17 Απριλίου, 2015

Η Κύπρος να δυναμώσει μέσα από την επίτευξη μίας συμφωνίας

Ποτάμι

Με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα ο Σταύρος Θεοδωράκης στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα ο Κύπριος ηγέτης.

Με τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα ο Σταύρος Θεοδωράκης στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα ο Κύπριος ηγέτης.

Η συζήτηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα και αφορούσε τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ οι δύο άνδρες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τρίτη με αφορμή την τριήμερη επίσκεψη του Σταύρου Θεοδωράκη στην Κύπρο. Μετά το τέλος της συνάντηση ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε:

"Η γνωριμία μου με τον πρόεδρο της Κύπρου κρατάει από την εποχή που ήμουν δημοσιογράφος. Εκτιμούσα πάντοτε τον ρεαλισμό του και το Ευρωπαϊκό πνεύμα του, και αυτό είναι το σημείο συνάντησης. Το Ποτάμι ως κόμμα Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και ως ρεαλιστική δύναμη θέλει να συζητά και εκτιμά τους ανθρώπους που έχουν αντίστοιχα χαρίσματα. Ο Πρόεδρος μας ενημέρωσε για το Κυπριακό, και εμείς από την πλευρά μας τον ενημερώσαμε για όσες πληροφορίες έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για όσα μπορούν να συμβούν και είναι να συμβούν για την Ευρώπη. Όπως γνωρίζετε ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την ερχόμενη Τρίτη καθώς πηγαίνω στην Κύπρο μετά από επίσημη πρόσκλησή του, όπου θα έχω τη δυνατότητα να δω ξανά και τον Πρόεδρο και όλους τους αρχηγούς όλων των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου στη Μεγαλόνησο.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από όσα γνωρίζετε όπως είπατε για το θέμα των τριμερών συναντήσεων Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, και Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου;

Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν αντιλήφθηκα ότι υπάρχουν πιέσεις και νομίζω ότι υπάρχει μία συνεργασία με την Ευρωπαϊκή πλευρά. Ο Πρόεδρος βέβαια μας ζήτησε να τον στηρίξουμε στη Σοσιαλιστική ομάδα στην οποία ανήκουμε αλλά και στους ανθρώπους που έχουμε μία επαφή, όπως με τους φιλελεύθερους και άλλες δυνάμεις με τις οποίες έχουμε επαφές στην Ευρώπη. Δεν έχω αντιληφθεί όμως ότι υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πίεση απλώς πρέπει να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε για να έχουμε και στην Ευρώπη τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάτι που προβληματίζει σε σχέση με την πιθανή επανέναρξη με την Τουρκική-Κυπριακή πλευρά; Δεν έχει οριστεί ημερομηνία, υπάρχει κάποια διασφάλιση ότι η Τουρκική πλευρά θα είναι ειλικρινής;

Σταύρος Θεοδωράκης: Για να είμαι απολύτως ειλικρινής αυτά τα γνωρίζουν καλύτερα οι Κύπριοι που τα έχουν στην καθημερινή τους ατζέντα. Εμείς, και το είπα στον Πρόεδρο και το είπαν και οι συνεργάτες μου, ο Βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και ο κύριος Αλέξανδρος Μαλλιάς ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στο διπλωματικό σώμα, έχουμε μία πάγια άποψη ότι η Κύπρος πρέπει να τελειώνει κάποια στιγμή με τις συζητήσεις και να βρεθεί μια πραγματική λύση. Δεν είμαστε υπέρ της διαιώνισης αυτής της ανωμαλίας, ας μου επιτραπεί ο όρος, και πρέπει κάποια στιγμή η Κύπρος να δυναμώσει μέσα από την επίτευξη μίας συμφωνίας. Αυτό θα είναι καλό για τον κυπριακό λαό πρωτίστως και δευτερευόντως για μας τους Έλληνες αλλά και για τους Τούρκους. Σας ευχαριστώ"

stan7
stan5

17 Απριλίου 2015