14 Δεκέμβριος, 2016

Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει και ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τις εντολές

Ποτάμι

Δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στην κάμερα της ΕΡΤ

«Το σημαντικό είναι να σταματήσουμε να βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να προωθήσουμε λύσεις για το κοινό καλό» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από την Κομοτηνή όπου βρίσκεται, στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο.

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού ερωτώμενος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την πορεία της διαπραγμάτευσης δήλωσε ότι «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει. Ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει ότι θα ακολουθήσουν τις εντολές, ώστε να υπάρξει υπογραφή της δεύτερης αξιολόγησης και να περάσουμε στο επόμενο βήμα. Νομίζω ότι ζούμε αρκετές εβδομάδες τώρα ένα επικοινωνιακό παιχνίδι». Υπογράμμισε μάλιστα, ότι η επίσκεψή του στην περιοχή ήταν προγραμματισμένη πολύ πριν τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα. «Δεν πρέπει να δημιουργούμε ένα προεκλογικό κλίμα που πρακτικά δεν υπάρχει και απλά εξυπηρετεί κάποιες πολιτικές δυνάμεις. Το σημαντικό είναι να ασχοληθούμε με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού για σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα αποφασίζει για όλα τα μεγάλα θέματα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε αυτή τη συγκυρία είναι απαραίτητο καθώς «έχουμε πολλές αμφιβολίες για τους συγκεκριμένους ανθρώπους που χειρίζονται αυτή τη στιγμή τα εθνικά μας θέματα και τα θέματα Αμύνης».

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση τόνισε ότι «η κυβέρνηση αρέσκεται στη δημιουργία αμφιβολιών, στη δημιουργία μικρών ρήξεων, έτσι ώστε στο παρά πέντε, όταν πια ο χρόνος εκπνέει, όταν έχουμε και γιορτές και ο κόσμος δεν θα έχει στραμμένη την προσοχή του προς την πολιτική, να πει ότι “αναγκαστικά, υπέγραψα”. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ρήξη και δε νομίζω ότι αυτές οι συναντήσεις που έχει ο Πρωθυπουργός αποσκοπούν σε τίποτα άλλο πέρα από το να επιβεβαιώσουν τις αποφάσεις του».

Τέλος σχολιάζοντας την αναγκαιότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είπε ότι στο ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους, το ΔΝΤ στηρίζει τις ελληνικές θέσεις, ενώ οι Ευρωπαίοι δε το βάζουν μπροστά. «Στα υπόλοιπα ζητήματα έχουμε πιο πολλούς συμμάχους στην Ευρώπη. Αλλά έτσι είναι η διεθνής πολιτική και διπλωματία» υπογράμμισε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη:

Για το ενδεχόμενο εκλογών και την επίσκεψή του στην περιοχή:

«Η επίσκεψή μου ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό, πολύ πριν τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα. Δεν νομίζω ότι είναι στους σχεδιασμούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας να υπάρξει εκλογική αναμέτρηση το επόμενο διάστημα. Άρα ας μη δημιουργούμε ένα προεκλογικό κλίμα που πρακτικά δεν υπάρχει και απλά εξυπηρετεί κάποιες πολιτικές δυνάμεις. Το σημαντικό είναι, για να μιλήσουμε ουσιαστικά, να ασχοληθούμε με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε, να μη βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να προωθούμε λύσεις για το κοινό καλό. Ειδικά στην Περιφέρεια υπάρχει ένα επιπλέον θέμα που απασχολεί τους πολίτες: το εθνικό θέμα. Με αφορμή λοιπον την επίσκεψή μου εδώ, θα επαναλάβω την πρόταση που κάναμε για τη σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα μετέχει ο Πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων, πρώην Πρωθυπουργοί, η ηγεσία του στρατεύματος. Και αυτό το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, θα μπορεί να πάρει το βάρος της ευθύνης για τα εθνικά μας θέματα, για να μην αφήνουμε τέτοιες σοβαρές υποθέσεις στις πλάτες ενός ανθρώπου. Πόσο μάλλον όταν έχουμε πολλές αμφιβολίες για τους συγκεκριμένους ανθρώπους που χειρίζονται αυτή τη στιγμή τα εθνικά μας θέματα και τα θέματα Αμύνης».

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης:

«Έχετε απέναντί σας ένα πολιτικό αρχηγό που πολύ πριν αρχίσει αυτή η κουβέντα, είχε πει αυτό που συμβαίνει σήμερα. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να διαπραγματευτεί τίποτα ουσιαστικά. Έχει ήδη συμφωνήσει και νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει η τελική επιβεβαίωση αυτών που λέω. Αυτή η κυβέρνηση αρέσκεται στη δημιουργία αμφιβολιών, στη δημιουργία μικρών ρήξεων, έτσι ώστε στο παρά πέντε, όταν πια ο χρόνος εκπνέει, όταν έχουμε και γιορτές και ο κόσμος δεν θα έχει στραμμένη την προσοχή του προς την πολιτική, να πει "αναγκαστικά, υπέγραψα, προχωράμε". Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ρήξη και δε νομίζω ότι οι συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός αποσκοπούν σε τίποτα άλλο πέρα από το να επιβεβαιώσουν τις αποφάσεις του.

Για το αν πρέπει να μετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα:

«Το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να μετέχουν στο πρόγραμμα, με την εξής έννοια: Το ΔΝΤ, υποστηρίζει κάτι που υποστηρίζουν και οι Έλληνες, την ελάφρυνση του χρέους. Σε αυτή τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως άλλωστε έχει παραδεχτεί και ο αρμόδιος υπουργός, το ΔΝΤ είναι σύμμαχος. Δηλαδή, ισχυρίζεται ότι θα πρέπει εντός προσδιορισμένου χρονικού πεδίου να ελαφρυνθεί το χρέος. Αυτό ούτε οι Γερμανοί το βάζουν μπροστά, ούτε οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις. Άρα στο θέμα του χρέους το ΔΝΤ βοηθά τη δική μας επιχειρηματολογία. Στα υπόλοιπα ζητήματα έχουμε συμμάχους πιο πολύ στην Ευρώπη. Αλλά έτσι κινείται η διεθνής πολιτική. Σε κάποια θέματα θα σε στηρίξουν κάποιοι και σε κάποια άλλα, κάποιοι άλλοι».