16 Φεβρουαρίου, 2019

Η «καλοσύνη» των ξένων

Guest Αρθρογράφος

Τι μας περιμένει άραγε στα Βαλκάνια με τον ανταγωνισμό Δύσης - Ανατολής; Για όσους βρίσκονται ακόμα έξω από την ΕΕ οι ερχόμενες ευρωεκλογές θα καταδείξουν την αξία ή μη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η είσοδος της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ αποτελεί κεφάλαιο του ανταγωνισμού της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση στα Βαλκάνια. Είναι συνεπώς εύκολο να κατανοήσει ο παρατηρητής το ενδιαφέρον όλων των διάσημων επισκεπτών στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της φασαρίας που προκάλεσε η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στους υποστηρικτές της λύσης του ζητήματος της ονομασίας και εκείνων που πιστεύουν ότι το όνομα δεν επιμερίζεται σε πολλούς κατόχους.

Την ευκαιρία λύσης προσέφερε το Ατλαντικό Σύμφωνο στην Ελλάδα, θέτοντας ως όρο στην ΠΓΔΜ την αποδοχή μιας μεικτής ονομασίας
προκειμένου να συναινέσει η ελληνική Βουλή στην είσοδο της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ. Η Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών το 2008 είχε θέσει τους ελληνικούς όρους στη σύσκεψη κορυφής της ΕΕ στο Βουκουρέστι. Μολονότι η απόρριψη οποιασδήποτε ονομασίας περιείχε τον όρο Μακεδονία κέρδισε πρόσφατα το μεγαλύτερο ποσοστό οπαδών, το κυβερνών κόμμα με τη συνδρομή φυγάδων βουλευτών από άλλα κόμματα συγκέντρωσε 153 θετικές ψήφους υπέρ της συμφωνίας. Οσοι υπουργοποιήθηκαν από τους ΑΝΕΛ στήριξαν τις επιλογές της κυβέρνησης (ως επί το πλείστον) και άφησαν μόνο τον αρχηγό τους να δολιχοδρομεί για να σώσει το κόμμα του και αυτοί τα κεκτημένα τους. Οι τρεις του Ποταμιού όμως επέδειξαν αυτοθυσία χωρίς πολιτικό αντάλλαγμα. «Ανδρείοι σεις που... πέσατ' ευκλεώς».

Η επόμενη κυβέρνηση πάντως δεν θα κληρονομήσει το άγος του Μακεδονικού και τις παραινέσεις του δυτικού κόσμου. Ο κ. Τσίπρας έχει προφανώς αντιληφθεί ότι για να οικοδομήσει προσεχώς ένα συστημικό κόμμα έπρεπε να δώσει εγκαίρως εχέγγυα νομιμοφροσύνης στους δυτικούς εταίρους του. Αν εκπαραθυρώσει και μερικούς αταίριαστους με τη συνταγή αυτή βουλευτές του, τόσο το καλύτερο.

Τι μας περιμένει άραγε στα Βαλκάνια με τον ανταγωνισμό Δύσης - Ανατολής; Για όσους βρίσκονται ακόμα έξω από την ΕΕ οι ερχόμενες ευρωεκλογές θα καταδείξουν την αξία ή μη της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Προς το παρόν, μόνο οι Σέρβοι φαίνεται να κορυβαντιούν ανάμεσα στους δύο κόσμους. Μένουν ακόμα μερικά από τα ορφανά κρατίδια της
Γιουγκοσλαβίας. Οι Αλβανοί βρίσκονται ήδη στο ΝΑΤΟ, αλλά περιμένουν κάτι περισσότερο από το ενοίκιο για τις βάσεις του Οργανισμού. Η Ρωσία πάντως έχει έναν δραστήριο και πλούσιο ανταγωνιστή από την Ανατολή, την Κίνα. Οι δρόμοι που οδηγούν στις δυτικές αγορές θα περάσουν και από τα Βαλκάνια. Και η Ρωσία τι σκοπεύει για το μέλλον της; Την ανασύσταση της παλιάς της αυτοκρατορίας με την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και την Κεντρική Ασία; Οι πρώτες πράξεις παίχτηκαν στην Κριμαία και μέρος της Ουκρανίας. Η επέκταση της ανασύστασης στην Ασία θα υπονομεύσει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Η διαφωνία των Ρώσων με τη δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» στη Συρία από τους Τούρκους είναι μία ακόμα αφορμή για να χαλάσουν οι σχέσεις τους.

Αυτά και πολλά ακόμα εκμαιεύονταν και διακυβεύονταν στα βόρεια σύνορά μας όταν οι συμπατριώτες μας έδιναν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τη μάχη της αποκλειστικότητας στο καθαγιασμένο πλέον μακεδονικό μέτωπο και ενώ Γερμανοί, Γάλλοι, Αμερικανοί και νατοϊκοί μάς νουθετούσαν εκ του εγγύς να κάνουμε το αντίθετο.

*Ο Θάνος Μ. Βερέμης είναι ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ

Πηγή: Τα Νέα