17 Σεπτεμβρίου, 2018

Οι εξαγγελίες Μακρόν για την φτώχεια

Οντίν Λιναρδάτου

Μπορεί να υπάρξει “ανατροπή των ανισοτήτων του πεπρωμένου”; Ναι, λέει με απόλυτη σιγουριά ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και προσπαθεί να το κάνει πράξη θεμελιώνοντας το κράτος πρόνοιας του 21ου αιώνα στη Γαλλία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει ουσιαστικά να χτυπήσει την αναπαραγωγή της φτώχειας στα κοινωνικά στρώματα γιατί όπως είπε στη Γαλλία απαιτούνται έξι γενιές για να κατορθώσει ένας άνθρωπος που έχει γεννηθεί φτωχός να περάσει στη μεσαία τάξη.

Αυτό το στοιχείο είναι πραγματικά τρομακτικό και δείχνει πως τα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας, που έχουν πλήξει κυρίως τους νέους, απαιτούν συγκεκριμένο σχέδιο και στρατηγική, πέρα από την εύκολη πολιτική των επιδομάτων πρόνοιας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε λοιπόν τη νέα στρατηγική του για τους φτωχούς στο Μουσείο του Ανθρώπου στο Τροκαντερό επισημαίνοντας την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος εκπαίδευσης των παιδιών για “να ανατραπούν οι ανισότητες του πεπρωμένου” όπως είπε.

Στόχος της κυβέρνησης Μακρόν είναι τα παιδιά να αρχίζουν την εκπαίδευση τους από πολύ μικρή ηλικία. Ο γάλλος πρόεδρος είπε πως θα δημιουργηθούν άμεσα 30.000 νέες θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα δοθεί βοήθεια 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ στις κοινότητες που έχουν άμεση ανάγκη ενώ θα υπάρξει και εκπαίδευση επιπλέον προσωπικού για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Η γαλλική κυβέρνηση θα διαθέσει συνολικά 8 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια για να σπάσει τον φαύλο κύκλο των ανισοτήτων που αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια και στη Γαλλία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε και τη διανομή 200.000 πρωινών γευμάτων στα σχολεία “για να μην υπάρχουν παιδιά που θα έχουν άδειο στομάχι”.

Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο σχέδιο γιατί στηρίζεται στην αλλαγή όλης της κοινωνικής δομής της χώρας.

Δομή που θρέφει τις ανισότητες και εγκλωβίζει τους ανθρώπους στις κοινωνικές τάξεις στις οποίες γεννήθηκαν, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα στα νέα παιδιά, τα οποία έχουν ικανότητες, να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την ανεργία.

Το σύστημα υποτίθεται πως δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους όμως όταν ένα παιδί γεννηθεί κάτω από συνθήκες ακραίας φτώχειας σε ένα προάστιο του Παρισιού δύσκολα θα μπορέσει να ξεφύγει . Θα είναι σχεδόν αδύνατον να σπουδάσει σε ένα καλό πανεπιστήμιο γιατί αυτή η προοπτική δεν θα βρίσκεται καν μέσα στα όνειρα του.

Η νέα στρατηγική Μακρόν λοιπόν στοχεύει να το αλλάξει αυτό και να μην χρειάζονται έξι γενιές για να καταφέρει ένας φτωχός γάλλος να μεταπηδήσει στη μεσαία τάξη.

“Δεν θέλω να βοηθήσω τους φτωχούς ανθρώπους να συνεχίσουν να ζουν φτωχά “επισήμανε στην ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν. “Θέλω να τους δώσω τη δυνατότητα και την ευκαιρία να σταματήσουν να είναι φτωχοί” είπε ο γάλλος πρόεδρος.

Στο πρόγραμμα του προβλέπεται και υποχρεωτική επαγγελματική εκπαίδευση των νέων που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το σχολείο πριν γίνουν 18 χρονών.

Η φτώχεια δεν πρέπει στον 21ο αιώνα να είναι κληρονομική λέει ο Μακρόν αναφερόμενος και στον παραλογισμό του υπάρχοντος συστήματος στη Γαλλία που ουσιαστικά δίνει επιδόματα αλλά δεν αλλάζει τις ζωές, δεν καλυτερεύει τις ζωές των ανθρώπων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αποφασισμένος να καταρρίψει την ιδέα ότι είναι ο πρόεδρος των πλουσίων και να αποδείξει, ενόψει και των πιο κρίσιμων ευρωεκλογών των τελευταίων δεκαετιών, πως το όραμα του αφορά στην καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων, των Γάλλων και των Ευρωπαίων.

* Η Οντίν Λιναρδάτου είναι υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων στο Ποτάμι

 

Πηγή: Μεταρρύθμιση