24 Αυγούστου, 2016

Η επανίδρυση της Τουρκίας

Γιώργος Κακλίκης

Κοσμογονικές οι αλλαγές στο τουρκικό κράτος μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα. Ο κ. Ερντογάν εκμεταλλεύεται τη θεόσταλτη ευκαιρία και θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση του οράματός του για μια ισλαμική-δημοκρατική Τουρκία που θα αναδειχθεί σε πραγματική περιφερειακή δύναμη. Με συμμαχικές σχέσεις με τη Δύση, αλλά με ξεχωριστή και μεγαλύτερη άνεση πρωτοβουλιών στην ευρύτερη περιοχή της.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τρωθεί βαθύτατα. Οσα ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος είχαν αντίκτυπο και στην κοινωνία, η οποία, σε ένα ποσοστό της, δεν αντιμετωπίζει πια τον στρατό ως σεβαστή οντότητα με ιδιαίτερο βάρος σε σημαντικούς τομείς της ζωής της Τουρκίας. Ο στρατός - θεματοφύλακας του κεμαλικού συντηρητισμού παραχωρεί τη θέση του σε ένοπλες δυνάμεις που δεν θα έχουν πλέον άποψη στα πολιτικά πράγματα, ούτε δυνατότητα δυναμικής παρέμβασης σε αυτά.

Η δημόσια διοίκηση περνά κι αυτή από το νυστέρι των αλλαγών με το οποίο η νέα τάξη επιδιώκει την επανίδρυση της Τουρκίας. Οπως φαίνεται, ο κ. Ερντογάν θα καλυφθεί σύντομα με μανδύα συνταγματικότητας για τις εξουσίες που έχει ήδη συγκεντρώσει και ασκεί. Θα μπορέσει, τότε, να επιταχύνει την πορεία προς το όραμά του για μια σημαντική Τουρκία, της οποίας ο λόγος θα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει να γιορτάσει τα εκατό χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης.

Στη Δύση έχουν αρχίσει να εκφράζονται κάποιες επιφυλάξεις για τη μεγάλη αλλαγή που επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος. Τις ακολουθούν, όμως, και δηλώσεις δυτικών πολιτικών για την «πιστή στην Ατλαντική Συμμαχία και στα δυτικά συμφέροντα Τουρκία». Ελπίζουν ότι, με τη δοκιμασμένη τακτική της ανοχής των τουρκικών ιδιαιτεροτήτων, η Αγκυρα θα παραμείνει στον κύκλο της Δύσης.

Τα αντιλαμβάνεται αυτά η Τουρκία και δοκιμάζει τις δυτικές αντοχές. Παράλληλα φροντίζει να ισορροπήσει εσωτερικά. Και αύριο ίσως να θελήσει να αναβαθμίσει το καταβαραθρωμένο ηθικό και γόητρο των ενόπλων δυνάμεών της, προσφέροντάς τους μια «ευκαιρία εκτόνωσης» εκτός συνόρων. Σε όποιο σημείο κρίνει ως εύκολο στόχο. Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο ενδέχεται να μην είναι πολλές. Οπως έχει λεχθεί και γραφτεί κατ’ επανάληψη, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν ενόχλησε την Ελλάδα στα δεκατρία χρόνια της ηγεμονίας του. Καλό όμως είναι να μη λείπει από τη σκέψη και τους σχεδιασμούς μας ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

*O Γιώργος Κακλίκης είναι Πολιτικός Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Πηγή: Έθνος

Σχετικά