12 Νοεμβρίου, 2018

Η ευημερία της πατρίδας μας είναι συνάρτηση της ύπαρξης του Ποταμιού

Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Το 3ο συνέδριο του Ποταμιού έληξε, μίλησαν όσοι σύνεδροι επιθυμούσαν, οι βουλευτές μας, οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας και οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Παρατηρήσαμε, ότι υπήρχαν αποχρώσεις απόψεις από τους ομιλητές που προσέγγιζαν κεντροαριστερές και κεντροδεξιές αντιλήψεις. Επίσης ακούσαμε άτομα που υποστήριξαν με περίσσια την αυτόνομη κάθοδο, κάποιοι που έκλειναν το μάτι για προεκλογική και άλλοι για μετεκλογική συνεργασία με την ΝΔ. Όλοι τους αξιόλογα άτομα με ήθος, που υποστήριξαν με επιχειρήματα τις θέσεις τους, οι περισσότεροι φίλοι μου που πολεμήσαμε και πολεμάμε από το μετερίζι μας για τα συμφέροντα του κινήματος.

Η απόφασή μας ήταν να βαδίσουμε ενωμένοι με αυτόνομη κάθοδο στις ερχόμενες εκλογές. Εγώ είμαι υπέρμαχος αυτής της θέσης, όμως με θλίψη παρατηρώ ότι υπάρχουν δυνάμεις που μας τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια μας πριν καλά – καλά αρχίσουμε τη νέα μας προσπάθεια να ανεβάσουμε δημοσκοπικά το Ποτάμι με στόχο να είμαστε δυνατοί στην επόμενη βουλή.

Είμαι από αυτούς που υποστηρίζω ότι αν θέλουμε μία ευημερούσα πατρίδα, τότε ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι η ύπαρξη ενός δυνατού Ποταμιού στην βουλή, που με την λογική του θα βάλει ένα λιθαράκι στην αλλαγή της νοοτροπίας του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, αφού όλα τα προβλήματα αρχίζουν και τελειώνουν εδώ.

Συνεπώς, με την δική μου λογική, οφείλουμε όλοι μας να βάλουμε πάνω από όλα το Ποτάμι μας. Η κάθε μας ενέργεια, η κάθε μας λέξη, η κάθε μας συνέντευξη, η κάθε μας πρόταση, η κάθε μας θέση θα πρέπει να είναι πολύ καλά μελετημένη, να βλέπει μακριά και να έχει ως βασική παράμετρο την αυτόνομη κάθοδο. Αυτό δεν σημαίνει να λαϊκίσουμε, αντιθέτως από το συνέδριο έχουμε εντοπίσει τα θέματα που οφείλουμε να αναδείξουμε, να σταθούμε απέναντι στις συντεχνίες, να καταγγείλουμε έντονα τα βαρίδια που εκμεταλλεύονται διαχρονικά με τη συμπεριφορά τους τον λαό μας, να πούμε τις αλήθειες στα θέματα της δημόσιας διοίκησης, της παιδείας με το άσυλο και όχι μόνο, της οικονομίας που υπάρχει το ενδεχόμενο να επανέλθουμε στην κατάσταση του 2015 και να προτείνουμε λύσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του πολιτικού συστήματος και της μεσαίας τάξης της που έγινε ο φτωχός συγγενής της κοινωνίας.

Αφελείς προσεγγίσεις μας και ιδιαίτερα της ηγετικής ομάδας, που ενδεχομένως αφήνουν ανοιχτό παραθυράκι για πιθανή προεκλογική συνεργασία με την ΝΔ, ένα κόμμα που έχει μερίδιο ευθύνης για το ναδίρ της οικονομίας μας, τις συντηρητικές διαθέσεις του και τις μεθοδεύσεις του στην κομματική πελατεία, ναρκοθετούν και τορπιλίζουν από τώρα τις οποιασδήποτε ενέργειές μας, μπερδεύοντας για άλλη μία φορά το εκλογικό σώμα και τους φίλους μας - το ίδιο λάθος έχει επαναληφθεί κατά κόρον στο παρελθόν με το ΠΑΣΟΚ - θα μας οδηγήσουν μακριά από τον στόχο μας και θα έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία μας στις εκλογές με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του Ποταμιού.

Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι είμαστε με το πιστόλι στην πλάτη. Συνεπώς τώρα, χωρίς καθυστερήσεις, με εφαρμόσιμο σχέδιο, όλοι μας οφείλουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, να πολεμήσουμε με εντιμότητα και με ήθος σεβόμενοι την προσπάθεια των μελών του κινήματος, να ξεχάσουμε τα ευχολόγια, παίρνοντας ακόμη και από μόνοι μας πρωτοβουλίες σε συντονισμό με τους αρμόδιους του κινήματος, να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία μεταφέροντας τα πιστεύω μας, την λογική μας και τις προτάσεις μας με στόχο να υπερβούμε στις επόμενες εκλογές τουλάχιστον το 3,5%.

Όταν το Ποτάμι μας επανεκλεγεί στο κοινοβούλιο το 2019, που εγώ το πιστεύω εφόσον δεν προκύψουν στο δρόμο μας εμπόδια που μνημόνευσα, τότε με ψυχραιμία και λογική θα αποφασίσουμε δημοκρατικά τις πιθανές μελλοντικές συνεργασίες μας που θα έχουν στόχο το συμφέρον της χώρας.

*O Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Πολιτικός Υπεύθυνος Τομέα Άμυνας στο «Ποτάμι»