25 Σεπτεμβρίου, 2018

Οι “κακές συνήθειες” των επενδυτών και τα “λόγια του αέρα” των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Δημήτρης Τσιόδρας

Ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρη Τσιόδρα

Στις ομιλίες του κ.Τσίπρα και των υπουργών του, η χώρα βαδίζει από επιτυχία σε επιτυχία. Στις διεθνείς εκθέσεις καταγράφεται εντελώς το αντίθετο. Αντί η Ελλάδα να κάνει βήματα προς τα εμπρός, χάνει διαρκώς έδαφος. Στη μελέτη του Ινστιτούτου Frazer, για τους δείκτες της οικονομικής ελευθερίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες. Μοιράζεται την ίδια επίδοση με τη Σουαζιλάνδη και συνεχίζει σταθερά να καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μόλις τέσσερις μέρες νωρίτερα, τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την πολιτική σταθερότητα και το κράτος δικαίου, έδειξαν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε από την 96η θέση στην 101η της λίστας και βρίσκεται κάτω από αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Σενεγάλη, το Πουέρτο Ρίκο, και το Μαυροβούνιο.

Επειδή, όλα αυτά δεν είναι αριθμοί χωρίς σημασία, αλλά οι διεθνείς επενδυτές έχουν την “κακή συνήθεια” να διαβάζουν τις εκθέσεις αξιόπιστων θεσμών αντί να ακούνε τις υποσχέσεις και τα “λόγια του αέρα” του κ.Τσίπρα, με τέτοιες επιδόσεις μην περιμένουμε επενδυτές. Δίχως μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση, στη φορολογία, στη δικαιοσύνη, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να μένει ουραγός.