22 Ιουλ, 2016

Οι εξελίξεις στην Τουρκία - Πόσο επηρεάζουν την Ελλάδα;

Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Πολλά έχουν γραφτεί ως προς την αληθοφάνεια του πραξικοπήματος που έλαβε χώρα στην Τουρκία την 15/7/16. Πολλοί το χαρακτηρίζουν οπερέτα δηλαδή πιθανή δημιουργία του ίδιου του Ερντογάν, αφού οι Στρατηγοί της Τουρκίας είναι γνωστοί για τις επιτελικές/επιχειρησιακές τους γνώσεις στα διακλαδικά στρατηγεία του ΝΑΤΟ.

Οι έτοιμες λίστες εκκαθάρισης όλων των στρατιωτικών που συμμετείχαν ή όχι στο πραξικόπημα, των δικαστικών , των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, των δημοσιογράφων των ΜΜΕ, την κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τον δρόμο που θα ακολουθήσει στο εξής η Τουρκία.

Εκτιμώ ότι το έργο της ταινίας που θα ακολουθήσει και θα παρακολουθήσουμε αρχίζει τώρα ...
Ο Ερντογάν ποτέ δεν έκρυψε τα αισθήματα του και την τάση του να επανέλθει η Τουρκία στις καθαρά ισλαμικές της ρίζες, αναθεωρώντας σταδιακά όλα τα κεκτημένα του Κεμαλικού Κοσμικού Κράτους.

Ο Αρχηγός των ΕΔ της Τουρκίας ήταν αυτός που καθόριζε πάντα την τύχη της χώρας και έδινε την συγκατάθεσή του στον πρωθυπουργό για τα τεκταινόμενα, γιατί πάντα υπήρχε ο φόβος της επικράτησης του φανατικών μουσουλμάνων. Άλλωστε οι Στρατηγοί τους το έλεγαν αυτό φανερά.
Το σχέδιο του Ερντογάν ήταν από την αρχή που ανέλαβε την εξουσία η δημιουργία μίας Ισλαμοποιημένης Τουρκίας με την επιβολή μίας δήθεν δημοκρατίας. Στόχος του είναι να καταστεί η Τουρκία υπερδύναμη με όλα τα συνακόλουθα... και αυτό αποδεικνύεται με την δαπάνη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα και από την μέχρι τώρα πολιτική του δραστηριότητα/συμπεριφορά.
H ευκαιρία του δόθηκε τώρα με αφορμή το πραξικόπημα 'οπερέτα ' και άρχισε η τελική υλοποίηση του σχεδίου του με την εξόντωση όλων αυτών που έχουν αντίθετη άποψη σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας, με το χειρότερο σενάριο να βρεθούν στην φυλακή (αν δεν εκτελεστούν εντός αυτής) ή το καλύτερο να χάσουν την εργασία τους.!

Που νομίζετε ότι μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση ; Ποια νομίζετε ότι θα είναι η αντίδραση των υπολοίπων κομμάτων της βουλής; Γιατί δεν έχουν αντιδράσει μέχρι τώρα ; Μήπως και αυτά φοβούνται ; Πως θα αντιδράσει το PKK που επίμονα ζητά να γίνει κρατική οντότητα; Θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ να στηρίζουν και να εμπιστεύονται την Τουρκία στην περίπτωση επαναφοράς της θανατικής καταδίκης ή μη; Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ με τα Πυρηνικά που βρίσκονται στην βάση του Ιντζιρλίκ; Ποια θα είναι η στάση της Ρωσίας στο ενδεχόμενο της Τουρκίας να βρεθεί εκτός ΝΑΤΟ ; Μήπως πρέπει να ετοιμασθούμε για την υποδοχή εκτός των Σύριων και για τους Τούρκους κυνηγημένους από το δημοκρατικό καθεστώς του Ερντογάν;

Όμως το πραξικόπημα που δημιούργησε ο ίδιος ή που ήταν αληθινό ή που το έστησαν άλλοι, θα του χαλάσει τα σχέδια γιατί έχει αυτοπαγιδευθεί ο ίδιος λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του ! Γιατί όλοι οι Σουλτάνοι θα κάνουν το μοιραίο λάθος. Τι εννοώ:
Το σουλτανικό παλάτι, οι κακοποιήσεις και ο εξευτελισμός των στρατιωτικών πραξικοπηματιών, οι διώξεις των δικαστικών, των κρατικών λειτουργών, των δημοσιογράφων και γενικά όλων των αντιφρονούντων, η πιθανή επαναφορά της θανατικής καταδίκης φανερή ή από ατύχημα εντός της φυλακής, η συμπεριφορά του PΚΚ και των Τζιχαντιστών στο εξής, θα δημιουργήσουν ένα κλίμα αστάθειας στην Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, που η Χώρα μας θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Εάν οι ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετήσουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να τους εξασφαλίσει με σιγουριά τα συμφέροντά τους στη περιοχή αυτή της Μεσογείου, τότε ο ρόλος της χώρας μας στην περιοχή μας λογικό είναι ότι θα αναβαθμιστεί.
Συνεπώς η εξωτερική μας πολιτική (Πρωθυπουργός ) θα πρέπει δυναμικά να προχωρήσει στην εκδήλωση ενεργειών με τις ηγεσίες των ΗΠΑ , ΕΕ οι οποίες θα έχουν στόχο:

α) Να αναλάβει η Ελλάδα ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή μας αναβαθμισμένο ρόλο με όλα τα συνακόλουθα, που θα είναι σε πρώτη φάση η αμυντική μας θωράκιση και σε δεύτερη η επίλυση διαχρονικών θεμάτων που επηρεάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

β) Να ζητήσει άμεση εφαρμογή της απόφασης της ΕΕ για την συνοριακή ακτοφυλακή, με σκοπό την ενίσχυση της συνοριακής θαλάσσιας γραμμής με την Τουρκία από τους Ευρωπαίους καθώς και ενίσχυση από τις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, ώστε να προστατευτεί η χώρα , από τυχόν νέες μεταναστευτικές ροές Σύριων και Τούρκων που θα θελήσουν να ξεφύγουν από το ενδεχόμενο κυνηγητό του Ερντογάν, που πιθανά να προκύψει στο άμεσο χρονικό διάστημα.

γ) Η καυτή πατάτα που κρατά στο χέρια της η Κυβέρνηση σχετική με το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα ,θα πρέπει να συζητηθεί τώρα σε πρωθυπουργικό επίπεδο με τους συμμάχους ΗΠΑ/ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διασφαλισθεί ο σωστός συντονισμός των κινήσεων /μεθοδεύσεων που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια της χώρας, πριν οποιαδήποτε απόφαση πάρει η Κυβέρνηση! Λάθος χειρισμοί σε αυτή την υπόθεση δεν συγχωρούνται ! Η πατάτα αυτή πρέπει να πάει σε άλλα χέρια. Για να δούμε…

* Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας.