8 Μαρτίου, 2019

Η γενιά του Erasmus να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες

Τάσος Παππάς

Οι προσεχείς ευρωεκλογές έχουν ένα μεγάλο διακύβευμα:Ή προχωράμε άμεσα προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και την Ομοσπονδιακή Ευρώπη ή παραμένουμε άτολμοι χαϊδεύοντας εθνοκεντρικά αυτιά στο εσωτερικό των κρατών-μελών της ένωσης και το 2024 η ΕΕ παραδίδεται στα νέα αφεντικά που θα είναι οι εθνικιστές.

Με λίγα λόγια,η γενιά του Erasmus, του Ευρώ, των ανοιχτών συνόρων και της πολυπολιτισμικής Ευρώπης εκτός από τα υπέρογκα χρέη των εθνικών οικονομιών,τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τις κοινωνικές ανισότητες,θα βρει και τους εθνικιστές που λαϊκίζουν και υπόσχονται ένα ‘’λαμπρό’’ μέλλον χωρίς την ''κακή'' Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πώς αντιδρά όμως η παραπάνω γενιά, που αποτελεί και την πρώτη γενιά στην πραγματικότητα Ευρωπαίων πολιτών,για όλα αυτά που έρχονται; Αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες που της αναλογούν ή επιλέγει την αποχή από την εκλογική διαδικασία, την στείρα αποδοκιμασία του παλαιού πολιτικού προσωπικού και την στροφή ορισμένων νέων της Ευρώπης προς αποκρουστικούς εθνικιστικούς και ρατσιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς;

Με αυτή την λογική λειτούργησαν και οι νέοι του Ηνωμένου Βασιλείου,οι οποίοι επέδειξαν αδιαφορία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και επέτρεψαν στην τρίτη ηλικία να ορίσει το δικό τους μέλλον. Το αποτέλεσμα; BREXIT. Μετά το χαστούκι, οι νέοι του Ηνωμένου Βασιλείου ζητούν με πάθος την διενέργεια ενός δευτέρου δημοψηφίσματος. Ίσως όμως είναι αργά για να διορθωθεί το λάθος.

Δεν μπορούμε όμως να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να γίνει το ίδιο λάθος και με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αν δεν υπερασπιστούμε εμείς το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο,τότε ποιος θα το υπερασπιστεί; Οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε πως οι Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019 δεν πρέπει να έχουν δημοσκοπικό χαρακτήρα. Είναι καθοριστικές για το μέλλον της δικής μας και της επόμενης γενιάς. Γι'αυτό πρέπει να αγωνιστούμε, για να ανακόψουμε την άνοδο του συντηρητισμού,του εθνοκεντρισμού και του ρατσισμού.

Στην Ελλάδα το κόμμα το οποίο εκφράζει αυτές τις ανησυχίες για την Ευρώπη και το status quo της είναι το Ποτάμι. Καλεί τις νέες και τους νέους που γεννήθηκαν,ζουν,σπουδάζουν και εργάζονται στην Ευρώπη να συστρατευτούν με το μοναδικό Ευρωπαϊκό Κίνημα εν Ελλάδι χωρίς αστερίσκους,γιατί για το Ποτάμι δεν υπάρχει κανένα δίλημμα περί Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ή επιστροφής στους μικρούς σχηματισμούς των εθνών-κρατών. Αδιαμφισβήτητα είναι υπέρ της Ομοσπονδίας.

Για αυτό τον λόγο στις 26 Μαΐου το Ποτάμι σας καλεί Αυτή την φορά να ψηφίσετε για την Ευρώπη-Αυτή την φορά να ψηφίσετε Ποτάμι!

*Ο Τάσος Παππάς είναι επικεφαλής της Νεολαίας.