12 Απριλίου, 2018

Η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται με γνώμονα ότι με τη λύση του προβλήματος τα πάντα θα μοιραστούν

Γιώργος Κακλίκης

Ο Γιώργος Κακλίκης μίλησε το μεσημέρι της Πέμπτης στο ραδιόφωνο του Αθήνα 984 και στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη. Αναφέρθηκε αρχικά στο πόσο πιθανό είναι να γίνουν πράξη οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ και σχολίασε την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, αλλά και την στάση που έχουν κρατήσει ως προς το εν λόγω ζήτημα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Τουρκίας, ο κύριος Κακλίκης επεσήμανε πως η στάση της γειτονικής χώρας παραμένει ίδια εδώ και δεκαετίες, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διάθεση της Τουρκίας να κάνει επίδειξη της ισχύος της. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου Αναστασιάδη. «Η Κυπριακή δημοκρατία κινείται με γνώμονα ότι με τη λύση του προβλήματος τα πάντα θα μοιραστούν,» τόνισε ο κύριος Κακλίκης.

Προειδοποίησε πως σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί το λεγόμενο «blame game» δηλαδή το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών σε επίπεδο πολιτειακής ηγεσίας, ενώ υπογράμμισε πως οι ακραίες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών εξυπηρετούν μόνο εσωτερικό ακροατήριο, και μάλιστα περιορισμένο.

Σχετικά με το Μακεδονικό, απαιτείται η ενημέρωση των κοινών και στις δύο χώρες, με στόχο να βελτιωθεί ουσιαστικά το κλίμα, ακόμα και στο παρά πέντε, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εμμονές. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ζήτημα, ο κύριος Κακλίκης είπε πως «το θέμα της διεθνούς συμφωνίας δεν έχει φύγει από τον ορίζοντα» καθώς αυτή θα ήταν μια δέσμευση και κατοχύρωση διεθνούς χαρακτήρα προς την άλλη πλευρά.

Ακούστε τα αποσπάσματα:

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης ε.τ., μέλος της Επιτροπής Διαλόγου και ειδικός σύμβουλος του επικεφαλής σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής