4 Απριλίου, 2019

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοπόρος στη περιβαλλοντική προστασία

Γιώργος Γραμματικάκης

Ανάρτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη στο Facebook

«Τι είναι η Μεσόγειος; Είναι χίλια πράγματα μαζί. Δεν είναι μόνο ένα τοπίο, αλλά αμέτρητα τοπία. Δεν είναι μια θάλασσα, αλλά διαδοχή θαλασσών. Δεν είναι ένας πολιτισμός, αλλά πολιτισμοί που συσσωρεύονται ο ένας πάνω στον άλλο».

Αυτή η Μεσόγειος, όμως, που περιέγραφε ο μέγας Γάλλος ιστορικός Φερνάν Μπρωντέλ στα βιβλία του, βρίσκεται υπό απειλή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν συνεχίσουμε να ρυπαίνουμε με τους ίδιους ρυθμούς οι θάλασσές μας θα περιέχουν περισσότερα πλαστικά απόβλητα απ’ ότι ψάρια μέχρι το 2050. Κάθε χρόνο, μόνο στην Ευρώπη, καταλήγουν 150.000 τόνοι πλαστικού στις θάλασσές μας.

Η προστασία, λοιπόν, του πλανήτη και συγκεκριμένα των θαλασσών, είναι ένα ζήτημα επιτακτικό. Συντάχθηκα, λοιπόν, με ενθουσιασμό με τους συναδέλφους μου στην Ολομέλεια του Στρασβούργου και πετύχαμε να απαγορευθούν κάποια από τα πιο διαδεδομένα πλαστικά μιας χρήσης. Από το 2021, λοιπόν, πλαστικά: μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες, μπατονέτες καθώς και συσκευασίες φαγητού και ποτού από πολυστυρόλιο δεν θα επιτρέπονται. Επιπλέον, η βιομηχανία του καπνού θα πρέπει να καλύψει ένα μέρος του κόστους της συλλογής και ανακύκλωσης των φίλτρων των τσιγάρων. Αυτό το μέτρο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου τα αποτσίγαρα μοιάζουν να ξεφυτρώνουν χωρίς σταματημό σε κάθε γωνιά της χώρας, στις παραλίες και στους δρόμους μας.

Η υπερψήφιση της συγκεκριμένης Οδηγίας δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τα όσα της καταλογίζουν, παραμένει πρωτοπόρος στο ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας. Αυτό που μένει, πλέον, είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας από τα κράτη- μέλη αλλά και η ενημέρωση των συμπολιτών μας για τις δραματικές συνέπειες που επιφέρει στις ζωές όλων μας -και κυρίως για τις επόμενες γενιές- η αλόγιστη χρήση πλαστικών.

Είναι πάντως αισιόδοξο ότι στην Ελλάδα τα πρώτα βήματα έχουν ήδη γίνει. Πέρυσι στη Σίκινο «εκδίωξαν» τα πλαστικά καλαμάκια και φέτος η Δονούσα φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο νησί στο Αιγαίο που θα απαλλαγεί τελείως από τα πλαστικά μιας χρήσης! Ελπίζω να υπάρξουν πολλοί μιμητές στο λαμπρό παράδειγμα που δίνουν τα δύο αυτά νησιά.

«Τι είναι η Μεσόγειος; Είναι χίλια πράγματα μαζί. Δεν είναι μόνο ένα τοπίο, αλλά αμέτρητα τοπία. Δεν είναι μια θάλασσα,...

Gepostet von Γιώργος Γραμματικάκης am Donnerstag, 4. April 2019