνία. Επέμεινε πως πρέπει επιτέλους να υλοποιηθούν δομικές μεταρρυθμίσεις και ορθές νομοθετικές πρακτικές και η Κυβέρνηση να ασχοληθεί πέρα από την επικοινωνία και με την κοινωνία.

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής.