9 Μαΐου, 2019

Η Ευρώπη στο στόχαστρο

Νάσος Καραγεωργιάδης

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια οι ακραίες εθνικιστικές – λαϊκίστικες φωνές έχουν αυξήσει κατά πολύ τη δυναμική τους μέσα στην Ευρώπη. Βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στις υπαρκτές δυσκολίες του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής κοινωνικής και οικονομικής ενοποίησης και αντλώντας επιχειρήματα μέσα από την οικονομική κρίση και την αυξανόμενη εξωτερική μετανάστευση, διαλαλούν στο κουρασμένο και ελλιπώς ενημερωμένο εθνικό τους ακροατήριο πως το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα γίνει καλύτερο αν η εξουσία επανέλθει σταδιακά στα χέρια των εθνών-κρατών και οι εθνικές κοινωνίες περιχαρακωθούν μέσα στα παλαιά, συντηρητικά τους πλαίσια.

Στην πραγματικότητα όμως, όπως είχε συμβεί και κατά το όχι πολύ μακρινό παρελθόν, οι εθνικιστές κρύβουν -πίσω από επιχειρήματα που μιλούν για καταπάτηση της Δημοκρατίας, ανάταση της εθνικής υπερηφάνειας, κάθαρση από τη «μολυσματική» εξωγενή μετανάστευση και επίλυση της οικονομικής κρίσης- μια ρητορική εθνικής εσωστρέφειας, φόβου, μίσους και διαμάχης.

Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος των ακραίων Ευρωπαίων συντηρητικών - «λαϊκιστών»;

Είναι σαφές πως σήμερα η επιδίωξή τους είναι να φθείρουν την Ευρωπαϊκή οικογένεια εκ των έσω. Οι Ευρωπαίοι «λαϊκιστές» αποβλέπουν στις ερχόμενες ευρωεκλογές να αποκτήσουν αθροιστικά ένα ποσοστό που να προσεγγίζει το ένα τρίτο των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν το κατορθώσουν, θα έχουν πράγματι τη δυναμική να οδηγούν τις εξελίξεις στην ΕΕ προς την κατεύθυνση που εκείνοι θεωρούν βέλτιστη: τη σταδιακή διάλυσή της. Ένα τέτοιο σενάριο, δυστυχώς, δεν είναι σήμερα καθόλου, μα καθόλου, απίθανο.

Προκειμένου, βέβαια, κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό απαιτείται μια συστράτευση των ετερόκλητων εθνικών «λαϊκίστικων» φωνών σε ένα ενιαίο πολιτικό σχηματισμό. Ένα μόρφωμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει συνεκτικά, αθροίζοντας τις επιμέρους δυνάμεις ώστε να είναι δυνητικά εφικτό να επηρεαστούν και κατευθυνθούν αποφάσεις και πολιτικές.

Σε αυτό το στόχο, οι Ευρωπαίοι «λαϊκιστές» έχουν βρει σήμερα ένα απρόσμενο σύμμαχο.

Ένα χρόνο πριν, ο πρώην επικεφαλής της επικοινωνιακής στρατηγικής του προέδρου Ντόναλτ Τραμπ, ένας από τους καταλύτες για την εκλογή του νυν Προέδρου των ΗΠΑ, ο Στηβ Μπάνον, ίδρυσε στην Ευρώπη μαζί με τον ηγέτη των Βέλγων ακροδεξιών Μικαέλ Μοντρικάμεν ένα φορέα με το όνομα «το Κίνημα» (The Movement). Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται στο παρασκήνιο από τον ίδιο τον Τραμπ και χρηματοδοτείται από τον Μπάνον καθώς και από αφανείς Αμερικανούς και μη χρηματοδότες. Έχει δε ως βασικό στόχο τη συνένωση όλων των «λαϊκίστικων», εθνικιστικών κομμάτων ανά την Ευρώπη και τη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού σχηματισμού, μιας «υποδομής νίκης» όπως διατείνεται ο ίδιος ο Μπάνον.

Ήδη στο Κίνημα έχει προσχωρήσει ο ηγέτης της Ιταλικής Λέγκας του Βορά Ματέο Σαλβίνι ενώ οι συζητήσεις με τη Μαρίν Λεπέν του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου και τον Βίκτωρ Όρμπαν του Χριστιανικού Εθνικού Κόμματος της Ουγγαρίας βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Όραμά τους είναι η ίδρυση ενός νέου «λαϊκίστικου» ευρωπαϊκού κόμματος μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αμέσως μετά τις ερχόμενες εκλογές.

Ο Μπάνον φιλοδοξεί να προχωρήσει σταδιακά και στη συνένωση των δεξιών εθνικιστών με τους αριστερούς «λαϊκιστές» σε ένα υπερλαϊκίστικο σχηματισμό. Σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε πως πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατό ώστε «περισσότερη δύναμη αποφάσεων να περάσει από τα χέρια των Βρυξελλών σε αυτά των εθνικών πρωτευουσών». Στο Μιλάνο στις 18 Μαΐου, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Σαλβίνι, το Κίνημα έχει δώσει το επόμενο ραντεβού του πριν τις ευρωεκλογές.

Αναμφίβολα, η μεταβολή και βελτίωση της εν γένει λειτουργίας της ΕΕ επιβάλλεται. Εκ των πραγμάτων, η Ευρώπη πρέπει να οδηγήσει τις εξελίξεις δημιουργώντας ισχυρότερους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της μέσα από ένα ομοσπονδιακό μοντέλο. Το έργο αυτό δεν είναι διόλου εύκολο και απαιτεί προετοιμασία, συστηματική δουλειά για να καμφθούν οι ανισότητες και τεράστια επιμονή.

Πιστεύω ακράδαντα πως το διακύβευμα των ερχόμενων ευρωεκλογών είναι να διεκδικήσουν αυτό το ρόλο της αναμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι εθνικιστές-λαϊκιστές. Οι συνέπειες θα είναι απλά καταστροφικές!

Τα τελευταία 40 χρόνια ζούμε μια μεγάλη, συνεχή περίοδο ουσιαστικής ειρήνης μέσα στην Ευρώπη. Στο Ποτάμι θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να θυμόμαστε πως αυτή η κατάκτηση είναι ένα από τα αφανή αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σ’ αυτές τις εκλογές πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι μαζί αυτό το κεκτημένο της κοινής μας Ευρώπης. Πρέπει να πάρουμε θέση. Η συμμετοχή μας είναι περισσότερο από σημαντική, είναι αναγκαία!

Πηγή: Thecaller.gr