21 Νοεμβρίου, 2017

Η έντονη νησιωτικότητα της χώρας υπαγορεύει κίνητρα οικονομικής βιωσιμότητας

Γιώργος Μαυρωτάς

Συνάντηση για το κρίσιμο θέμα της διατήρησης του ειδικού καθεστώτος συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, είχε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς με τον Δήμαρχο Σάμου κ. Μ. Αγγελόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Ι. Ξενάκη, τον Πρόεδρο Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ε. Μυρσινιά, τον Αντιπρόεδρο Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Π. Τατάκη και τους κ.κ. Γ. Γεωργούλη και Ι. Καπλουντζά. Παρόντες στην πολύ σημαντική σύσκεψη για το μέλλον των νησιών και γενικά της νησιωτικής Ελλάδας ήταν και συνεργάτες βουλευτών του Ποταμιού.

Στην ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση που διεξήχθη, οι φορείς των νησιών του Βορείου Αιγαίου ανέδειξαν τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονεί η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά, με σίγουρη τη μείωση της τοπικής κατανάλωσης, τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των κατοίκων και τη μείωση του τζίρου των τοπικών επιχειρήσεων. Ο κ. Μαυρωτάς συμφώνησε με το αίτημα των εκπροσώπων του Βορείου Αιγαίου για την ανάληψη πρωτοβουλίας εντός της Βουλής για τουλάχιστον εκ νέου παράτασης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ μέχρι και το 2020 οπότε και επίκειται αναθεώρηση του πανευρωπαϊκού χάρτη. Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ όπως σημείωσε ο βουλευτής του Ποταμιού θα έχει έντονα αρνητικές συνέπειες για τους επαγγελματίες και τους κατοίκους των νησιών και όπως είπε αυτό δεν είναι προνόμιο αλλά το λογικό αντιστάθμισμα για την έντονη νησιωτικότητα της χώρας και όσα άλλα δύσκολα αυτή συνεπάγεται για τους εκεί διαμένοντες. Άλλωστε όπως ανέφεραν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τα αναμενόμενα έσοδα από την επιβολή του υψηλότερου ΦΠΑ θα είναι πολύ πιο μικρά από όσο εκτιμάται, οπότε όλο αυτό το νέο σκηνικό θα είναι μόνο βλαπτικό.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε επίσης και το υψηλής προτεραιότητας ζήτημα του προσφυγικού και για το ποιες ενέργειες πρέπει να αναληφθούν ώστε να δοθούν λύσεις και όχι υποσχέσεις και απλώς οι συνήθεις καθυστερήσεις όπως συμβαίνει με ευθύνη της Κυβέρνησης. Κοινή συνισταμένη όλων των παρευρισκόμενων και του κ. Μαυρωτά, ήταν η άποψη ότι πρέπει να αποσυνδεθεί το θέμα του ΦΠΑ από το προσφυγικό καθώς είναι δύο διακριτά και καίρια ζητήματα που δεν προσφέρονται για συμψηφισμούς.

2017-11-21 15.41.34

2017-11-21 15.41.21

Σχετικά