14 Απριλίου, 2019

Η φαρμακευτική δαπάνη και ο λειτουργικός αναλφαβητισμός

Αναστάσης Περράκης

Την προηγούμενη εβδομάδα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Κυρανάκης, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα βίντεο της συζήτησης του με τον κ. Κ. Αρβανίτη . Θεωρώ το περιεχόμενο αυτού του βίντεο την καλύτερη συζήτηση που έχω δει πρόσφατα, και που αποδεικνύει πέραν λογικής αμφιβολίας ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ είναι σε θέση να κυβερνήσουν την χώρα.

Το κυρίως θέμα είναι η Novartis. Ο κ. Κυρανάκης θέτει (επανειλημμένα) στον κ. Αρβανίτη το εξής ερώτημα (το εκφράζω με δικά μου λόγια):

"Πως γίνεται η Novartis να έχει τζίρο 3.5 δις τα τελευταία δέκα χρόνια, και να έχει ζημιώσει το δημόσιο κατά 23 δις";

Φυσικά ο Αρβανίτης δεν απαντάει, ο Κυρανάκης εμφανίζεται ως θριαμβευτής της λογικής, έχουμε και πυροτεχνήματα για το εάν ο Αρβανίτης είναι κομουνιστής ή όχι, γελάνε και τα τσιμέντα μαθαίνουμε, και κάπου εκεί λήγει.

Το βίντεο το είδα κυρίως από φίλους που πανηγυρίζουν για το πως ο Κυρανάκης κατατρόπωσε τον βλακοσυριζαίο - και πράγματι τον έκανε να φαίνεται βλαξ. Εξίσου βλαξ όμως μου φάνηκε εμένα και ο Κυρανάκης που δεν γνώριζε ότι η κατηγορία (σύμφωνα με τον προστατευόμενο μάρτυρα ) ήταν για συνολική ζημιά 23 δις, και (μόλις) 3 δις από την Novartis. Όχι φυσικά ότι μια εταιρεία με τζίρο 3.5 δις σε δέκα χρόνια μπορεί να δημιουργήσει ισόποση ζημιά στο ίδιο διάστημα ... αλλά μιλάμε για παχυλή άγνοια και λάθη ολόκληρης τάξης μεγέθους.

Όπως εξηγούσα πριν από περισσότερο από ένα χρόνο (με στοιχεία του ΟΟΣΑ, ) και όπως δείχνει σήμερα ένα πολύ καλό άρθρο της Καθημερινής η (υπερβολική) κρατική φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία 10-15 χρόνια κυμάνθηκε ανάμεσα στο 1-2 δις τον χρόνο. Άντε λοιπόν οι φαρμακευτικές να μπόρεσαν σε δέκα χρόνια να ζημιώσουν το κράτος για το 10%, 1-2 δις μάξιμουμ. Στα 0.87 δις καταλήγει η Καθημερινή ότι είναι η “σπατάλη” για τα φάρμακα … και οι λύσεις είναι σχεδόν σαφείς, όπως τις εκθέτει το άρθρο της Καθημερινής - που θίγει και το τεράστιο θέμα της τιμής των γενόσημων, με το οποίο επίσης είχα καταπιαστεί στο παρελθόν.

Πιστεύετε εσείς λοιπόν ότι όταν μέλλοντες (Ευρω)βουλευτές δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν χρηματικές διαφορές τάξης μεγέθους, την διαφορά ανάμεσα στα 5 Ευρώ (το μικρό το μπλε) και στα 100 Ευρώ (το μεγάλο το πράσινο), είναι σε θέση να συνεισφέρουν κάτι στης αναδιάρθρωση της Οικονομίας της χώρας;

Πιστεύετε εσείς λοιπόν ότι όταν μέλλοντες (Ευρω)βουλευτές δεν είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν τα πραγματικά προβλήματα του συστήματος υγείας, είναι σε θέση να κάνουν κάτι για να βελτιώσουν το σύστημα Υγείας της χώρας;

Πιστεύετε εσείς λοιπόν ότι όταν μέλλοντες (Ευρω)βουλευτές είναι λειτουργικά αναλφάβητοι και ικανοί να μετατρέψουν μια συζήτηση για ένα φαρμακευτικό σκάνδαλο σε πυροτεχνήματα για τον κομουνισμό και τον λαϊκισμό, είναι σε θέση να κάνουν κάτι για να αναδιατάξουν το σύστημα Παιδείας της χώρας;

Εγώ δεν το πιστεύω.

*Ο Αναστάσης Περράκης είναι βιολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι

Πηγή: Αnastassis Perrakis blogspot